Dor de aerul din teatru

Cel mai valoros debut, Cel mai bun rol, Cel mai bun spectacol, Cea mai bună lucrare regizorală –sunt doar câteva dintre premiile acordate la Gala Premiilor UNITEM 2013. Deşi câştigătorii nu au scăpat ocazia să vorbească despre salariile artiştilor, care sunt mici, totuşi s-au bucurat că li s-a apreciat munca. În sală au fost prezenţi şi oficiali de stat, care s-au abţinut să facă promisiuni despre salarizarea oamenilor de teatru.

Pe 25 martie, s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor UNITEM. Evenimentul a avut loc în incinta Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” şi a fost moderat de preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu. La festivitate au venit actori din toată republica, persoane nominalizate, dar cei care au dorit sa-şi susţină colegii şi prietenii.

Sunt într-o continuă căutare

Cel mai tânăr dintre premianţi, Mihai Fulga, a luat Premiul pentru cel mai valoros debut al anului, pentru rolul Jerry, în spectacolul “Zoo Story” de Edward Albee, regia Mihai Fulga, Teatrul “Alexei Mateevici”. Tânărul era vădit emoţionat, dar a ţinut să mulţumească echipei cu care a lucrat. “Nu am cuvinte. Vreau să mulţumesc Teatrului “Alexei Mateevici”, prietenilor, care au fost alături de mine la acest spectacol. Vă mulţumesc mult”, a specificat Mihai Fulga.

Actorul spune că, deşi aflase că este nominalizat, decizia juriului a fost pentru el o surpriză. “Când mi-au citit numele, nu ştiam cum să reacţionez. Nu ştiam ce să spun, căci nu mă pregătisem deloc”. Totodată, tânărul spune că acest premiu este şi o motivare. “E o emoţie care demonstrează încă o dată că avem pentru ce lucra şi că trebuie să lucrezi cât mai mult, ca să ajungi cât mai departe”, subliniază premiantul. Mihai îşi aminteşte că, pentru prima oară, a urcat în scenă fiind încă mic de tot, pe când făcea muzică. Pe parcursul anilor, a descoperit pasiunea pentru teatru.

Astfel, şi-a făcut studiile la AMTAP, la specialitatea actor de teatru şi cinema, iar în prezent este masterand la regie teatru. Muzica nu a încetat să facă parte din viaţa sa. Recent, împreună cu prietenii săi, a lansat o formaţie, el fiind solistul şi totodată chitaristul trupei. Acesta este primul premiu al tânărului, care mărturiseşte că, în prezent, este în căutarea propriului eu. “Caut experiment în teatru, caut “forme noi”, cum spunea Cehov. Mă caut pe mine ca şi regizor, actor, muzician, deci, sunt într-o căutare continuă”, spune Mihai Fulga.

25 de lei adaos la pensie

Premiul “Personalitatea ţării” a fost înmânat pentru prima dată. Acesta i-a revenit actorului Mihai Volontir, Artist al Poporului. Actorul nu a fost prezent la eveniment. În scenă a urcat soţia sa, actriţa Eufrosinia Dobândă-Volontir. “Îmi este greu să vorbesc. Ar fi fost foarte bine ca această preţuire să fi fost înmânată direct dlui Mihai Volontir”, a spus actriţa. Acum câteva zile, actorul a revenit din Sankt Petersburg, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, care a durat şase ore. “Mi-a spus să vă transmit că vă iubeşte. Îi este dor enorm de scenă, de aerul din teatru”, a menţionat Eufrosinia Dobândă-Volontir.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Guvernului, către care s-au adresat unii dintre premianţi. Actriţa Dina Cocea, care a luat Premiul de Excelenţă şi care are deja titlul de Artistă Emerită, Artistă a Poporului, medalia “Eminescu”, a mulţumit autorităţilor că, “pentru toate trei la un loc, primesc un adaos la pensie de 25 de lei”. Preşedintele Nicolae Timofti, care a înmânat Marele Premiu, a subliniat ulterior că acele “plăţi care sunt prevăzute pentru distincţiile de stat eu tot le am la acelaşi nivel şi ne gândim că ceva trebuie de făcut”.

Câştigătorii UNITEM au fost selectaţi de un juriu de selecţie şi, ulterior, de juriul final. Premiul pentru Cel mai bun spectacol dramatic i-a revenit spectacolului “Equus” de la Teatrul Dramatic pentru Tineret “S uliţî roz” (“Din strada Trandafirilor”), montat de Iurie Harmelin, care a luat premiu şi pentru Cea mai bună lucrare regizorală. Premiul Cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Nikita Voloc, Cel mai bun rol feminin – Angelei Ciobanu, Cel mai bun rol secundar masculin – lui Ion Mocanu, iar Cel mai bun rol secundar feminin – Olgăi Prohorova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *