Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Dina Magnifica s-a stins

Dina Magnifica s-a stins

215-dina1Muza moldoveană a sculptorilor francezi ai secolului XX, Dina Vierny, a decedat recent, la vârsta de 89 de ani, la Paris. Dina Vierny, originară din Moldova, a fost muza sculptorului francez Aristide Maillol mai bine de un deceniu, după care a pozat pentru Matisse, Dufy, Bonnard şi Breker. Sculpturile şi picturile cu imaginea ei au făcut epocă în expoziţiile pariziene şi la licitaţiile de artă. Din 1995 Vierny a deschis un Muzeu, în care a expus colecţii de artă private de valoare unică.

Cu celebrul sculptor a făcut cunoştinţă încă de pe timpurile când, la 15 ani, era studentă în capitala Franţei. Se născuse la Chişinău în 1919, dar a fugit cu familia în preajma anilor ‘30, odată cu instaurarea regimului lui Iosif Stalin.

Ea a fost prezentată sculptorului francez din întâmplare, dar acea întâmplare a însemnat o colaborare cu o durată de 10 ani: ea era elevă, iar el sculptor afirmat, la vârsta sa de 73 de ani. Chipul ei a fost imortalizat de Maillol în lucrări precum „Dina şi eşarfa”, „Muntele”, „Râul şi armonia”. Dina spune că orele îndelungate în care poza nu erau pierdute în zadar. „A meşterit pentru mine un suport pe care puneam cărţile, astfel îmi făceam temele în timp ce el picta. Maillol a fost unic, era mereu în dispoziţie bună, de aceea orele treceau repede”.

215-dina2Cooperarea celor doi se produce tocmai în perioada celui de-al doilea război mondial, iată de ce Dina, fiind studentă, a ajuns să coopereze cu Rezistenţa, ajutând oamenii persecutaţi să scape de nazişti. Aşa a ajuns să fie arestată de regim, dar aici a intervenit salvarea. Pictorii care ţineau la ea atât de mult au angajat avocaţi iluştri, care au scăpat-o de condamnare. Ca să o ţină mai departe de noile provocări ale mişcării antifasciste, Maillol a decis să o trimită pentru o perioadă în atelierul lui Henri Matisse. „Îţi trimit obiectul muncii mele”, i-a scris sculptorul lui Matisse.

Vierny spune că munca pentru Matisse a fost foarte iunteresantă „A fost pentru prima dată când avea un model cu studii universitare, de aceea îi era interesant să discutăm despre multe lucruri pe lume, în special despre cărţi şi despre artă”. Apoi ea a pozat pentru artiştii plastici Raoul Dufy şi Pierre Bonnard şi pentru sculptorul Arno Breker, faimos pentru lucrările sale în Germania. Totuşi, Vierny şi Matisse au devenit buni prieteni, astfel încât atunci când Maillol a decedat, Matisse a sfătuit-o pe Dina să colecţioneze toate operele acestuia şi, eventual, să deschidă o galerie de artă.

A reuşit să deschidă o galerie la finele anilor 40, adunând în colecţia sa opere ale multor altor pictori de epocă, inclusiv Kandinsky, Malevici, Poliakov. În galeria ei au început să expună tineri din diferite ţări, care aveau nevoie de o promovare adecvată. Între timp, galeria ei a devenit una dintre cele mai vestite galerii private de artă din Europa. În 1963, ea a donat statului francez o parte din sculpturile lui Maillol, care au şi fost expuse în Grădinile Tuileries.

În 1995 conaţionala noastră a deschis la Paris Fundaţia Vierny – Muzeul Maillol, situat pe strada Rue de Grenelle. Acest Muzeu cuprindea lucrări semnate de nume celebre, cum ar fi Degas, Kandinsky, Picasso, Duchamp şi alţii.

Bucuriile ei cele mai mari au fost cei doi fii ai săi, Oliver Lorquin, pe care l-a numit director al muzeului „Maillol”, şi Bertrand Lorquin, istoric al artei. Ei îngrijesc muzeul până în prezent, inaugurând în permanenţă diferite expoziţii.