Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   La cules de îngeri

La cules de îngeri

Astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău va fi inaugurată expoziţia personală a a Ecaterinei Ajder. Expoziţia va dura până la 22 mai şi conţine artă picturală, dar şi textilă produsă în atelierul său.

Atât tablourile cât şi goblenele sale poartă titluri, mesaje şi culor  neaoşe, păstrate încă în arhivele populare de la Cahul, acolo unde s-a născut şi a copilărit artista. „Ene-Caloene”, „Madona cu înger”, „Paparudă-Rudă” sunt unele dintre tablourile expuse care relatează legendele, datinile şi tradiţiile copilăriei eterne basarabene.

Una din colecţiile picturale speciale ale Ecaterinei Ajder este intitulată „La cules de îngeri”. E titlul omonim al poeziei  Anei  Blandiana, care descrie coacerea îngerilor. Îngerii au negreşit chip de copil în icoane, în poezii, dar şi în picturile Ecaterinei. „La cules de îngeri” atinge o armonie deosebită în naturile statice. Artista preferă un limbaj plastic adecvat motivelor, în prim-plan conturându-se emotivitatea şi armonia picturală a pânzelor,” susţine Tudor Stăvilă, doctor în studiul artelor.

Totuşi, satul basarabean şi copilăria în acest mediu sunt marea temă de acasă cu care a parcurs câteva decenii de muncă zilnică la şevalet şi la războiul de ţesut.

„Culorile satului sunt atât de vii, atât de naturale, atât de adevărate, ca şi imaginile copilăriei. Dar, indiferent de ceea ce alege un artist plastic să comunice prin creaţia sa, există o stare certă după care nu mai există creaţie adevărată. Ziceam că orice artist trebuie să îşi păstreze viu copilul din suflet, adică curiozitatea, interesul, pasiunea, tenacitatea şi setea de a cunoaşte şi de a încerca mereu ceva nou, dar şi capacitatea de a visa. Atunci când din sufletul unui om dispare copilul, loc pentru creaţie adevărată tot nu mai rămâne,” susţine Ecaterina Ajder.

Cu acest crez, arta ei este apreciată nu doar în saloanele expoziţionale de la Chişinău, ci şi în cele din România, Rusia, Turcia, Ungaria, Franţa, Germania. „O artă care tulbură, alină sau mişcă sufletul. Pânzele ei sunt purtătoarele unor mesaje emotive,” susţine criticul de artă Gheorghe Mardare.

Pentru copiii de azi, dar şi pentru „cei de ieri”, Ecaterina are o singură sugestie: „Veniţi în sălile de expoziţie, priviţi, analizaţi, gândiţi, puneţi la îndoială, revedeţi. Acceptaţi culorile vieţii şi nu vă temeţi de creion, de hârtie, de pensulă, de culoare şi de toate combinaţiile care pot apărea atunci când le mânuiţi. Creaţia prin culoare deschide orizonturile, descătuşează imaginaţia şi încurajează spiritul”.

Expoziţia personală a Ecaterinei Ajder va fi inaugurată astăzi la ora 16.00 la Centrul Brâncuşi al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

A.R.