Eşecurile le-am dezvăluit în Memorii

260-snegur2Blitz-interviu cu primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, la 70 de ani împliniţi pe 17 ianuarie

— Dle Snegur, cum au trecut sărbătorile?

— Foarte frumos. Am acumulat energie pentru mult timp înainte. Toate vorbele spuse la adresa mea, felicitările, florile, înseamnă foarte mult pentru mine astăzi.

M-au bucurat prietenii, foştii şi actualii colegi, familia mea, dar, în mod deosebit nepotul meu, Mircea, care are 17 ani şi a venit tocmai de la Londra, unde îşi face studiile, special cu acest prilej.

— De obicei, în R. Moldova, şi felicitările, şi urările de bine, sunt adresate pe criterii şi conform unor principii politice. Cum s-a întâmplat în cazul dvs.?

— Cred că, de această dată, barierele au fost depăşite. Am primit un mesaj de felicitare foarte consistent de la actualul preşedinte al R. Moldova, Mihai Ghimpu. Premierul Vlad Filat m-a vizitat personal, cu un buchet de flori. Şi Vladimir Voronin mi-a trimis o felicitare şi flori… S-ar putea că acest lucru a fost posibil datorită faptului că, în toţi anii care au trecut de la plecarea mea din politica mare, am evitat să comentez sau să dau sfaturi guvernărilor ulterioare. De altfel, această datorie, de a analiza şi de a comenta actul guvernării, revine presei, puterii a 4-a.

— Şi despre actuala guvernare, se ne puteţi spune?

— Voi respecta acelaşi principiu. Cred că primul preşedinte al R. Moldova trebuie să păstreze echidistanţa în raport cu guvernările ulterioare.

— Dar ce i-aţi dori actualei guvernări?

— Le doresc succese şi să realizeze tot ce au promis în campania electorală. De altfel, programul de guvernare este unul consistent şi complex. Nu le rămâne decât să pună la punct tot ce şi-au propus. În primul rând, cred că trebuie create cât mai multe locuri de muncă, astfel încât, cei care au fost alungaţi de acasă de guvernarea precedentă, să poată reveni cât mai degrabă, atâta timp cât mai au la cine se întoarce.

— Dar despre eşecurile dvs., ce ne puteţi spune la cei 70 de ani împliniţi?

— Nu că aş fi subiectiv şi aş evita să vorbesc despre neajunsuri, pur şi simplu, nu vreau să mă repet. Eşecurile, alături de succese, le-am dezvăluit în cărţile mele.

— Ce faceţi în zilele imediat următoare sărbătorii?

— La fel ca şi până la 17 ianuarie. Am mers la oficiu, m-am întâlnit cu mai multe persoane, am discutat probleme simple, dar importante, am scris. Lucrez la un nou volum de memorii în care vorbesc despre crearea statului R. Moldova şi afirmarea lui pe plan intern şi internaţional.

— Cum scrieţi?

— Cu stiloul, cu peniţa. Cred că aceste unelte, mult mai vechi decât computerul, conferă scrisului căldură şi sinceritate. Am colectat din arhive informaţiile necesare, le-am sistematizat, acum îmi adun amintirile personale şi scriu.

— Vă dorim succese.

Pentru conformitate, ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *