Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Elena Sturza „deznoadă” tainele aţelor…

Elena Sturza „deznoadă” tainele aţelor încâlcite

476-elena-sturzaO bucată de lemn, câteva cuie şi multe bobine cu aţă e tot ce are nevoie Elena Sturza pentru a crea tablouri care oferă relief, volum şi culoare.

Deşi a absolvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a fost mereu pasionată de lucrul manual şi de ceea ce poate face cu propriile mâini. De aceea, în timpul liber încerca să facă ceva interesant şi unic, până a aflat despre o tehnică nouă de a crea din aţe.

„Despre tehnica String Art am aflat absolut întâmplător, dintr-o revistă. La acel moment deja aveam o experienţă vastă în croşetat, cusut, brodat, cu toate că eram studentă şi îmi proiectam un alt drum profesional. Dar desenul conturat de aţe pe care am reuşit să-l fac pentru prima dată mi-a stârnit interesul şi mi-a croşetat un nou drum în viaţă”, ne povesteşte Elena. Ea a început să înveţe tehnica String Art în urmă cu opt ani. Această tehnică este folosită pentru crearea unor figuri abstracte cu ajutorul aţei care se trage după cuiele bătute pe un suport din lemn. Reţeaua de cuie, pe care se ţes firele de aţă în mai multe straturi, generează tablouri viu colorate, bine conturate, care ies în relief. La început a zis că e mai bine să folosească materiale ceva mai uşoare şi timp de câteva luni a lucrat pe carton, folosind aţele pe care le găsea prin casă. Totul era ghidat de curiozitatea stârnită de formele stranii pe care le descoperea atunci când termina să unească cu aţă toate cuiele sau acele de siguranţă. „Când mi-am dat seama că se conturează ceva, am devenit şi mai ambiţioasă şi am continuat”. La început au fost forme şi modele simple, dar cu timpul a învăţat mult mai bine această tehnică de lucru.

Tablourile pe care le făcea împânzeau pereţii apartamentului său. Cei care o vizitau şi descopereau „picturile” făcute din aţă şi cuie o îndemnau să le arate şi altor oameni. Astfel, a ajuns să participe la expoziţia organizată de Ziua Limbii Române. „Interesul oamenilor m-a încurajat şi am înţeles că String Art e ceva nou şi ar fi bine dacă oamenii din R. Moldova l-ar cunoaşte”.

„Am reuşit să transform hobby-ul în meserie”

Din 2009 este membră a Uniunii Meşterilor Populari şi participă la diverse expoziţii şi târguri în cadrul diferitelor sărbători. De asemenea, lucrează la un Centru de Creaţie pentru Copii, unde încearcă să transmită celor mici pasiunea pentru artă.

În acest an a decis să deschidă un atelier de creaţie, „Firdecor”, atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. Această decizie a fost ghidată de dorinţa sa de a avea un loc personal unde să se poată dedica doar creaţiei, dar şi de solicitările multor oameni de a învăţa tehnica folosită de ea.

Elena Sturza e de părere că „fiecare tablou îşi are propria viaţă. Ideile apar spontan şi sunt modelate pe parcursul întregului proces de lucru”.

Cea mai mare lucrare pe care a făcut-o a avut dimensiunile de 1m pe 80 cm. Ea nu ţine cont de numărul de cuie sau de câtă aţă foloseşte pentru o lucrare. „Fiecare tablou înseamnă minimum câteva sute de cuie bătute, dar pentru ce să le mai numeri atunci când te laşi hipnotizat de formele abstracte care apar de la sine, câteodată fără ca eu să-mi dau seama că va fi aşa sau altfel”, ne explică Elena, încercând să ne astâmpere curiozitatea stârnită de chenarele cu figuri din aţe. Pe lângă tablouri, Elena mai face ceasuri, cercei, iar acum lucrează şi la confecţionarea unui cub în dimensiuni reale.

Elena consideră că dacă îţi doreşti ceva foarte mult, reuşeşti cu siguranţă, doar că pentru aceasta trebuie să munceşti din greu. „Am reuşit să transform hobby-ul în meserie şi asta mă bucură cel mai mult. Mereu izbuteşti să treci peste orice dificultate atunci când te ocupi cu ceea ce-ţi place şi când întreaga familie te susţine şi te ajută”. Fiica ei de doar patru ani e ajutorul mamei, „doar că bate cuie peste tot”, glumeşte Elena.

Acum, ea se pregăteşte de Festivalul Medieval care va avea loc pe 28-29 iunie în Complexul Etno-Cultural VATRA, unde îşi va putea expune tablourile şi va desfăşura master-class-uri pentru toţi cei interesaţi de tehnica String Art şi de creaţiile sale.

Tatiana Beghiu