Doina şi Ion Aldea-Teodorovici: două inimi dincolo de moarte

Deşi au trecut 20 de ani de la moartea lor, oamenii mai de plâng această pierdere. În fiecare an, ei continuă să vină la mormântul celor “două inimi gemene”, să-şi amintească la ce au aspirat şi ce au cântat. Astăzi, cei pasionaţi de muzica, dar şi de viaţa celor doi promit să urmeze calea aleasă de soţii Aldea-Teodorovici şi să continue lupta începută cu mulţi ani în urmă, dar neîncheaită deocamdată.

Pe 30 octombrie s-au împlinit 20 de ani de când Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au trecut în lumea veşnică. În memoria lor, cei apropiaţi au organizat un parastas la cimitirul unde soţii îşi dorm somul de veci. Spre deosebire de anii precedenţi, în acest an, mai mulţi oficiali au găsit timp să-i comemoreze pe cei doi martiri, alături de familia lor.

Ion şi Doina ne-au fost daţi de Dumnezeu

După ce preoţii au ţinut rugăciunea şi au tămâiat mormântul Doinei şi a lui Ion, mai mulţi oficiali au rostit mesaje de comemorare. Leonid Bujor, consilierul premierului în probleme de educaţie, a spus despre tragedia de acum 20 de ani că a fost “o mare nedreptate. Ne-au părăsit două personalităţi pe cât de tinere, pe atât de curajoase. Pe atunci, ei au cântat cele mai sfinte valori pentru noi. Deşi au trecut 20 de ani, continuăm să ne amintim de ei, cei tineri, care au cântat limba noastră, limba română”.

În această zi, fiecare a avut de depănat amintiri alese despre soţii Aldea-Teodorovici. Cei apropiaţi sunt oamenii care, cu siguranţă, nu-i vor uita. Tot ei păstrează şi cele mai multe amintiri. Acest fapt a fost remarcat şi de Cristi, fiul Doinei şi al lui Ion: “Nu-mi place să fiu compătimit. Prefer să discut cu foştii lor prieteni, cu persoane care i-au cunoscut şi care mai povestesc ceva din trecutul lor. Am cunoscut recent pe cineva care mi-a spus că a fost chelner la un restaurant pe care ei l-au vizitat şi a spus acest lucru cu o mândrie atât de mare, încât mi s-au transmis şi mie emoţiile lui”.

Am avut norocul să-i ştim printre noi

Totodată, Cristi Aldea-Teodorovici se bucură să vadă tineri care nu i-au cunoscut părinţii, dar care cinstesc memoria acestora: “Simt o foarte mare bucurie când cineva, care s-a născut după accident, spune că-i preţuieşte, pentru că ei nu ştiu cine au fost Ion şi Doina, dar îi resimt prin memoria noastră faţă de ei. Ion şi Doina, deşi au avut o viaţă scurtă pe această lume, au făcut foarte multe. E un motiv în plus să ne amintim de ei. Tot ce au făcut Doina şi Ion Aldea-Teodorovici a fost dat de la Dumnezeu, iar nouă ne-a fost dat norocul să-i avem printre noi”.

Tot mai mulţi tineri vin, an de an, să comemoreze acest cuplu. “Deşi nu i-am cunoscut, citim cărţile care redau cu exactitate cum au trăit. Ne pare foarte rău că asemenea persoane s-au pierdut. Ei au adus lumina în vieţile oamenilor prin cântecele lor”, spune Cezara (18 ani). “Suntem generaţia care nu i-a cunoscut, dar ne numărăm printre cei care le ducem lipsa, deoarece împărtăşim idealurile pentru care au luptat, pentru limba română, pentru conştiinţă naţională, pentru suveranitate, pentru libertate”, adaugă Marina (20 de ani).

Eugenia Marin: Nimic nu este întâmplător

Eugenia Marin, mama Doinei, îşi aminteşte cu gingăşie de copiii săi: “Ambii erau foarte drăgostoşi şi foarte atenţi, astfel încât nu puteam să-i deosebesc, că Doina este fiica mea sau Ion fiul meu. Ambii au fost copiii mei şi îi aştept”. Deşi au trecut ani, durerea de mamă este la fel de puternică precum în tragica zi. “Cineva spunea: cu anii, durerea trece, dar nu este adevărat. Durerea este tot mai mare. Dacă oamenii se tem de moarte, eu nu mă tem, pentru că sunt convinsă că atunci mă voi întâlni cu ei şi aştept clipa aceasta”, spune Eugenia Marin cu ochii înlăcrimaţi de dor.

Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău, a fost laconic, dar direct: “Cuvinte multe, fapte puţine. Pentru ce au luptat ei şi unde suntem noi sunt lucruri total diferite”. Preşedintele Nicolae Timofti a trimis un mesaj prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Vlad Ţurcanu: “Aceşti artişti au devenit un simbol al libertăţii noastre într-o perioadă decisivă pentru poporul R. Moldova”. Ion şi Doina Aldea-Teodorovici s-au stins în noaptea de 29/30 octombrie 1992, în urma unui accident rutier. Mama Doinei, însă, nu crede nici astăzi că a fost un simplu accident: “Nimic nu este întâmplător. Cred, totuşi, că a fost mâna omului”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Porumbita Alba

  De ce nu scrieti ca Idealul lor a fost – Re-Unirea noastra cu România ?

  Si de ce nu scrieti direct ca accidentul cela
  a fost o mascarada organizata
  de teroristii ocupanti pentru a-i lichida fizic, pentru ca cântau Re-Unirea cu România ?

 2. Mihai

  Ramine o rana deschisa pe trupul Basarabiei-o rana provocata de KGB-istii imperiului pentru a curma in fasha, aspiratiile spre libertate a basarabenilor,deacei-a ION si DOINA TREBUE SA DEVINA UN SIMBOL,O TORTA MEREU ARZINDA CE NE CALAUZESTE SPRE IDEALUL NOSTRU COMUN-LIBERTATEA!CRED CA CE-A MAI BUNA AMINTIRE AR FI CONTINUAREA PRIN NOI A IDEALURILOR SPRE CARE AU MERS PINA LA CAPAT ION SI DOINA,.IN MEMORIA LOR CRED-CA AR FI BINE SA AVEM UN CANAL RADIO CARE AR EMITE ZI SI NOAPTE CINTECELE LOR-ADEVARATE IMNURI CONSACRATE-DEMNITATII NATIONALE.DACA GUVERNANTII NU AU MIJLOACE PENTRU ASA CEVA TREBUE SA DESCHIDEM UN CONT BANCAR CU O ASTFEL DE DESTINATIE.

 3. IGOR

  Pentru Porumbita Alba, ei no sa scrie nici odata dreptatea, pentru ca toti sint tradatori si lasi, 100 de procente SIS-ul si guvernarea stie cine ia ucis si cred ca din ei sint implicati in acest caz, dar se tem sa spue. Numai copii sau nepotii nostri vor afla dreptatea.

 4. Maria

  ODA ETERNA DOINEI SI LUI ION, doua personalități care făceau sa vibreze sufletele tuturor celor care aspirau la democratie, frumosul din domeniul artei si relatiilor umane, precum si la Unirea cu Patia – Mama, – Romania.
  La aparitia lor in Piata Marii Adunari Nationale se petrecea un miracol! Avea loc o unire in aspiratiile tuturor celer prezenti in piata, la radiou- televiziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *