Moldova la Forumul Naţiunilor Unite

R. Moldova a participat pentru prima oară în cadrul Forumului Naţiunilor Unite al Serviciului Public. Tatiana Sincovschi a fost cea care a prezentat succesul R. Moldova în implementarea modelului de prestare a serviciilor. Acest model a fost apreciat de alte ţări, în special de Africa de Sud.

În 2003, prin Hotarârea Secretarului General ONU, a fost instituit Premiul Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public, care se decernează anual în cadrul Forumului Naţiunilor Unite al Serviciului Public. În 2010, a fost lansată o nouă categorie: promovarea prestării serviciilor sensibile la dimensiunea de gen. În 2012, R. Moldova a participat pentru prima dată la acest forum.

Transparenţa BCIS

Patru sute de funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile, ai sectorului academic şi privat, delegaţii ale organizaţiilor regionale şi internaţionale, s-au reunit la New-York în perioada 25-27 iunie 2012, la Forumul Naţiunilor Unite al Serviciului Public, unde a fost abordată tema “Inovaţii şi implicarea cetăţenilor pentru guvernarea eficientă”. Forumul a constituit o platformă unde reprezentanţi din diferite state au avut posibilitatea să-şi împărtăşească experienţa privind inovaţiile în prestarea serviciilor, dar şi să participe în cadrul diferitor ateliere de lucru.  Unul dintre aceste ateliere, dedicat funcţionarilor publici, a abordat tema “Femeile în avanposturile de prestare a serviciilor”, în special impactul implicării femeilor în prestarea serviciilor în lumea întreagă.

Tatiana Sincovschi, şefa Direcţiei asistenţă socială din Sângerei, a prezentat modelul Biroului Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS) din Moldova. Ea spune că “transparenţa îi face pe oameni să aibă încredere în noi”. Biroul se află la intrarea în Consiliul Raional. Prestatorii de servicii stau împreună. Astfel, pot intra, concomitent, mai multe persoane. Dacă, totuşi, beneficiarul solicită confidenţialitate, pentru că nu vrea să fie auzit de vecini, i se asigură această confidenţialitate. Pe de altă parte, Tatiana spune că e bine ca oamenii să vadă că problemele altora sunt soluţionate, pentru că astfel sporeşte şi încrederea lor faţă de serviciile BCIS.

Transparenţa este importantă şi pentru a elimina din start orice discuţii despre corupţie. “Nimeni nu poate spune că a fost la unul dintre noi şi “s-a înţeles” cu acesta. Noi lucrăm toţi împreună şi nu prin birouri aparte. Ne vedem ca-n palmă”, explică Tatiana. Din 2010 şi până astăzi, s-au deschis Birouri în cinci raioane: Sângerei, Teleneşti, Nisporeni, Cantemir şi Ungheni. De asistenţa BCIS au beneficiat peste 2500 de persoane, dintre care 80% sunt femei. BCIS a fost deschis în cadrul Programului UN Women “Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în R. Moldova”. Cu toate acestea, deşi se mizează pe suportul femeilor, accesul la informaţii nu este limitat nici pentru bărbaţi.

Mi-aş dori mult ca Moldova să fie nominalizată

Natia Cherkezishvili, consultant tehnic superior/manager de program UN Women, spune că Tatiana Sincovschi a fost desemnată să reprezinte Moldova în cadrul Forumului Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public, deoarece, “în calitate de şefă a Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei (BCIS, Sângerei), asigură suport şi ghidează femeile şi grupurile vulnerabile să acceseze şi să beneficieze de serviciile publice prin intermediul BCIS”. Natia Cherkezisvili consideră că, în unele cazuri, femeile ar găsi soluţii mult mai lesne decât bărbaţii, în special în cazul altor femei sau al unor persoane social-vulnerabile. Mai mult, Sângerei este primul raion în care a fost deschis Biroul (octombrie 2010). Astfel, Tatiana s-a aflat la începuturile implementării acestui model şi cunoaşte toate atuurile proiectului.

