Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Academia l-a primit fără imn…

Academia l-a primit fără imn şi togă

După 50 de ani de experienţă în domeniul culturii, actorul, regizorul, disidentul Ion Ungureanu primeşte titlul de Doctor Honoris Causa. Academia de Ştiinţe din Moldova (AŞM) i-a oferit această distincţie „pentru contribuţii substanţiale aduse la dezvoltarea artei teatrale în calitate de actor şi regizor, promovarea culturii naţionale în afara hotarelor republicii”.

Ion Ungureanu recunoaşte că titlurile şi medaliile nu l-au interesat niciodată. Cu toate acestea, a acceptat propunerea AŞM pentru că, în cazul de faţă, prin el sunt onoraţi actorii şi dramaturgii. „Ceea ce este important în această acţiune este că arta teatrală, în sfârşit, a ajuns în vizorul AŞM. Era ca o Cenuşăreasă, considerându-se că „este şi o artă teatrală”. În rezultatul acestui evenimet, s-a văzut că acesta este un întreg compartiment al ştiinţei, este una dintre cele mai importante direcţii în cultură. Pentru mine, asta a fost important, că la masa boierilor, cum spun eu, a fost admisă arta teatrală şi am pus şi eu umărul ca să se întâmple lucrul acesta”, a declarat Ungureanu.

Iniţiativa acordării acestei distincţii lui Ion Ungureanu a venit din partea Institutului Patrimoniului Cultural şi Biroului Secţiei de Ştiinţe Umanistice şi Arte a AŞM. „M-a mirat această propunere a Academiei. Iniţial au venit cu propunerea să devin academician, dar nu era posibil pentru că am depăşit vârsta”, declară Ion Ungureanu, cel care a pus umărul la crearea Teatrului „Luceafărul”, a promovat valorile teatrului naţional la cel mai înalt nivel. „Aşa au decis să-mi acorde Doctor Honoris Causa, lucru susţinut de Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca. A fost luată decizia, a fost publicată şi a fost stabilită o zi când urmau să-mi fie înmânate aceste însemne şi desfăşurată conferinţa ştiinţifică. Din motive neelucidate, conducerea nu a putut asista la eveniment şi a avut loc doar conferinţa, după părerea mea, de o mare valoare”, a spus Ion Ungureanu.

Îmbolnăviri în lanţ în conducerea Academiei

Conferinţa ştiinţifică „Ion Ungureanu: actor, regizor, om de cultură”, organizată la 7 mai în cadrul AŞM cu ocazia conferirii titlului, nu s-a desfăşurat conform ritualului obişnuit. Nu a răsunat imnul Academiei, iar lui Ion Ungureanu nu i-au fost înmânate însemnele de Doctor Honoris Causa – mantia, toga şi diploma, din motiv că Preşedintele AŞM, Gheorghe Duca s-a îmbolnăvit. De asemenea, şi vicepreşedintele AŞM, Mariana Şlapac, care trebuia să rostească tradiţionalul Laudatio, se îmbolnăvise. Ungureanu a ţinut discursulul de Doctor Honoris Causa „Teatrul şi Credinţa” şi a primit felicitările colegilor. Maestrul consideră că „faptul că au anulat în ultima clipă partea solemnă, este că a intervenit ceva ce nu-i aranjează pe comunişti – faptul că mie mi se dă acest titlu, şi atunci a fost această reacţie foarte ciudată, se îmbolnăvesc la rând unul după altul”. Ion Ungureanu este convins că s-au făcut unele presiuni, dar Duca şi academicienii au avut o intenţie foarte frumoasă.

Maestrul în arte Gheorghe Urschi, care a ţinut un discurs în cadrul conferinţei, a spus, cu subtilu-i umor, că iniţial a crezut că lipsa lui Gheorghe Duca şi a părţii oficiale a evenimentului este din motiv că economia statului este atât de săracă încât nu are bani nici de cei câţiva metri de stofă din care se coase mantia, dar că mai târziu a înţeles că nu-i vorba despre economie.

În perioada 1990-1994 Ion Ungureanu a deţinut funcţia de Ministru al Culturii şi Cultelor. În calitate de ministru a înfiinţat Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” şi a repus în centrul Chişinăului statuia lui Ştefan cel Mare.

Tatiana Eţco