Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cultura şi civilizaţia maghiară la…

Cultura şi civilizaţia maghiară la Biblioteca Naţională

455-maghiarZilele culturii maghiare în R. Moldova sunt marcate prin diverse evenimente. Expoziţia „Cultura şi civilizaţia Ungariei” a fost inaugurată la Biblioteca Naţională a R. Moldova. La eveniment au participat directorul bibliotecii, ambasadorul Ungariei, dar şi ambasadorul Republicii Cehe. Participanţii au avut prilejul, până la deschiderea expoziţiei propriu-zise, să se delecteze cu melodii maghiare. Tonalitatea pieselor muzicale a conferit evenimentului dinamicitate şi dispoziţie aleasă.

În debut, Alexei Rău, directorul Bibliotecii Naţionale a R. Moldova (BNRM), a vorbit despre frumuseţea şi originalitatea culturii maghiare, a accentuat interferenţa culturilor moldoavă şi ungară, relatând „întâlnirea lui Barbu Lăutarul cu compozitorul maghiar Ferenc Liszt. Lăutarul nostru interpreta orice melodie la ureche. Liszt s-a mirat cum de un om care nu cunoaşte notele poate cânta muzică clasică”.

Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Matyas Szilagyi, a remarcat în cuvântul său de salut: „Sărbătorim, pe 22 ianuarie, Ziua Culturii Maghiare. Ziua aceasta este foarte importantă pentru literatura, dar şi pentru poporul maghiar. E vorba despre crearea manuscrisului imnului maghiar, care începe cu versurile: „Doamne, binecuvântează-l pe maghiar/Cu bunăvoie, cu belşug…”. Acest imn a devenit o rugăciune naţională a maghiarilor de pretutindeni”, susţine ambasadorul. Totodată, Matyas Szilagyi a punctat importanţa legăturilor de interferenţă dintre culturile R. Moldova şi 455-maghiar2Ungariei. „Avem o cultură muzicală comună în Europa Centrală şi de Est. Este important rolul compozitorilor, care au cules o comoară adevărată a muzicii populare de pe meleagurile noastre”, spune ambasadorul.

Uniunea Scriitorilor din R. Moldova şi Uniunea Scriitorilor din Ungaria îşi propun să editeze o antologie a literaturii maghiare, ce va include creţii ale unor autori celebri. „Sperăm ca iniţiativa să fie realizată în acest an”, a spus Matyas Szilagyi. „Expoziţia e un prilej de a face o donaţie de cărţi pentru cititorii Bibliotecii Naţionale. Aceştia se vor apropia şi mai mult de cultura maghiară, inclusiv prin intermediul acestor cărţi”, a subliniat ambasadorul, oferind directorului BNRM o colecţie de carte. Diplomatul maghiar a mai menţionat importanţa cunoaşterii scriitorilor din R. Moldova peste hotare, în special în Ungaria, lucru care se poate face, în primul rând, prin traducerea operelor acestora.

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Republicii Cehe în R. Moldova, Jaromír Kvapil. „Îmi pare bine că ne aflăm astăzi aici, când ne putem referi şi la istoria noastră comună, când regatul maghiar, regatul boem (ceh, n.r.), regatul polonez s-au întâlnit, în sec. XIV, într-un orăşel medieval Visegrád, aflat acum în Ungaria, unde au convenit să nu mai lupte între ei, cerând pace veşnică”, a relatat ambasadorul Republicii Cehe, referindu-se şi la aspiraţiile europene ale R. Moldova. „Vă urez să reuşiţi, precum au reuşit ungurii, polonezii, slovacii, cehii, dar şi alţii. Aşa să reuşiţi şi dvs.”, a fost mesajul final al lui Jaromír Kvapil.

Zilele Culturii Maghiare se desfăşoară în perioada 16-24 ianuarie.