Anterior, R. Moldova a mai participat la un forum similar, în februarie 2012, “Comisia pentru statutul femeii”. Atunci, R. Moldova a fost reprezentată de Victor Lutenco, consilierul premierului în probleme sociale. În schimb, în vară, R. Moldova a fost prezentată de către Tatiana Sincovschi, persoană direct implicată în proiectul pe care l-a prezentat – BCIS. Reprezentanţii diferitor ţări, dar mai ales echipa prestatorilor de servicii din Africa de Sud, au apreciat realizările BCIS, menţionând că acestea constituie “un exemplu demn de urmat pentru crearea oportunităţilor de abilitare economică a femeilor din mediul rural în orice ţară”.

La recentul forum, Tatiana a asistat şi la evenimentul de acordare a premiilor ONU organizaţiilor care, pe parcursul anului, au înregistrat rezultate bune în implementarea proiectelor lansate în parteneriat cu Naţiunile Unite. “Aceasta este o motivare puternică pentru mine în munca pe care o efectuez. Astfel, vom face tot posbilul ca, în 2013, să fim şi noi printre nominalizaţi. Mai ales că se premiază atât proiectul, cât şi ţara. Mi-aş dori mult ca Moldova să învingă”, mărturiseşte Tatiana. Ea este convinsă că R. Moldova are şanse reale să fie premiată în baza rezultatelor obţinute: “Ar trebui să luăm exemplu de la ţările care deja au fost nominalizate. Mă refer la acele ţări cu care am avut cândva o istorie şi un nivel comun de dezvoltare: Georgia, România, Azerbaidjan”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. sashekmaksimovE

  Просьба к администраторам форума не удалять данный пост
  ну или по крайней мере перенести его в более подходящую категорию.

  Просим помощи в распространение информации о похищении ребенка.

  Похищен Максимов Александр Евгеньевич, 10 сентября 2006 года рождения, проживал с отцом Максимовым Евгением Александровичем в городе Тирасполь, Молдова.

  29 мая 2014 года ребенок был похищен из спортивной секции в городе Тирасполь, похищен был биологической матерью ребенка Доага (Максимова) Кристина Федоровна, 19 октября 1984 г.р., которая в 2010 году судом была лишена родительских правах в отношении ребенка и практически не появлялась, не виделась и не занималась ребенком, но 29 мая 2014 года, после долгого отсутствия, объявилась в городе Тирасполь и силой выволокла ребенка за шиворот с тренировки.

  С 29 мая 2014 года по настоящее время местонахождение ребенка не известно, не известно даже в какой стране она с ребенком находится. По первой оперативной информации выяснилось что она вывезла ребенка в Тюменскую область, Россия, потом появилась информация что её видели в Москве, а так же в Московской области (в частности в городе Калуга).
  Через несколько недель она устроила скандал и драку в городе Кишинев , Молдова. По последней информации её видели уже в городе Бендеры, Молдова.
  Так же может находится в Молдове в Чимишлийском районе в частности в городе Чимишлия,Порумбрея, Кайнары.

  Внимательными людьми нам были переданны её фотографии в Кишиневе, в Бендерах но к сожалению она везде появлялась без похищенного Максимова Александра, его судьба не известна.

  Правоохранительными органами гражданка Максимова (Девичья Доага) Кристина Федоровна объявлена в официальный розыск, возбужденно розыскное дело в отношении её и в отношении ребенка.
  На сегоднешний день в отношении её уже возбужденно уголовное дело.

  http://maksimovgenya.ru/ – страница похищенного ребенка.

  На данном сайте выложены фото и самого ребенка и самой Максимовой (Доаги) Кристины Федоровны.

  QR КОД ГРУППЫ РЕБЕНКА В СЕТИ ИНТЕРНЕТ

  http://248923748.users.photofile.ru/photo/248923748/200934477/xlarge/217609656.gif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *