De ziua DOINEI

De ziua Doinei (în acest an ar fi împlinit 51 de ani), la 15 noiembrie, Palatul Naţional din Chişinău a găzduit cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs internaţional “Două inimi gemene”, în memoria Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici.

Numeros, publicul a venit la spectacol trecând pe la Cimitirul Central, pe la mormântul Doinei, în ziua în care s-ar fi bucurat că a ajuns la 51 de ani, alături de Cristi, fiul său, alături de părinţi, Eugenia şi Gheorghe Marin.

Sala de concerte – plină de admiratori ai neuitatelor cântece ale Doinei şi Ion Aldea Teodorovici. E pentru prima dată când la Gala Festivalului participă şi autorităţile R. Moldova: şeful interimar al statului şi preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, ministrul Culturii, Boris Focşa, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, dar şi reprezentanţi ai Guvernului României.

Nu a mai fost ca, de ziua Doinei, să vină cu premii şi flori Vladimir Voronin, Vasile Tarlev, Artur Cozma sau Zinaida Greceanâi.

În acest an, evenimentul a avut o altfel de respiraţie. În primul rând, prin faptul că, la concurs, s-au înscris un număr-record de participanţi – 100. Dintre aceştia, 40 de concurenţi, care au reprezentat 10 ţări, au ajuns în finala concursului.

Căştigătoarea concursului la secţiunea copii este Maria Crăciun, de 10 ani, din Galaţi, România. Premiul mare, secţiunea juniori şi maturi, i-a revenit Cristinei Croitoru din Dubăsari.

După ce premiile au fost împărţite, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a promis că evenimentul va fi inclus în programul de activităţi culturale al Primăriei municipiului Chişinău. «Este un festival cu tradiţie, organizat de familia regretaţilor Doina şi Ion, care trebuie să intre într-o acţiune culturală fără riscul de a fi întrerupt din motive financiare», a spus primarul Dorin Chirtoacă.

Festivalul s-a încheiat cu celebra melodie “Bucuraţi-vă”, interpretată de toţi laureaţii concursului. Cristi Aldea Teodorovici, fiul celor doi mari artişti, a interpretat “Eminescu”, lăsând ca melodia să amintească publicului despre neuitatele vibraţii ale vocii tatălui său.

ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *