Eseul “În căutarea fericirii” a cucerit Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova

Dorina Liviţchi, o tânără de 20 de ani din Basarabeasca, studentă la Litere, la Universitatea de Stat din Moldova, a devenit câştigătoarea din acest an a concursului “Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova”. Eseul tinerei, “În căutarea fericirii”, a fost lucrarea care a sensibilizat membrii juriului de la prima lectură. Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, 15 septembrie curent, la sediul Alianţei Franceze din Chişinău.

“Ceea ce m-a motivat să scriu această lucrare a fost o simplă călătorie în troleibuz, pe parcursul căreia am observat că prea puţină lume zâmbeşte. Atunci am ştiut care este începutul şi sfârşitul acestei călătorii”, ne relatează Dorina cum a apărut ideea eseului. Tânără mai spune că premiul de 5 000 de lei a luat-o prin surprindere şi că acesta reprezintă pentru ea o mare încurajare, dar şi un îndemn de a continua să scrie. Membrii juriului au apreciat lucrarea ca pe un “efort de a scrie în franceză demn de încurajare”.

“În căutarea fericirii” reprezintă o călătorie imaginară pe o multitudine de străzi, precum cea a indiferenţei sau a lucrurilor efemere, ca, într-un final, destinaţia să fie pe strada Familiei. Aici eroina înţelege că adevărata fericire stă neatinsă în ochii mamei, că “adevărata fericire este atunci când iubeşti şi simţi că eşti iubit”.

“Concursul dat se derulează cu succes al doilea an consecutiv, mulţi tineri, atât din Chişinău, cât şi din Bălţi, Tiraspol şi Leova, dându-şi interesul să participe. Acest lucru mă face să cred că limba franceză are un viitor frumos”, a declarat Nicholas Brousseau, reprezentantul Ambasadei Canadei la Bucureşti, România.

Totodată, Olga Buzu, preşedinta juriului concursului şi câştigătoarea ediţiei anterioare, spune că “premiul în literatură este o oportunitate de a cunoaşte lumea şi de a descoperi acele bogăţii profunde de pe rafturile fiecăruia”.

Juriul a decis să acorde şi două menţiuni speciale. Prima menţiune a fost acordată Tatianei Bujnita-Tricoli, pentru lucrarea sa intitulată “Abecedarul”, iar cea de-a doua a fost acordată lui Andrei Sâtari, pentru lucrarea “Visele”. Toţi participanţii au primit diplome de participare, iar cele mai bune 10 lucrări au fost premiate cu cărţi şi material promoţional.

Concursul “Premiul francofon pentru literatură al R. Moldova” a fost lansat în primăvara anului 2011 de Antena Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru ţările din Europa Centrală şi Orientală, în parteneriat cu Ambasada Canadei, Delegaţia Wallonie Bruxelles, Alianţa Franceză din Moldova, Casa Cunoştinţelor şi Editura “Cartier”. Concursul îşi propune să încurajeze tinerii să se exprime şi să scrie în limba franceză.

Ana CEBAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. ana

  “Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, 15 octombrie curent, la sediul Alianţei Franceze din Chişinău.” corectati data decernarii premiilor 🙂 15 octombrie inca n-a sosit

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  FRANTA SUSTINE RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA !
  ——————————————————————————————-
  http://moldpress.info/2012/08/oficial-francez-transnistria-mijloc-de-presiune-impotriva-unirii/

  Hélène Carrère d’Encausse / 83 de ani /,

  nascuta Elena Zourabishvili la 6 iulie 1929 la Paris,
  / cu un tata evreu rusificat din Gruzia /
  este o istoriciana franceza specializata in Rusia,
  Detine Marea Cruce a Legiunii de Onoare.
  Membra a Academiei Franceze din 1990,
  iar din 1999 ocupa postul de Secretar perpetuu.
  Profesoara invitata la multe Universitati din lume.
  In 1978 ea a anuntat sfârsitul URSS pun cartea “Imperiul Spulberat”.
  A mai scris, printre altele:
  “Răul Rusesc” /1988/ , “Rusia intre doua lumi” / 2010 /, etc.
  wikipedia fr
  ———————————————————————————————–
  iata ultimile declaratii ale ei:

  – “Moscova susţine Transnistria, ceea ce reprezintă un mijloc de presiune
  asupra unei Moldove tentate să se unească cu România.

  – Moldova este situată într-o veritabilă răspântie strategică,
  favorizând toate tentaţiile contrare intereselor ruseşti.
  Dacă libertatea de mişcare nu i-ar fi fost împiedicată de către Transnistria ,
  ar fi ezitat ea să se alăture Bucureştiului?

  – Vecinătatea Ucrainei reprezintă de asemenea un element decisiv al dorinţei ruseşti
  de a dispune de o prezenţă militară important în această republică situată
  la mică distanţă de Marea Neagră, de unde Rusia a fost eliminată
  prin pierderea Crimeii şi unde prezenţa fermă a Statelor Unite
  constituie încă un indiciu al puterii sale pierdute.”
  —————————————————————————————
  http://www.youtube.com/watch?v=6TuY-JDOYNM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *