“Fiarele” din copilăria Margaretei Cemârtan-Spânu

Margareta Cemârtan-Spânu este una dintre victimele criminalului regim stalinist de ocupaţie. Vineri-seară, pe 23 noiembrie, şi-a lansat cartea “Fiarele” din ciclul “Siberiada”. Noul volum a fost editat în limba rusă, pentru a fi accesibil şi alolingvilor.

Evenimentul, care a avut loc la Biblioteca Naţională a R. Moldova, a adus alături de autoare familia şi prietenii acesteia, numeroşi oameni de artă, studenţi, profesori.

“Povestirile din această carte le cunosc din copilărie, deoarece autoarea cărţii este mama mea. În acele vremuri, nimeni nu vorbea despre represiunile staliniste, dar mama a găsit un mod de a mi le povesti. Ea îmi spunea poveşti, fără să ştiu că, de fapt, sunt povestea tristă a vieţii sale. După 1990, am aflat mai multe, dar, oricum, nu am preţuit acele informaţii la justa lor valoare, deoarece, ca orice copil, nu puteam înţelege durerea prin care a trecut un alt om. O înţelegi doar atunci când devii şi tu părinte. Iar după ce am devenit şi eu tată, am înţeles că mamei nu doar i-au furat, dar i-au şi distrus copilăria, iar cel mai grav e că acel copil mai trăieşte şi azi în sufletul ei. Această carte nu a scris-o pur şi simplu, pentru a-şi destăinui trecutul. În carte sunt incluse amintirile unui copil care nu a putut să-şi spună durerea la timpul său”, a declarat în deschidere fiul autoarei, Romeo Cemârtan, doctor în teologie ortodoxă.

Margareta Spânu-Cemârtan a afirmat, în cadrul evenimentului, că “această temă nu prezintă niciun interes pentru conducerea actuală a R. Moldova”. Ea spune că a vrut ca toată lumea să cunoască aceste istorii, de aceea a şi scris, iniţial, cartea în limba română, iar apoi în rusă. “Am fost nevoită să colind străzile, să mă apropii de fiecare trecător şi să-l rog să cumpere cartea, însă fiecare al doilea om mă întreba dacă nu o am şi în variantă rusă”, a povestit Margareta Spânu-Cemârtan.

“Toată lumea a suferit din cauza regimului stalinist. De aceea e nevoie ca toţi descendenţii acelei generaţii să cunoască adevărul, de orice etnie ar fi, nu doar românii”, a mai explicat autoarea noului volum de memorii, recunoscând că “e foarte greu să-ţi depeni amintirile, e ca şi cum a-i trăi din nou acele timpuri groaznice. Am trecut foarte greu peste asta, copilărie aproape că nu am avut, singurele griji de atunci fiind cele legate de supravieţuirea în condiţii de frig şi de foamete”.

Prezent la eveniment, actorul şi regizorul Ion Ungureanu a vorbit despre importanța cunoașterii și prețuirii limbii materne şi despre beneficiile cunoașterii uneia sau mai multor limbi străine, despre trecutul tumultuos și zbuciumat, încheind cu citirea unui fragment din cartea “Fiarele”.

Deputatul şi scriitorul Ion Hadârcă a declarat că urmăreşte de mult timp traseul ascendent, publicitic şi scriitoricesc, al Margaretei Cemârtan-Spânu, cea care nu a uitat nimic din trecutul său şi a considerat că are datoria să le povestească urmașilor despre calvarul pe care l-a suportat împreună cu miile de basarabeni suferinzi. Datorită cărţilor sale, închinate dragostei de neam, limbii române și adevăratelor valori naţionale, care i-au ajutat întotdeauna pe conaţionalii noştri să supravieţuiască, cu tot mesajul lor patriotic, dar şi cu marea lor forţă de convingere, Margareta Cemârtan-Spânu merită a fi primită în rândurile Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

La lansare au participat şi unii deportaţi, care au împartăşit emoţiile şi calvarul acelor vremuri, au depănat amintiri şi au recitat versuri.

Natalia MORARU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Unchesu Bucovineanu

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ——————
  —————♥—♥—♥— U N I R E ! —♥—♥—♥—————
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ——————
  —————♥—♥—♥— U N I R E ! —♥—♥—♥—————
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ——————
  —————♥—♥—♥— U N I R E ! —♥—♥—♥—————
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. ruslan

  trebuie de cautat si de judecat pe cei care au savrsit crimele in timpul lui stalin. unii inca mai traiesc si maninca din piinea poporului bastinas.

 3. Deportatul

  Deportările, uciderea nevinoveţilor, foametea organizată au fost făcute de membrii partidului cu chipul lui Lenin.
  Acum o bună parte din cetăţeni, sunt chiar şi unii deportaţi, votează membriicu acelaş partid cu chipul lui Lenin.
  Să nu uităm că PCRM+PLDM+PD au fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Dl Ghimpu cu privire la condamnarea comunismului
  Sangheli, Lucinschii, Voronin, Plahatniuc, … avem 35 persoane cu averi de peste 30 mln Euro. În acelaş timp deportaţii ani lungi, de pe vremea lui Voronin şi acum cu Filat, luptă să-şi recapere averii şi nu pot. Filat cu milioanele de Euro acum “luptă cu mafia”
  Conducerea Asociaţiei Deportaţilor i-au cuvînt pe 6 iulie, dar nu au luat apărarea lui Ghimpu, Chirtoacă cînd antiromânii atacă vehiment, inclusiv şi cu instalarea Pietrei comemorative jertvelor regimului comunist

 4. Deportatul

  Conducerea Asociaţiei Deportaţilor trebuie de reînoit. Cum poate să-şi piardă demnitatea lăudîndu-l pe 6 iulie pe Filat, care a fost împotriva Decretului, Dlui Ghimpu, de condamnarea comunismului şi nu a dorit să participa la dezvelirea Pietrei comemorative jertvelor comunismului de pe PMAN!?
  Filat devenit “peste noapte” cu averi de multe milioane de Euro în timp cînd împreună cu Lucinschii dădeau pensii cu galoşi şi kg de orez, însărăcind deportaţii, cetăţenii; care guvernează fără succese economice timp de 3 ani.
  Deportaţii şi sub guvernarea lui Filat ani la rînd nu-şi pot revindica averea, dar el din nimica şi-a făcut avere de multe milioane de Euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *