Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Naivitatea mişcă munţii

Naivitatea mişcă munţii

438-elena-scutaruE tânără, ambiţioasă şi speră că va putea schimba lumea. A renunţat la un serviciu cu un salariu stabil, ca să-şi poată realiza visul. Crede că R. Moldova are un viitor prosper, iar pentru aceasta are nevoie de mult efort.

Elena Scutaru, la cei 25 de ani ai săi, a înţeles că migraţia nu este mereu o soluţie. Un loc de muncă acasă ar fi suficient ca să stopeze migraţia excesivă a populaţiei. Cât timp autorităţile se plâng de faptul că nu există o ieşire din situaţia creată, entuziaşti precum Elena nu caută scuze, ci acţionează.

A renunţat la serviciu pentru a-şi realiza visul

S-a implicat în diverse organizaţii neguvernamentale fiind încă în primul an de facultate. Acolo a învăţat să descopere noi oportunităţi, astfel regăsindu-se pe sine. Datorită unui ONG internaţional, a participat la un stagiu în Camerun, unde s-a aflat timp de opt luni, şi la un stagiu de patru luni în Pakistan. Revenită acasă, s-a angajat în calitate de marketing manager la o companie. În scurt timp, însă, a înţeles că, pe o astfel de cale, nu va putea schimba nimic în jur. De la bunica sa a aflat că cele mai multe dintre prietenele sale din copilărie au plecat la Moscova în căutarea unui loc de muncă, lăsându-şi acasă familiile. Realitatea tristă a făcut-o să se gândească la o soluţie care le-ar oferi femeilor de la sate şansa de a rămâne acasă şi de a-şi găsi un loc de muncă la baştină.

Totodată, Elena consideră că nu doar situaţia economică precară a oamenilor e o problemă, ci şi senzaţia de sărăcie şi nemulţumire pentru această stare. “Camerunul este mai puţin dezvoltat decât R. Moldova, dar oamenii de acolo par mai fericiţi. Atitudinea lor faţă de viaţă e mult mai optimistă. Ei încearcă să-şi trăiască viaţa fiind aşa cum sunt. La noi, oamenii sunt mereu nefericiţi că, la vecin, e mult mai bine. Acesta este unul dintre motivele ce ne fac să fim una dintre cele mai nefericite ţări din lume”, meditează Elena. A decis să înceapă schimbările chiar cu satul bunicii – Scoreni, raionul Străşeni.

„Este un sat destul de mare, circa 6000 de locuitori, şi ar fi trebuit să existe toate condiţiile, însă situaţia este alta”, explică Elena. “În oraşe, oportunităţi sunt mai multe. La sate, însă, persoanele nu prea au de ales. Pe de altă parte, nu putem vorbi doar despre aspectul negativ economic, ci şi de cel social. Mamele îşi lasă copiii în grija buneilor. Nu le acordă atenţia necesară. Ulterior, acest fapt are un impact negativ în societate”, îşi dă cu părerea tânăra. Ca să se dedice în totalitate realizării visului său, Elena a renunţat la serviciu şi la un salariu stabil. Între timp, s-a gândit că ar putea să ajute copiii de la liceul din Scoreni, care-şi doresc să înveţe engleza, dar nu au un profesor. Tânăra s-a angajat să le predea gratis. În schimb, administraţia şcolii îi oferă un birou, în care Elena intenţionează să deschidă un atelier.

Primii investitori sunt prietenii

Pentru ca femeile de la sate, în special cele din familii defavorizate, cele cu dizabilităţi sau victime ale traficului de persoane, să poată fi angajate, ar trebui să posede o specialitate. Elena s-a gândit la crearea unor ateliere, în cadrul cărora femeile să poată deprinde munca la maşina de cusut şi croşetatul. Important e ca lucrurile pe care le vor crea să fie diferite de cele din piaţă, dar şi să poată fi comercializate pe o platformă online. Tot pe acel site fiecare va putea cunoaşte autorul produsului respectiv, către care vor fi distribuiţi banii achitaţi. Tânăra pune accent pe transparenţă maximă.

Până în prezent, toţi cei cărora li s-a adresat s-au arătat încântaţi de idee, însă nimeni nu s-a grăbit să ajute financiar realizarea acestui proiect. “Toţi spun bravo, te bat pe umăr, îţi urează succes, dar, din păcate, nu putem să te ajutăm”, relatează iniţiatoarea ideii. În consecinţă, Elena a decis să se adreseze chiar la primar, care i-a promis ajutor. Între timp, tânăra a organizat o campanie online, unde oamenii pot să doneze cât pot şi cât vor (http://www.indiegogo.com/projects/knits-with-social-impact; https://www.facebook.com/marawoman.moldova). Prietenii Elenei s-au implicat mult în acest proiect. “Prietena mea face design-ul site-ului, fratele meu îl implementează. Alţii mă ajută cu idei”, spune Elena.

Câţiva dintre prietenii tinerei sunt gata să contribuie la finanţarea ideii. Totodată, Elena şi-ar dori să organizeze un eveniment cultural contra plată, iar banii colectaţi din vânzarea biletelor să fie folosiţi în scopuri sociale. Ceea ce-i opreşte, în mare parte, pe investitori este că aceştia îşi doresc un profit din afacere. Ideea Elenei, însă, e ca profitul să fie reinvestit în afacere, ceea ce ar permite extinderea ei, inclusiv în alte localităţi. Deşi recunoaşte că este complicat, tânăra este sigură că va reuşi. “Sunt tare naivă şi cred că pot să schimb ceva şi voi schimba”, spune Elena cu o încredere de invidiat.