George Afroni: Nu am fost la război, dar am ascultat durerile celor care au luptat la Nistru

La 19 iunie, în memoria voluntarilor căzuţi în războiul de pe Nistru, acum 20 de ani, a fost lansat un Album-Omagiu Eroilor Războiului de pe Nistru, de George Afroni. Lansarea a avut loc la Biblioteca publică “Onisifor Ghibu” din Chişinău, în prezenţa participanţilor la războiul de la Nistru, veniţi să-şi comemoreze fraţii de arme, căzuţi, pe 19 iunie 1992, pentru Tighina, în cele mai grele şi mai sângeroase lupte din acel război.

Este primul CD al lui George Afroni, despre care participanţii la eveniment au remarcat că are o voce inconfundabilă, iar piesele incluse pe CD-ul  intitulat “Primeşte-i, Doamne,-n casa Ta” reprezintă crâmpeie de viaţă, luptă şi amintiri, sonorizate pe versuri de Ion Proca, Dumitru Matcovschi, Neonela Popovici şi George Afroni.

Titlurile pieselor incluse pe acest CD vorbesc de la sine: “Primeşte-i, Doamne,-n Casa Ta”, “Uite cum au trecut anii” (in Memoriam Anatol Popovici), “Ei vor să-şi ducă grâu la moară” (in Memoriam Filip Lupaşcu), “Între două ore”, “La Coşniţa”, “Casa de la Cocieri”, “La noi şi osul cântă”… Sunt 15 piese, interpretate la cobză şi chitară de George Afroni, la violoncel – Victor Butnaru, nai – Gheorghe Danilescu.

“Nu am fost la război, eram pe atunci student la Iaşi. După război, însă, am ascultat durerile celor care au luptat pentru integritatea R. Moldova. Au fost oameni curajoşi. Mulţi şi-au sacrificat vieţile, lăsându-şi, singuri pe lume, copiii, nevestele, mamele. Ei merită să nu fie uitaţi. Asta am încercat să realizăm împreună cu scriitorul Ion Proca şi cu suportul Partidului Acţiunea Democratică (PAD). Datorită sprijinului acordat de PAD, în sfârşit, a fost posibilă editarea şi lansarea acestui album – primul în cariera mea”, ne-a spus George Afroni.

Sergiu Tătaru a venit la lansare într-un tricou-Tricolor. La fel era îmbrăcat şi fiul său. El le-a spus celor prezenţi că ei, pur şi simplu, şi-au făcut datoria. “Acest CD poate să însemne prea puţin pentru unii, alţii ar zice că se face, şi de această dată, politică. Eu vreau, însă, să spun că a trebuit să treacă 20 de ani ca, în sfârşit, să fie posibil ca fiecare participant la război să poată asculta aceste piese în casa sa. Au fost făcute sute de adresări către cei de la guvernare, ca să înţeleagă că acest lucru este necesar. Cum scrie Ion Proca, “La noi şi osul cântă”… Le-am spus, în repetate rânduri: dacă nu suntem ajutaţi cu ceva, măcar această amintire să o avem… Mă întreba un jurnalist cum îmi imaginez eu momentul în care şi cei căzuţi la datorie ar auzi, acolo, sus, aceste melodii. Cred că ei, în ceruri, aud aceste versuri, aceste melodii, ştiu totul despre această viaţă… Mai cred că noi nu am făcut destul, din câte le-am fi putut face, pentru ei. Bunăoară, nu am avut curajul să-i punem la respect pe cei care, inclusiv cu sprijinul nostru, ajungeau la guvernatre. Nu am avut destul curaj să-i  întrebăm de ce, nici până azi, nu avem o lege care ne-ar apăra, de ce camarazii noştri, fiind neajutoraţi, mor zilnic de pe urma bolilor, a rănilor de la război? Cei care vor auzi aceste melodii vor înţelege că a fost un război adevărat şi că noi ne-am făcut datoria”, a spus Sergiu Tătaru.

În pauzele dintre melodiile interpretate la evenimentul de lansare a CD-ului, participanţii au depănat amintiri de război, au povestit despre durerile lor şi, în special, despre faptul că, de 20 de ani, oricare ar fi fost guvernările din R. Moldova, destinele lor au fost incerte, iar problemele – imposibil de soluţionat.

“N-am mai rămas atât de mulţi, iar unii se străduiesc chiar să plecăm mai degrabă, ca să scape de noi, să nu-i încurcăm. Dacă aş avea putere să răcnesc, ca să se cutremure pământul, poate ne-ar auzi cineva”, s-au plâns participanţii la eveniment.

În toamnă, George Afroni crede că ar putea realiza varianta video a pieselor prin care este adus primul Omagiu sonor Eroilor Războiului de pe Nistru.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Valentina Cușnir

    Fie ca acest CD să le mai potolească durerile Eroilor Neamului. Dar poate să le răscolească și inimile, dacă le au, guvernanților. Am ascultat melodiile pline de durere dar sunt o amintire durută, o realitate, care pentru unii a însemnat să ajungă la guvernare și să uite de cei care le-au făcut acest posibil. Nu am fost la război dar i-am petrecut pe fiecare din Călărași, am stat trei zile și trei nopți în Piața Libertății din Călărași, apoi i-am așteptat, am făcut tot posibilul ca să le micșorez durerile fizice și sufletești.
    Știu că au bătut multe praguri pentru a face să apară acest CD și, doar Partidul Acțiunea Democratică a realizat acest Vis ca să devină o realitate. Să continuăm !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *