Mihai Volontir, ruşinat să vorbească despre pensia sa

După mai bine de jumătate de secol consacrat Teatrului “Vasile Alecsandri” din Bălţi, renumitul actor Mihai Volontir spune că îi este ruşine să vorbească despre pensia pe care o primeşte. Cu toate acestea, artistul crede că, în comparaţie cu scena politică, scena teatrului este una adevărată, mult mai credibilă.

La cei 74 de ani, Mihai Volontir refuză să părăsească teatrul. “Începând cu anii 1980 am luat mai multe premii sovietice anume cu dramaturgia română, aşa cum ar fi “Năpasta” de Ion Luca Caragiale. Aceste premii mi-au fost acordate, chiar dacă mai existau alte 59 de teatre sovietice care aşteptau să fie premiate”, îşi aminteşte actorul, relatând şi despre recenta piesă, montată recent la Bălţi, “Ochiul magic”. Mihai Volontir intenţionează să monteze şi alte piese de teatru. “Actorii din scena teatrului sunt mai adevăraţi şi îşi dau bine seama ce fac”, comentează actorul în contextul perioadei preelectorale. “Nu am fost membru niciunui partid. L-am susţinut pe ex-preşedintele Petru Lucinschi. Şi cred am făcut o mare greşeală”, marele actor.

Astăzi Mihai Volontir trăieşte din pensie şi din salariul de la Teatrul “Vasile Alecsandri”. “Mi-e ruşine să spun din ce trăiesc”, explică el, refuzând să numească o cifră. “Cred că soţia mea, actriţă şi ea, la acelaşi teatru, ar muri dacă ar trăi doar din venitul său de 750 de lei, chiar dacă este laureată a mai multor premii”, mai adaugă actorul Mihai Volontir.

Deşi se ştie că, anterior, Volontir a fost opearat la Sankt-Petersburg, în Rusia, artistul rămâne secretos cu viaţa sa. De fapt, soţia lui Mihai Volontir, actriţa Eufrosinia Dobândă, este cea care îi interzice soţului orice contact cu presa. “Nici prietenii şi nici duşmanii să nu se aştepte la nimic. Starea de sănătate este bună”, ne-a spus fermă Eufrosinia Dobândă.

În zeci de ani de teatru şi film, Mihai Volontir a realizat mai mult de 120 de roluri. Însă rolul care i-a adus faima în fostul spaţiu sovietic este cel al lui Budulai din filmele “Reîntoarcerea lui Budulai” şi “Ţiganul”. În 2008, Mihai Volontir s-a reîntâlnit la Bălţi cu actriţa de origine uzbecă, Matliuba Alimova, partenera sa din aceste pelicule. Ultimul film, în care a jucat, a fost “Ciandra”, realizat în 2003, în regia lui Rafael Agadjanean. Mihai Volontir, însă, nu a părăsit teatrul din Bălţi niciodată, fiind prezent pe această scenă chiar de la fondarea instituţiei. De ce? “Pentru că mi-i dat să lucrez aici. Aici mi-a dat lecţii profesorul meu, regretatul Boris Harcenko care, după ce a ieşit la pensie, venea la teatru ca să jucăm şah în timpul concediilor. Şahul era doar un pretext – venea să comunicam. Vorbeam despre teatru şi despre istoria teatrului, despre regie, spectacole, actorie, spectatori. Aveam pe măsuţă bucăţele de pâine neagră semiuscate şi ceai. Asta era zi de odihnă pentru mine. La început îmi era ciudă că Boris Harcenko mă reţinea şi nu mă lăsa să plec cu baieţii la dansuri, la fete, dar pe urmă am înţeles că, de fapt, el îmi dă lecţii în timpul discuţiilor noastre. Tot ce am obţinut în cariera artistică îi datorez lui Harcenko”, a mărturisit într-un interviu acordat anterior pentru Deca Press.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *