Domnule preşedinte, Cum poţi dormi, când poporul plânge?

161În ultimele zile, una dintre cele mai vizitate piese de pe Youtube este versiunea cu titre româneşti a cântecului interpretat de Pink “Stimate Domnule preşedinte”. Versiunea românească, pe melodia în limba engleză a acestei cântăreţe, apare cu titrarea versurilor traduse pe imagini ce-l prezintă pe Vladimir Voronin şi mulţimea de tineri surprinşi în cadrul protestelor postelectorale.
Cântecul “Stimate Domnule preşedinte” conţine mai multe întrebări, adresate unui preşedinte de ţară de către un om simplu, care relevă greutăţile unui cetăţean de rând, greutăţi pe care un preşedinte nu le cunoaşte. Refrenul acestui cântec spune: “Cum poţi dormi, când poporul plânge? Cum poţi visa, în momentul în care o mamă nu are nicio şansă să spună adio? Cum poţi merge cu capul sus?”, pe refern fiind suprapuse portretele lui Valeriu Boboc şi Eugen Ţapu, tinerii omorâţi în timpul protestelor. Iată textul acestui cântec:

Stimate domnule preşedinte!

Hai să facem o plimbare. Să ne prefacem că suntem două persoane obişnuite, şi că tu nu eşti cu nimic mai presus ca mine.

Aş dori să îţi pun câteva întrebări, dacă crezi că am putea vorbi sincer.

Ce simţi când vezi oameni fără adăpost pe străzi?La ce te rogi seara, înainte să te culci? Cum poţi dormi când poporul plânge? Cum poţi visa, în momentul în care o mamă nu are nici o şansă să spună adio?

Ce simţi când te uiţi în oglindă? Eşti mândru de ceea ce vezi? Cum poţi merge cu capul sus?

Stimate domnule preşedinte, poţi să mă priveşti direct în ochi? Şi să îmi răspunzi?

Stimate domnule preşedinte, ai fost un copil singur? Cum poţi să spui că nici un copil nu e lăsat singur? Ce fel de tată poate să ia dreptul propriului copil? Nu pot decât să îmi imaginez ce are de spus prima doamnă. Noi nu suntem proşti, şi nici orbi.

Toţi stăteau în celulele tale, în timp ce pavai drumul spre iad. Ai parcurs un drum lung. Cum poţi dormi când poporul plânge? Cum poţi visa, în momentul în care o mamă nu are nici o şansă să spună adio? Cum poţi merge cu capul sus?
Stimate domnule preşedinte, poţi să mă priveşti direct în ochi?

Vreau să îţi spun ce înseamnă greutăţile.
Cu un salariu m
inim şi un copil pe drumuri.

Lasă-mă să îţi spun ce înseamnă greutăţile. Să îţi reconstruieşti casa după ce s-a risipit. Să îţi faci un pat din obiecte aruncate la gunoi.

Lasă-mă să îţi spun ce înseamnă greutăţile, greutăţile, greutăţile.Tu nu ştii nimic despre greutăţi.
Cum dormi tu nopţile? Cum poţi merge cu capul sus?
Stimate domnule preşedinte, nu mă vei privi în ochi niciodată. Niciodată.

Alecia Beth Moore s-a născut la 8 septembrie 1979, are numele scenic Pink.  Pentru cântecele sale a luat 2 premii Grammy. În ultimii ani a vândut peste 30 milioane de CD-uri în întreaga lume.

151


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *