Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Eseul "În căutarea fericirii" a…

Eseul „În căutarea fericirii” a cucerit Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova

Dorina Liviţchi, o tânără de 20 de ani din Basarabeasca, studentă la Litere, la Universitatea de Stat din Moldova, a devenit câştigătoarea din acest an a concursului „Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova”. Eseul tinerei, „În căutarea fericirii”, a fost lucrarea care a sensibilizat membrii juriului de la prima lectură. Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, 15 septembrie curent, la sediul Alianţei Franceze din Chişinău.

„Ceea ce m-a motivat să scriu această lucrare a fost o simplă călătorie în troleibuz, pe parcursul căreia am observat că prea puţină lume zâmbeşte. Atunci am ştiut care este începutul şi sfârşitul acestei călătorii”, ne relatează Dorina cum a apărut ideea eseului. Tânără mai spune că premiul de 5 000 de lei a luat-o prin surprindere şi că acesta reprezintă pentru ea o mare încurajare, dar şi un îndemn de a continua să scrie. Membrii juriului au apreciat lucrarea ca pe un „efort de a scrie în franceză demn de încurajare”.

„În căutarea fericirii” reprezintă o călătorie imaginară pe o multitudine de străzi, precum cea a indiferenţei sau a lucrurilor efemere, ca, într-un final, destinaţia să fie pe strada Familiei. Aici eroina înţelege că adevărata fericire stă neatinsă în ochii mamei, că „adevărata fericire este atunci când iubeşti şi simţi că eşti iubit”.

„Concursul dat se derulează cu succes al doilea an consecutiv, mulţi tineri, atât din Chişinău, cât şi din Bălţi, Tiraspol şi Leova, dându-şi interesul să participe. Acest lucru mă face să cred că limba franceză are un viitor frumos”, a declarat Nicholas Brousseau, reprezentantul Ambasadei Canadei la Bucureşti, România.

Totodată, Olga Buzu, preşedinta juriului concursului şi câştigătoarea ediţiei anterioare, spune că „premiul în literatură este o oportunitate de a cunoaşte lumea şi de a descoperi acele bogăţii profunde de pe rafturile fiecăruia”.

Juriul a decis să acorde şi două menţiuni speciale. Prima menţiune a fost acordată Tatianei Bujnita-Tricoli, pentru lucrarea sa intitulată „Abecedarul”, iar cea de-a doua a fost acordată lui Andrei Sâtari, pentru lucrarea „Visele”. Toţi participanţii au primit diplome de participare, iar cele mai bune 10 lucrări au fost premiate cu cărţi şi material promoţional.

Concursul „Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova” a fost lansat în primăvara anului 2011 de Antena Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru ţările din Europa Centrală şi Orientală, în parteneriat cu Ambasada Canadei, Delegaţia Wallonie Bruxelles, Alianţa Franceză din Moldova, Casa Cunoştinţelor şi Editura „Cartier”. Concursul îşi propune să încurajeze tinerii să se exprime şi să scrie în limba franceză.

Ana CEBAN