Lilia Diaconu, o lecţie de viaţă

Chiar dacă seară de seară, Lilia Diaconu, micuţa care şi-a pierdut mama, două surioare şi frăţiorul de doar opt luni într-un tragic accident rutier în vara anului 2005, se va ruga Cerului să-i readucă familia, nicio minune nu îi va îndeplini dorinţa. Nimeni nu îi va înapoia clipele de altădată, când îşi petrecea fericită copilăria, alături de mamă, surori şi fraţi.

La 10 iunie 2005, în jurul orei 21:00, pe str. Frunze din or. Vulcăneşti, conducând în stare de ebrietate un automobil şi depăşind viteza admisă, Iurie Gavriş a lovit cinci membri ai familiei Diaconu, omorând la locul accidentului mama şi trei copii. Lililca, pe atunci în vârstă de 10 ani, a fost singura care a rămas în viaţă.

De când am cunoscut-o, copila nu a încetat să mă uimească. Supravieţuind, micuţa mi-a demonstrat că este o adevărată luptătoare. De la ea am învăţat să-i iubesc necondiţionat pe cei de lângă mine, să-i iert şi să mă rog: pentru mine, pentru familia mea şi pentru toată lumea din jur. Atunci când a rămas orfană de mamă şi fraţi, Lilia nu a fost întrebată dacă este gata să-şi petreacă copilăria de una singură, să devină peste noapte adultă, şi să înveţe prematur să-şi îngrijească casa şi să-i poarte de grijă singurului om care i-a mai rămas pe lume – tata. Pentru toate câte le-a suferit, copila nu judecă pe nimeni. Ea iubeşte necondiţionat lumea. Am întrebat-o: De ce? Mi-a răspuns simplu: Pentru că toţii oamenii sunt buni.

În toţi anii de după accident, Ziarul de Gardă a încercat să fie alături de Lilia. Zâmbetul copilei ne-a făcut să credem în oameni, iar disponibilitatea mai multor persoane de a sprijini familia ei ne-a demonstrat că în condiţiile deloc uşoare de la noi mai există oameni mărinimoşi. De fiecare dată când ne vizitează, fetiţa se interesează de viaţa şi de sănătatea celor care au ajutat-o: familia Ghimpu, familia Ioniţă sau familia Ursu.

La 31 iulie, Lilia Diaconu împreună cu tăticul său va fi alături de noi. Vom sărbători împreună 4 ani de la lansarea Ziarului de Gardă.

Vă invit să cunoaşteţi o luptătoare. Vă invit să-i admiraţi sinceritatea şi mărinimia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *