Halterofila Cristina IOVU, “fata de aur” a R. Moldova

Cristina Iovu, o tânără care va împlini 20 de ani la 8 noiembrie, a adus R. Moldova prima medalie la Jocurile Olimpice care se desfăşoară în aceste zile în capitala Angliei, Londra. Halterofila noastră a reuşit să ridice deasupra capului un total de 219kg, adjudecându-şi în acest fel medalia de bronz la categoria de 53 kg şi devenind cu această ocazie şi prima femeie care câştigă o medalie pentru R. Moldova la Olimpiadă.

Cristina Iovu s-a “îndrăgostit” de haltere la vârsta de 13 ani. În spatele succeselor remarcabile obţinute de tânăra sportivă se ascunde însă o istorie de viaţă parcă desprinsă din filme.

Cristina şi-a început studiile la o şcoală internat, pentru că situaţia din familia sa era una mai mult decât modestă. Nu şi-a cunoscut niciodată tatăl. Mama, Maria, care a lucrat aproape toată viaţă la o fabrică de mobilă, era cea care trebuia să o întreţină pe ea şi pe sora mai mare, Raisa.

Norocul i-a surâs Cristinei când avea 13 ani, participând la o preselecţie la şcoala internat unde învăţa. “Ea şi încă o fetiţă au vrut să vină la haltere, să vadă cum e. Nu prea ştiau ce înseamnă asta. A venit, şi din toţi copiii care erau acolo, băieţi şi fete, ea s-a tras de cele mai multe ori la bară, de 12 ori. Am văzut că este puternică. S-a mai antrenat o săptămână-două, se vedea că-i place, şi ne-am dat seama că va avea rezultate bune. Copiii talentaţi se văd deodată”, îşi aminteşte Maxim Cojocaru, primul ei antrenor.

A ajuns astfel la Liceul Republican Internat cu profil Sportiv din Chişinău şi, totodată, la primele competiţii. “Noi o mai ajutam. Îi cumpăram abonamente, îi mai dădeam nişte bani. Când a început a merge la competiţii, câştiga două-trei sute de lei”, povesteşte Cojocaru. „Cristina este un om cu o personalitate puternică. Este foarte încăpăţânată. Dacă-şi pune un scop, lucrează şi trece prin toate greutăţile pentru a-l atinge”, mai spune antrenorul Cristinei Iovu.

“Acum ea se simte bine. Este fericită. Premiul promis este foarte important. Este foarte binevenit. Sunt o familie care trăieşte greu, trei oameni într-o cameră de 14 metri pătraţi”, remarcă Maxim Cojocaru.

Odată cu trecerea timpului, rolurile în familia Iovu s-au schimbat, Cristina fiind cea care are acum grijă de mama ei, pensionară. “Ea se gândea la o medalie, doar că nu ştiam culoarea”, conchide antrenorul.

“Cristina este fericită. E un rezultat dobândit prin muncă. Ea se aştepta la medalie. Simţea că va lua una”, spune şi Daniel, prietenul Cristinei.

Anul acesta, chiar înainte de olimpiadă, proaspăta medaliată a susţinut BAC-ul, iar din toamnă, cel mai probabil, va merge la facultate. În luna aprilie a acestui an, Cristina Iovu a devenit campioană europeană absolută la această categorie, câştigând trei medalii de aur, la smuls, aruncat şi total.

Iovu a devenit prima sportivă care câştigă o medalie pentru R. Moldova la Jocurile Olimpice. În 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, Natalia Valeev câştiga medalia de bronz la tir cu arcul, reprezentând R. Moldova, dar în componenţa echipei unificate a URSS, alcătuită din 12 ţări membre. Cristina va primi pentru medalia obţinută un apartament cu două camere şi 80 mii de euro din partea statului.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Frontul Re-Unirii

  UN 5 AUGUST FIERBINTE LA BALTI:
  DUMINICA SANGEROASA:

  Marsul pasnic, democrat si european al Re-Unirii noastre cu România:

  CRONICA TEROAREI OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI
  CONTRA MOLDOVENILOR:
  —————————————————————————-
  INFORMATIE SECRETA:

  …Tot aici plasam documentul medical al dnei Lucia Bulgaru-Mironiuc, de la Ungheni,
  secerata de un pietroi ce a lovit-o in gât pe 5 august la Balti de catre neonazistii rusi.
  Cunosc acest lucru Jurnal TV si Pro TV, dar tac,
  pentru ca nu au voie de la patroni sa puna imaginile pe post.
  Rusine si e rau ca nu va temeti nici de Dumnezeu, ca de obraz – nu mai vorbim…
  —————————————————————————————————————-
  / blog Vitalia Vangheli-Pavlicencu /
  ———————————————————
  N.B.
  Tot la 5 August, la Balti teroristii rusofoni au mai ranit o jurrnalista:
  Victoria Ocara de la “Jurnal.md”
  si un politist, al carui nume este Secret de Stat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *