Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Mărturisiri în alb-negru

Mărturisiri în alb-negru

255-preottttDuminică, la Chişinău, se vor desfăşura mai multe evenimente prilejuite de împlinirea a 115 ani ai Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla”.  Pe lângă un Te Deum urmat de Sfinţirea Sf. Prestol şi a Sf. Jertfelnic, va urma lansarea monografiei protoiereului Ioan Ciuntu “O Corabie a Mântuirii”, a unui flim cu aceeaşi denumire, a unui CD cu „Mărturii în alb şi negru”.

În aceste zile, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” urmează să se încheie o reparaţie care ar încununa transformările pe care le-a suportat acest locaş de cult după ce a fost evacuat de aici Muzeul Ateismului Ştiinţific, instaurat în această clădire în perioada sovietică.

„Cred că reparaţia va fi finalizată sâmbătă seara, pentru că muncitorii fac lucrări şi noaptea. După ce am terminat pictura în frescă, am decis să aducem întreaga Biserică într-o stare definitivă, care ar aduce o stare maximă de împlinire enoriaşilor, ei având un locaş curat şi luminos, în care să se poată retrage în rugăciuni”, a declarat Ioan Ciuntu.

Duminică, suita de manifestări religioase va începe cu Sfinţirea Sf. Prestol şi a Sf. Jertfelnic, cu Ofiştania Catedralei. Va urma, în curtea Bisericii, o Sfinţire şi ridicare a drapelelor R. Moldova, a  României şi a Drapelului Catedralei Sf. Teodora de la Sihla. Vor fi interpretate şi trei imnuri – două de stat şi unul bisericesc.

După o agapă, care va avea loc în aer liber, în faţa Bisericii, manifestările festive vor trece în incinta  Teatrului „Ginta Latină”. Acolo va avea loc lansarea monografiei „O Corabie a Mântuirii”, care însumează o istorie a Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla”, cu toate provocările ce i-au revenit în această perioadă. „Catedrala înseamnă, în primul rând, oamenii care au trecut pe aici şi care au zidit efortul lor în pereţii Bisericii. Cartea este un omagiu pentru ei, cei care au ţinut Biserica verticală”, susţine preotul Ioan Ciuntu, autorul monografiei, care este la cea de-a cincea apariţie editorială. De data aceasta cartea sa are şi o ecranizare, un film cu acelaşi nume fiind lansat tot duminică, la „Ginta Latină”, alături de un CD intitulat „Mărturii în alb şi negru”.

Ceremoniile festive se vor încheia cu o Gală a Premianţilor, organizată de Centrul Creştin-Ortodox „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Sfânta Teodora”, în cooperare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova.

„Sunt mulţi creştini care au făcut un mare efort pentru apărarea credinţei ortodoxe în condiţiile vitrege de la noi. Sunt oameni care au luptat cu adevărat, dar fără arme – cu cuvântul, fapta şi exemplul personal. Primul pe care vreau să îl nominalizez în această listă este poetul Grigore Vieru”, susţine Ioan Ciuntu, adăugând că în acelaşi context vor fi premiate diverse personalităţi din teologie, cultură, literatură, artă, medicină, pedagogie.

Manifestările sunt posibile cu sprijinul Ambasadelor României, Italiei şi SUA la Chişinău, iar printre invitaţii de onoare se vor afla slujitori bisericeşti din Bucovina şi din România.

În aceste zile este omagiat însuşi părintele Ioan Ciuntu, care însumează 30 de ani de slujire bisericească, el provenind dintr-o familie de preoţi. „Nu a fost o întâmplare să aleg acest drum în viaţă. Am continuat un drum al familiei, iar la Mitropolia Basarabiei am aderat din prima zi, atunci, în 1992, când Patriarhia Română a decis reactivarea bisericilor din Basarabia. Din 1993 sunt la Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla” şi voi continua să fac ce îmi stă în puteri pentru comunitatea noastră creştină”, a conchis parohul acestui locaş, Ioan Ciuntu.

R.G.