Finis coronat opus: O sinteză de istorie a Moldovei sovietice

A ieşit de sub tipar monografia cunoscutului istoric, profesorul Boris Vizer, Economia și starea socială a populaţiei din Moldova în anii ’40-’80 ai sec. XX (Chișinău, Ed. Știința, 2012). Aşa cum arată titlul, lucrarea îşi propune o privire de ansamblu asupra evoluției istorice a teritoriului est-prutean pe durata aflării acestuia sub ocupaţie sovietică.

Chiar şi un cititor mai puţin iniţiat în istoria contemporană a Moldovei de Răsărit îşi poate da seama cât de ambiţioasă e o carte ce urmăreşte să lămurească cum s-a produs nu pur şi simplu ocuparea Basarabiei în 1940, ci instaurarea în acel an a regmului sovietic, reinstalarea şi consolidarea acestuia după cel de-al Doilea Război Mondial, având în vedere nu doar reocuparea ținutului, ci şi reconfigurarea lui sub toate aspectele: reinstalarea dominației moscovite, etatizarea sferei sociale, lichidarea proprietăţii private în industrie, comerț, sfera imobiliară, transporturi etc., precum şi colectivizarea agriculturii, toate acestea fiind însoțite, ca procese conexe indispensabile, de represiuni politice și deportări în masă, precum și de terorizarea basarabenilor prin înfometare, în special a țăranilor ce se opuneau colectivizării forțate. Cuprinzătoare, complicată şi greu de prins într-o formulă sintetică este descrierea evoluției economice a republicii pe parcursul câtorva etape istorice deosebite esenţial una de alta ce se încadrează în anii ’40-’80 ai secolului trecut. Autorul a reuşit să facă față acestei sarcini deloc uşoare. Ultimul capitol al cărţii, intitulat Economia Moldovei în anii ’70-’80 ai sec. XX. Starea socială a populației, este pe drept cuvânt un Finis coronat opus, întrucât în el autorul reuşeşte să demonstreze pe fapte din istoria relativ recentă a spațiului pruto-nistrean că regimul sovietic al economiei era sortit la eşec, fapt relevat prin criza sa generală (nu doar economică) din acești ani și mai ales din deceniul 9 al secolului trecut, situație pe care politica oficială avea să o desemneze cu titlul confuz – “stagnare”. În realitate, era sfârşitul firesc, de fapt catastrofal, al unei dramatice experienţe istorice, realizate prin mijloace criminale și cu preţuri excesive: zeci de milioane de vieți, deturnare spre impas a cursului istoric firesc al unor popoare și teritorii naționale, anihilarea unor state naţionale, distrugerea și irosirea de bunuri materiale, călcarea în picioare și anularea patrimoniului cultural al multor popoare, rusificarea forțată în tendința de a-i cuprinde în calapodul numit “popor sovietic” etc.

Un compartiment preţios al cărţii îl constituie anexele – 10 materiale adiţionale cu caracter documentar de mare valoare ştiinţifică, vizând starea generală a economiei în anumite perioade, predarea obligatorie a produselor agricole la stat (aşa-zisele cote obligatorii – “postavka”), falsificările statisticii oficiale, furturile și distrugerea patrimoniului public, corupţia, proasta organizare a muncii în principalele sectoare ale economiei naționale, ineficiența marilor complexe agro-industriale etc.

Impresia de ansamblu pe care o lasă monografia profesorului Boris Vizer este că știința istorică din R. Moldova a obținut, prin ultimele eforturi ale reputatului savant, un rezultat care, cu siguranță, va sta la baza investigațiilor viitoare privind perioada respectivă a istoriei noastre naţionale.

Ion Ţurcanu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *