Principală  —  Ediţia PRINT   —   Jazz cu Forțele Aeriene SUA

Jazz cu Forțele Aeriene SUA

Sergentul major Dave Dell, sergentul Brian Connoly și sergentul Jill Marie Diem fac parte din formația The Ambassadors a Forțelor Aeriene SUA (USAFE Band) staționate în Europa. Formația are doisprezece membri și călătorește de-a lungul și latul Europei, și nu doar, interacționând cu trupe locale de jazz, și împărțind localnicilor din ceea ce ei numesc „libertatea de a experimenta un produs muzical în orice mod”.

Când spui că The Ambassadors face parte din Forțele Aeriene SUA te gândești imediat că e vorba despre multă disciplină în interiorul grupului, și așa și este: membrii formației evoluează, fără excepții, în uniformă și „trebuie să fie tunși scurt și bărbieriți”, spune Brian Connoly. Doar că membrii USAFE sunt muzicieni, așa că totul decurge nu atât sever, cât mai degrabă, în ritm alert și plin de viață. Exact așa cum e jazzul.

„Jazzul este versiunea muzicală a libertății de exprimare”

Dave Dell, liderul formației, se află pentru prima dată în R. Moldova, dar își amintește că a cunoscut o persoană originară de aici anterior. „Oamenii sunt foarte calzi aici și vreau să vă îmbrățizeș pe toți. Mâncarea și cultura sunt un indicativ al oamenilor… așa că pot spune că este foarte bine aici”.

Dave spune că fiecare țară pe care o vizitează reprezintă o experiență deosebită și caută să deguste mai ales vinurile și mâncarea oriunde merge, punând „pe masă” la schimb, muzica jazz, despre care crede că este „cel mai bun export american”.

„Jazzul este versiunea muzicală a libertății de exprimare”, zâmbește Dave și adaugă, iarăși cu un surâs, că dacă nu s-ar ocupa de acesta, probabil ar fi pe drumuri.

Cel mai bun lucru în meseria sa este „când întreaga trupă cântă la unison și cel mai dificil e când nu e așa. Atunci când totul merge ca o mașină, lucrurile decurg foarte ușor. Și, când nu e așa, e ca și cum ai merge cu o mașină veche, pe care vrei să o lași pe marginea drumului. Muzicienii aduc întreaga lor experiență de viață pe scenă și uneori ar putea să iasă bine, și alteori nu”, relevă Dave.

„Mergem în fiecare țară și colaborăm cu muzicienii de acolo”

Jill Marie Diem este singura femeie din formație și se află pentru a doua oară în Moldova. „Venim din Estonia, unde am stat o săpătmână și acum suntem în R. Moldova pentru o săptămână. Petrecem mult timp pe drumuri. Este obositor, dar este, de asemenea, captivant când ai posibilitatea să călătorești în atâtea țări diferite”, se confesează Jill și adaugă că a venit în misiune în Europa „pentru că am vrut să călătoresc, să văd lumea, și cu siguranță am avut oportunitatea să fac asta – am fost în 45 de țări, în patru ani de când mă aflu aici”.

Jill spune că oriunde a fost, mai ales în Europa, există o profundă apreciere pentru jazz și este deosebit pentru formație să evolueze pe scene pentru o audiență care este foarte entuziastă. Cea mai bună parte activității grupului este „că mergem în diferite țări și experimentăm cu diferite culturi, și e altfel decât ar face-o un turist. De exemplu, în Moldova, recent, am avut repetiții cu Academia de Muzică, cu niște muzicieni foarte buni. Mergem în fiecare țară și colaborăm cu muzicienii de acolo, și mergem și în școli, facem lecții, uneori, vizităm orfelinate în diferite țări și distrăm copiii de acolo, asta ne dă șansa să fim foarte aproape de cultură și să împărțim câte puțin din cultura americană, de asemenea”, mai spune Jill.

„Este o viață minunată”

Din călătoriile lor frecvente, membrii formației adună numeroase amintiri. Jill are câteva la care ține: „vara trecută am fost la Mink, Belarus și am cântat la festivalul lor de jazz. Eram afară, era vară, timp frumos, și mii de oameni au venit să ne asculte. Nu mai cântasem pentru o audiență atât de mare. A fost incredibil. La fel a fost și când am venit aici, în Moldova, pentru prima dată, în octombrie anul trecut. Am cântat la Filarmonică cu Simfonia de acolo, ceea ce a fost o premieră pentru mine”, punctează Jill, a cărei dragoste pentru jazz a venit de la tatăl său. „Părinții mei spuneau că de pe când aveam patru ani, cântam într-una. Tatăl meu era un mare iubitor de jazz, graâie lui am început să apreciez jazzul. Când am auzit că aș putea face parte dintr-o trupă mare de jazz, care călătorește prin lume cu Forțele Aeriene, decizia a fost ușor de luat”, își amintește Jill.

Brian Connoly se ocupă de logistică și cântă la saxofon. Despre jazz spune că „este una dintre formele de artă cu adevărat americane. A fost lansat în America și acum este peste tot în lume”. Brian spune că își dorea să devină muzician „de când eram copil, nu prea m-am gândit cum să o fac fiind adult, ci pur și simplu mă gândeam cât de mult savurez felul în care cânt la pian, saxofon. Și apoi m-am ținut de aceasta și am ajuns în USAFE Band. Dacă nu aș fi făcut asta, probabil, aș fi rămas în orășelul meu natal și nu aș fi ieșit nicicând de acolo”, mai spune Brian.

În acest moment intervine Jill: „Cred că suntem cu toții recunoscători că avem șansa să facem ceea ce ne place, cu pasiune, pentru a ne asigura viața, și în special, că o facem în uniformă militară, servindu-ne țara. Mi-e greu să-mi imaginez că aș putea face altceva. Este o viață minunată”, conchide ea.

The Ambassadors au venit în R. Moldova cu ocazia Festivalului „Mărțișor” și vor evolua, pe 3 martie, împreună cu Jazz-orchestra Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice pe scena Filarmonicii Naționale.