Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Muzica este marea parte a…

Muzica este marea parte a vieţii mele

280-vioaraAre doar 21 de ani şi este recunoscută drept o mare violonistă. Tânăra a făcut deja o tradiţie din concertele pe care, o dată pe an, le susţine la Chişinău. O face cu mare plăcere, pentru că aici o aşteaptă un public fidel. Viaţa Rusandei Panfili este împărţită între trei ţări. De R. Moldova o leagă primii patru ani din viaţă şi paşaportul albastru. În România locuiesc părinţii şi fratele ei, acolo şi-a petrecut copilăria. Austria, deja de 10 ani, a înfiat-o, iar în viitorul apropiat îi va oficializa această relaţie prin acordarea cetăţeniei de merit.

Mai era jumătate de oră până la apariţia Rusandei pe scena Filarmonicii din Chişinău. De după uşă, răsuna vioara ei. „Dacă cântă, înseamnă că deja s-a schimbat şi puteţi intra”, ne-a spus cineva, „de-al casei”. Fără fiţe, în schimb cu un zâmbet cald şi o română perfectă, a acceptat să stăm de vorbă. Umerii goi îi trădau „semnele specifice meseriei”, cum le spune ea rănilor gri cauzate de poziţia viorii, pe umărul stâng şi sub bărbie.

„Vioara este un instrument foarte pretenţios”

Rusanda recunoaşte că este extrem de dificil să-ţi dedici viaţa muzicii, dar ea este fericită. Vioara este cel mai bun prieten al său. Această tânără nu a avut în viaţă nicio vacanţă şi niciun concediu în care să meargă la mare. Nu regretă acest lucru, deoarece concertele şi succesele obţinute îi oferă mai multă satisfacţie decât orice.

„Este greu să laşi instrumentul pentru prea mult timp, pentru că acest lucru se simte ulterior. Vioara este foarte pretenţioasă, sub aspectul studiului. Cu cât mai mult o laşi, cu atât mai mult pierzi din munca pe care ai cumulat-o”, explică violonista cu o licărire pasională în priviri.

La 7 ani, copilul, originar din Basarabia, a fost înscris la Şcoala de Muzică „Geoge Enescu” din Bucureşti. La doar 11 ani, Rusanda devine cea mai tânără studentă la Conservatorul din Viena. Acum, este studentă la Universitatea de Muzică din Austria. Deşi la început familia s-a opus, i-a fost în permanenţă alături şi a susţinut-o, pentru că a văzut talentul pe care-l are.

„Meseria de muzician impune o viaţă mai dură”

Plăcerea de a simţi vioara şi de a înţelege muzica, cum spune tânăra, are şi un preţ. „Meseria de muzician impune o viaţă mai dură. La vârsta mea, mă lipsesc de foarte multe plăceri. Muzica este marea parte a vieţii mele, dar eu încerc să fiu un om echilibrat şi îmi place să fac foarte multe alte chestii, cum ar fi studierea limbilor străine şi a dansului. Îmi place să călătoresc, ceea ce poate fi combinat cu muzica”, spune tânăra violonistă.

Pentru viitor, Rusanda îşi doreste să susţină cât mai multe concerte, să participe la cât mai multe concursuri şi să-şi creeze un repertoriu cât mai mare. „Este o concurenţă foarte mare între muzicieni şi mereu trebuie să te axezi pe un repertoriu foarte vast, încât la o vârstă fragedă să poţi interpreta la fel de multe piese ca un muzician consacrat. Acesta este succesul. Nu este mereu important ce premii câştigi. Contează să mă afirm ca muzician, adică să înţeleg muzica în toată splendoarea ei, încât să redau prin interpretarea mea exact ceea ce a dorit compozitorul”, îşi împărtăşeste tânăra planurile.

„Ca muzician, ar fi imposibil să trăiesc în R. Moldova”

În Moldova, va continua să vină cel puţin o dată pe an, ca şi până acum. „Nu-mi place să mă despart definitiv de ţara de baştină. Aici sunt rudele mele şi un public select, care mă aşteaptă”, spune violonista. Chiar dacă în Moldova nu este o cultură bine dezvoltată în ceea ce priveşte muzica clasică, Rusanda observă că oamenii sunt foarte sensibili şi, la fiecare concert, au primit-o cu multă căldură.

Este la curent cu tot ce se întâmplă în Moldova, dar încearcă să nu se implice în politică, pentru că „asta m-ar turmenta”, recunoaşte zâmbind. Se gândeşte la Moldova ca la ţara în care s-a născut şi pe care o iubeşte din diverse motive. Este ţara în care trăieşte familia sa. Atât.

După 10 ani în Austria, nu mai vede revenirea sa definitivă în Moldova. „Mi-ar lipsi foarte multe lucruri care sunt acolo, cum ar fi sistemul, care este extrem de civilizat, ordonat, totul fiind la locul său. Acolo nu-ţi lipseşte nimic şi ai multe posibilităţi. Ca muzician, din această perspectivă, cred că ar fi imposibil să trăiesc în Moldova”, a spus Rusanda zâmbind, după care a interpretat cu ochii închişi un fragment cu care s-a delectat în acea seară publicul chişinăuian.

Tatiana EŢCO