Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Moaşa Galina Struţ despre Arta…

Moaşa Galina Struţ despre Arta de a naşte copii

În fiecare zi, moaşele sunt prezente în sălile de naştere. Asistenţa lor este esenţială până, în timpul şi după naştere. Eforturile lor le ajută pe femei să nască în siguranţă. Marţi, la datorie, am găsit-o şi pe Galina Struţ, moaşă superioară în cadrul Centrului Perinatologic al Spitalului nr.1 din Chişinău.

„Chiar acum am asistat o naştere. Un băieţel de 2,9 kg. E sănătos”, spune moaşa, ieşind din sala de naşteri cu lacrimi în ochi de bucurie. „Vedeţi mâna mea furnicată – sunt emoţiile pe care le am nu doar acum, ci după fiecare naştere asistată. Când aud primul ţipăt al copilaşului, trăiesc o bucurie de nedescris… Sunt moaşe care spun că primele asistări sunt cele mai emoţionante. Eu nu cred că doar acelea, pentru că, de fiecare dată, emoţiile sunt la fel de puternice… Sunt mândră, deoarece în mâinile mele se naşte un om nou”, mai adaugă Galina Struţ.

Sortită să fie medic

Încă din copilărie, cea de-a doua fiică din cei nouă copii ai lui Grigore şi Marta Struţ din s. Talmaz, Ştefan Vodă, se făcea remarcată pe tărâmul medicinei. „Aveam rol de doctoriţă, îmi plăcea să vindec păpuşile cu seringa”, spune zâmbind Galina. Aşa se face că, peste ani, amintirea din copilărie, dar şi sfatul pe care i l-a dat mama, au determinat-o ca, în anul 1981, să absolvească Şcoala de Medicină din Tiraspol. „Iniţial, am depus actele la pedagogie, dar peste ceva timp am renunţat… Mama îmi spunea că sunt sortită să fiu medic. Am ascultat-o şi am revenit la prima mea dragoste – medicina”, spune moaşa, care acum nu-şi mai imaginează altă muncă decât cea a moşitului. Mai târziu, la fel ca şi Galina, au urmat profesia de moaşă surorile mai mici, Nina şi Ludmila.

După absolvire, Galina Struţ a fost angajată în cadrul Centrului Perinatologic al Spitalului nr. 1 din Chişinău. Timp de 29 de ani, dânsa a asistat mii de naşteri. „În fiecare zi, asistăm câte 8, 10 şi chiar 12 naşteri. E greu, dar bucuria pe care o am atunci când văd cum mama îşi ţine copilul în braţe mă face puternică”, a recunoscut moaşa.

Misiune dumnezeiască

„Moaşa are un rol marcant pentru copil şi pentru mamă”, spune Galina, care, de fiecare dată, se străduieşte să-şi îndeplinească misiunea cu demnitate. „Vin femei care cunosc foarte multe lucruri necesare la naştere, însă sunt şi dintre cele care nu ştiu nimic. Oricum, la toate le explic în detalii, le pregătesc psihologic, pentru ca totul să decurgă bine. De asemenea, le fac exerciţii şi masaj care facilitează naşterea; le lămuresc la fiecare etapă tot ce va urma”, zice Galina. Ea mai spune că „moaşa, medicul obstetrician şi medicul neonatolog sunt indispensabili pentru reuşita unei naşteri”.

Naştere în apă

De-a lungul anilor, Galina Struţ a întâlnit mai multe cazuri fericite, deşi au fost şi situaţii nefericite. „N-am să uit niciodată cum a venit o studentă, care nu dorea să devină mamă. Am primit naşterea, după care dânsa vroia să se dezică de copil. Am rugat-o să nu facă acel pas, foarte grav, şi, după lungi discuţii, i-am trezit sentimentul matern – m-a ascultat, luând copilaşul acasă. Şi azi păstrez legătura cu ea. E foarte fericită şi îmi mulţumeşte că am ajutat-o să iasă din acel impas”, îşi aminteşte emoţionată moaşa. Un alt caz mai special, ne spune dânsa, este cel când a primit o naştere în apă. „E mult mai uşor să naşti în apă. Îmi amintesc că acea femeie a venit cu un bazin improvizat. Într-adevăr, a fost o naştere uşoară. La noi încă e imposibil financiar să avem astfel de condiţii pentru primirea naşterii, dar sperăm că, pe viitor, va fi posibil”, spune dânsa.

În fiecare an, la 5 mai, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Moaşelor. Galina spune că „în acest an nu am fost la serviciu, dar în ceilalţi ani o sărbătoream frumos – printre ţipetele micilor îngeraşi care veneau pe lume chiar de ziua noastră”. Potrivit directorului Centrului Perinatologic, Iurie Dondiuc, în cadrul Spitalului nr. 1 din Chişinău, de la înfiinţare, s-au născut aproape jumătate de milion de copii. În prezent aici activează 86 de moaşe.

Oxana COLŢA