Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cine mai merge astăzi la…

Cine mai merge astăzi la bibliotecă?

Astăzi, când internetul a pătruns aproape în fiecare casă, tinerii având chiar posibilitatea de a  accesa o carte în format electronic pe telefonul mobil, cine mai merge la bibliotecă, ca să răsfoiască o carte? Victoria Bernic, directoarea Bibliotecii “Dimitrie Cantemir” din oraşul Ungheni, ne-a dezvăluit tacticile prin care bibliotecile ar trebui să atragă cât mai mulţi cititori.

Zilnic, la Biblioteca “Dimitrie Cantemir” vin aproximativ 200 de cititori. Majoritatea lor o constituie tinerii şi bătrânii – categoriile de vârstă cele mai interesate de sălile de lectură. Persoanele de vârstă medie nu prea vin la bibliotecă. Probabil, asta se datorează activităţilor lor cotidiene,  consideră directoarea bibliotecii.

“În ziua de azi, tinerii ar trebui să vină la bibliotecă nu neapărat pentru a lectura o carte, ci şi pentru a discuta despre un film, despre o carte, despre modă şi chiar pentru a organiza mese rotunde”, este de părere directoarea Victoria Bernic.

La această concluzie, bibliotecara a ajuns după o vizită în Danemarca, în oraşul Copenhaga. “De fapt, acolo sunt cele mai bune biblioteci din lume. Sunt dotate cu tot felul de echipamente, săli speciale, menite să implice şi să atragă publicul. Totul este făcut pentru om. Chiar de la prima treaptă de la intrarea în bibliotecă este acees pentru persoanele cu dizabilităţi. Oamenii care frecventează aceste instituţii culturale se simt bine. Dacă cititorul vrea un pahar cu apă, un ceai, nu se pune problema. În plus, acolo am văzut săli speciale pentru mămicile care vin cu copii mici şi săli amenajate pentru tinerii care ascultă muzică”.

Totuşi, specifică directoarea, lectura este un efort intelectual pe care nu orice individ este dispus să îl facă. Şi atunci, marea perspectivă a bibliotecilor ar fi diversificarea serviciilor. Victoria Bernic ne-a vorbit cu mândrie despre biblioteca la care, de 10 ani, ocupă funcţia de directoare. „Avem un sediu foarte generos. Este o clădire bună. Sălile sunt amenajate cu calculatoare. Şi mai avem un colţişor american, care este locul cel mai îndrăgit de către tineri. Ţin să menţionez că acel loc a fost dotat şi amenajat cu suportul Ambasadei Statelor Unite la Chişinău”.

Victoria Bernic este de baştină din satul Petreşti, raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Litere în paralel cu specialitatea de biblioteconomie a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Apoi s-a întors în satul de baştină, unde a lucrat ca profesoară de limba şi literatura română. Concomitent, a mai lucrat pe jumătate de salariu la biblioteca şcolii. În anul 2000, atunci când s-a făcut reforma teritorial-administrativă, ea a fost aleasă, prin concurs, în calitate de directoare a Bibliotecii raionale „Dimitrie Cantemir” din Ungheni.

I.S.