Drepţi în faţa Istoriei

296-vasilievOamenii de Gardă, desemnaţi de cititorii ZdG, au fost premiaţi şi felicitaţi, pe 7 octombrie, în cadrul unei întâlniri cu echipa redacţională. Cei care ne-au onorat cu prezenţa sunt Boris Vasiliev, Eugenia Marin, Teodosia Cosmin, Tudor Pânzaru şi Sergiu Creţu. Oamenii de Gardă ne-au povestit momente din viaţa lor, ne-au vorbit despre suferinţa lor, despre situaţiile în care au fost batjocoriţi, au fost torturaţi sau au fost forţaţi să vorbească în altă limbă. Indiferent de condiţii, ei au rămas drepţi în faţa adevărului şi istoriei naţionale.

Eugenia Marin, mama Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, a spus că deseori o supără bătrânii care votează comuniştii. “Eu, dacă sunt cu un picior aici şi cu unul acolo, mă gândesc la cei care rămân aici, măcar ei să aibă o viaţă mai bună”. Ce au făcut ei pentru poporul nostru? Ne-au deportat, ne-au omorât buneii şi ne-au chinuit. Deseori, vârstnicii răspund cu răutate şi spun că cei care au fost deportaţi au făcut ceva, de au nimerit acolo.

Teodosia Cosmin: “Mă miră că acest popor, care este creştin, alege satana”.

296-marinBoris Vasiliev ne-a povestit că, în 1963, din vina unui oarecare Gluşco, preşedinte de colhoz, şi a lui Ivan Kalin, secretar de partid, a fost împuşcat un elev de-al său, din clasa a 8-a, Ionel Cojocaru, pentru un strugure de poamă. Pe piatra de pe mormântul său din cimitir este scris: “Pentru un strugure de poamă/ Împuşcau copii din şcoală/ Nici trei bobiţe n-a gustat/ Că sufleţelul i l-au luat”. Boris Vasiliev îşi aminteşte că atunci când se construia Memorialul Eternitatea, oasele din cimitir erau aruncate pe şosea. Boris Vasiliev le-a strâns: un femur, o coastă. A rugat soldaţii să-i pună în geantă toate oasele. Le-a luat şi le-a înmormântat în sat. Două cruci stau acum, una lângă alta: un copil, împuşcat de comunişti pentru un strugure de poamă, şi oasele unor ostaşi români, pângăriţi tot de comunişti.

Tudor Pânzaru, participant la războiul de pe Nistru, protestatarul din Căuşeni, se grăbea foarte tare, la cortul din Piaţa Marii Adunări Naţionale. “Aseară un poliţist a fost beat şi ne-a smuls un par de la cort. Am vrut să mă adresez la poliţie, dar am constatat că dimineaţa s-a comportat omeneşte. Poliţistul a venit şi zicea: scoală, că de nu, dau foc la cort. Eu îl cunosc, dimineaţă l-am văzut, dar el tăcea şi l-am lăsat în pace”.

Sergiu Creţu, cel care încă este în proces de judecată din cauza torturii ce i s-a aplicat în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, a declarat că nu ştie dacă are vreun merit şi dacă el este indicat să fie desemnat Om de Gardă.

I-a răspuns Boris Vasiliev: “Luptătorii merită! Tineretul ne-a dat o pildă. Pe noi ne-a omorât frica”.

ZdGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *