Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   De 5 ori femeie

De 5 ori femeie

299-femeie1A adus pe lume, a crescut şi a educat cinci băieţi. În cea mai mare parte a timpului, a trebuit, pe lângă rolul de mamă, să-l îndeplinească şi pe cel de tată. Primul ei soţ a decedat, iar al doilea a plecat din Moldova, speriat de conflictul de pe Nistru. La 42 de ani, a rămas cu cinci băieţi în grija sa, toţi minori. Este povestea vieţii Leonorei Dmitriev, din s. Izbişte, r. Criuleni.

A trăit în Rusia. După ce primul soţ i-a decedat, a venit, împreună cu cei doi copii ai săi, în R. Moldova. S-a căsătorit cu un ucrainean, cu care a adus pe lume alţi trei copii. În 1992, soţul ucrainean, speriat de conflictul armat de pe Nistru şi crezând zvonurilor precum că Moldova se va uni cu România, a decis să dea bir cu fugiţii. A lăsat-o pe Leonora cu cinci minori. Cel mai mare avea 14 ani, cei mai mici – doi şi, respeciv, patru anişori. Nu a disperat. Şi-a luat viaţa în mâini şi a arătat tuturor celor care nu credeau în ea că se poate descurca.

Le-a fost şi mamă, şi tată. A lucrat doar pentru ei, cei cinci băieţi ai săi: Andrei, Vasile, Maxim, Alexandru şi Sergiu. „Lucram, iar copiii erau la grădiniţă sau la şcoală. Bani normal că nu-mi ajungeau. Atunci se purtau costume şcolăreşti, şi rămâneau de la unul la altul. Veneau de la lecţii, se dezbrăcau de hainele pentru şcoală şi se îmbrăcau în cele pentru casă. Să le cumpăr la toţi haine nu aveam bani. Ei însă mă înţelegeau”.

Era greu şi pentru că, atunci când Leonora se adresa organelor abilitate să-i ofere ajutor, toţi dădeau din umeri. „Nu primeam niciun fel de ajutor. Era în perioada când toţi băieţii umblau la şcoală, şi ceream ajutor, dar nimeni nu ni-l dădea. Mi se spunea că trăiesc bine, fără să ştie că mă scol în fiecare dimineaţă cu noaptea-n cap”.

Banii pe care îi primea lucrând la grădiniţă nu îi ajungeau, aşa că a decis să se ocupe cu diferite tranzacţii. Trăia bine, în comparaţie cu alţii, pentru că a ştiut mereu să iasă din orice încurcătură. Pentru a rezista şi a avea cu ce să-şi ridice cei cinci copii, a început să crească animale, care şi în ziua de azi îi sunt principala sursă de existenţă.

299-femeie2Moscova—Chişinău

Cu timpul, copiii au plecat să înveţe. Toţi la Chişinău. Şi atunci mama, rămasă acasă, era principalul lor sprijin. Ulterior, unul s-a dus la Moscova, iar ceilalţi încearcă să se stabilească în Chişinău. „Vin când pot. Unul încă învaţă şi îl mai ajut cu bani. Nu am ajuns încă la timpul când să mă ajute ei pe mine. Nici nu cer de la ei. Dacă-mi dau, bine, dacă nu, tot bine. Tot ce fac e doar pentru ei”.

Pensia nu o ajută deloc. Primeşte lunar 590 de lei. „Din aceştia, trebuie să plătesc lumina, telefonul, să mai cumper câte ceva”. A făcut şi o nuntă şi se pregăteşte de încă patru. „Banii care i-au câştigat i-au dat înapoi, că erau împrumutaţi. Am făcut nunta mai mult ca să aibă o amintire”.

Singură la bătrâneţe

Viaţa a învăţat-o destule lecţii. Şi-a educat feciorii să fie corecţi şi să nu alerge după bogăţie. „Toţi vor bogăţie… dar nu e cel mai important să fii bogat. Eu le spun: să nu goniţi după bogăţie. Să trăiţi aşa, cu ce este, să vă mulţumiţi cu ce este. Decât să faceţi bogăţie şi la urmă să vă îmbolnăviţi, mai bine să trăiţi modest”.

Deşi majoritatea tinerilor pleacă din Moldova, pentru că nu-şi imaginează viitorul pe aceste meleaguri, îşi sfătuieşte copiii şi chiar le cere să rămână acasă. „Acum, când eşti tânăr, te duci peste hotare, ai bani… te făleşti, dar anii trec, şi la 40 de ani, când o să cauţi să lucrezi, nu o să te mai primească nimeni…” Feciorului său care studiază la Colegiul de Medicină îi spune să nu înveţe pentru note. „Vine acasă şi-mi spune că unii plătesc pentru a avea note mari. Eu însă îi spun că nu ele sunt importante. Nu trebuie să înveţi pentru note. O să se vadă cum ai învăţat atunci când o să lucrezi”, povesteşte femeia, care a împlinit de curând 60 de ani.

La această vârstă, pe care unii ar considera-o înaintată, şi la care ar trebui doar să te odihneşti, Leonora Dmitriev lucrează ca în tinereţe. Are grijă de casă, de pământ şi de animale. Consideră că munca l-a făcut pe om. Acum, e mai mult singură. Feciorii o vizitează atunci când au posibilitate, pentru că fiecare încearcă să-şi construiască un viitor. A rămas cu doi căţeluşi, care o urmează peste tot şi o apără atunci când este cazul…

Victor MOŞNEAG