Eugen Doga – compozitorul sufletelor româneşti

La 1 martie curent, renumitul compozitor Eugen Doga a împlinit 78 de ani. Numele compozitorului este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional, realizat de site-ul History Rundown, cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

La 30 decembrie 1992, Eugen Doga a devenit membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internaţional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autorităţile R. Moldova drept „Anul Eugeni Doga”.

Pe 26 martie 2014, Traian Băsescu, preşedintele României, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofiţer. Totodată, UNESCO a recunoscut anul trecut valsul maestrului, inclus în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară”, drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al veacului.

La 1 martie 2015, a fost lansată seria de mărci poştale „Valsul din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară. Capodoperă muzicală a secolului XX. Compozitor – Eugen Doga”.

Marca reprezintă portretul compozitorului Eugen Doga, iar pe fundal o pereche de dansatori care valsează şi partitura valsului din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”. Mărcile poştale au fost editate în 200 de mii de exemplare, iar costul uneia este de 1,75 lei. Vitalie Pogolşa este autorul designului mărcii.

„Am învăţat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecăţile snobilor. Degeaba râvneşti să atingi înălţimi, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decât orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea”, a spus Eugen Doga despre cariera sa muzicală.

T.B.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. avas

    ii place RUSIA lui DOGA.da voi ce asa rau???
    Va plak opozitiile.confliktele.astea sint mamele razboaelor!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *