În umbra oricărui vin se află un om sau chiar o echipă

R. Moldova face paşi mici, dar siguri în promovarea exportului de vinuri. Totuşi, la noi sunt puţini specialişti care cunosc cum să servească sau să propună un anumit vin pentru diverse bucate. De altfel, profesia de somelier a fost doar de curând înregistrată în R. Moldova.

Mihai Druţă este cel care a fondat Asociaţia de Somelieri în R. Moldova. Provine dintr-o familie de vinificatori. A absolvit Universitatea Tehnică, după care a muncit la un restaurant, în calitate de somelier. Acolo a şi participat la diverse training-uri ale unor somelieri de peste hotare.

Nu există vin bun sau vin rău

Profesia de somelier a apărut oficial în nomenclatorul de profesii pe 25 ianuarie 2013. Datorită acestui fapt, persoanele specializate în acest domeniu se pot angaja la muncă oficial. “Un somelier încearcă să găsească ceva bun în orice vin”, spune Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Somelieri din R. Moldova. Tot el este şi ambasadorul Asociaţiei de Somelieri Europeni în R. Moldova. “E foarte plăcut că şi R. Moldova şi-a găsit un loc aici. Ne dorim foarte mult să aducem somelieri europeni în republică, să cunoască vinurile noastre”, îşi împărtăşeşte visul Mihai.

Somelierul mărturiseşte că “din copilărie tot ce mă înconjura era legat de vinuri şi, probabil, acest fapt a avut un rol semnificativ în alegerea profesiei”. În prezent, tânărul este angajat al unui restaurant din Chişinău, unde sunt organizate şi degustări, şi diverse prezentări. Mihai îi ajută pe cei interesaţi să aleagă un vin special pentru anumite ocazii. Somelierul susţine că nu există vin bun sau vin rău. “În umbra fiecărui vin se află un om sau chiar o echipă care a lucrat minimum un an. Nu ar trebui să ne asumăm dreptul de a critica un vin, chiar dacă acestea pot fi mai reuşite sau mai puţin reuşite”, spune tânărul.

Mihai consideră că vinurile noastre s-au poziţionat deja pe o nişă în piaţa europeană. “Nu ne putem compara cu vinurile care au o istorie sau cu ţările în care istoria e bogată în vinuri, cum ar fi Franţa, Italia, dar sunt sigur că pot să-şi găsească nişa, consumatorul şi chiar, urmărind unele noutăţi în domeniul vinicol, aş spune că R. Moldova face paşi mici, dar siguri în promovarea exportului”, remarcă Mihai Druţă. Jumătate dintre producătorii noştri continuă să exporte vinuri în Rusia, cealaltă jumătate s-a reorientat spre ţările europene. Polonia, Cehia, Germania sunt primele trei ţări care se numără printre cei mai mari importatori europeni de vinuri din R. Moldova.

Un somelier învaţă toată viaţa

În prezent, în R. Moldova sunt organizate cursuri de somelier. Acestea durează două luni şi presupun iniţierea în această profesie nouă. Pentru a deveni profesionist, e nevoie să munceşti în acest domeniu, adică să lucrezi într-un restaurant. Persoanele care au absolvit aceste cursuri pot deveni membri ai Asociaţiei de Somelieri. Aici sunt invitaţi specialişti de peste hotare, sunt  organizate master class-uri pentru sporirea profesionalismului. În cadrul Asociaţiei sunt toate materialele şi condiţiile necesare pentru cei care doresc să-şi perfecţioneze abilităţile profesionale.

În prezent, Mihai Druţă speră să se deschidă o facultate în acest domeniu. “Avem deja curriculumul, avizat de Ministerul Educaţiei. Astfel, persoanele vor primi diplome oficiale”. Totuşi, Mihai Druţă recunoaşte că “un somelier învaţă toată viaţa. Mereu apare ceva nou pe piaţă şi trebuie să fii la curent, să te perfecţionezi permanent”. Pe de altă parte, somelierul spune că la noi în ţară puţini ştiu cum trebuie servit vinul: “Nu se cunosc lucruri elementare, ce vin să se propună pentru anumite bucate, paharele în care se toarnă vin deseori nu corespund standardelor etc.”.

Mihai Druţă recomandă să nu alegem vinul după forma sticlei, ci după conţinutul ei şi, totodată, să citim tot ce este scris pe etichetă. Ar trebui să cunoaştem soiul de poamă, anul, producătorul, gradul de alcool etc. Somelierul regretă că, în ultimul timp, moldovenii par mai mult interesaţi de bere decât de vin. “Aceasta este o problemă destul de acută. Aş spune chiar că este un paradox al R. Moldova, deoarece ne poziţionăm ca o ţară a vinului, cu tradiţii în vinificaţie, dar, din păcate, cultura consumului la noi este la un nivel foarte scăzut”, explică Mihai Druţă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. virgiliu

    Vorba veche:La noi ca la nimeni.Sa tragem cu ochiul liber in jurul nostru si vom observa ca berea este consumata pe la toate colturile blocurilor mizerabile din Chisinau si cum rigiie dobitocii dupa consum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *