Chişinău Youth Orchestra: Un concert în aer liber cu hulubi şi spectatori aplaudând în picioare

436-adriano marianConsideră că muzica este o punte de comunicare ce ne lipseşte, de obicei. Este cel care a pus bazele “Chişinău Youth Orchestra”. A reuşit să adune cei mai buni tineri muzicieni din R. Moldova. Orchestra a susţinut deja mai multe concerte în aer liber.

Adriano Marian a reuşit să creeze o nouă orchestră din tineri muzicieni care să interpreteze muzică clasică. Orchestra a fost fondată în august 2012. În anul curent, la ce-a de-a II-a ediţie, prestaţia muzicienilor a avut un succes important atât pentru ei înşişi, cât şi pentru R. Moldova.

Orice om poate fi atras de muzica de calitate

În Occident, un astfel de tip de concerte este unul aproape obişnuit. Oamenilor le place acest gen de muzică. Adriano Marian, organizatorul “Chişinău Youth Orchestra”, speră că orchestra va reuşi, cu timpul, să concerteze în toate zonele R. Moldova, astfel încât să poată sensibiliza cât mai multă lume. “Mi-aş dori ca acest concert să aibă repercusiuni pozitive, pentru ca, ulterior, să fie deja o avalanşă, un ciclu de astfel de evenimente, care să se desfăşoare stabil şi care să fie coordonate inclusiv cu instituţiile guvernamentale, deoarece e nevoie de investit mai mult în produsul cultural valoric din R. Moldova”, spune Adriano Marian.

Adriano nu este doar organizatorul, dar şi unul dintre cei trei dirijori ai orchestrei. El consideră că, deşi tinerii de astăzi preferă să se delecteze cu un gen de muzică total diferit de cel clasic, acest fapt nu constituie un impediment pentru sesizarea acesteia. “Spre regret, sunt persoane care nu sunt înzestrate cu această capacitate de a înţelege muzica clasică, dar oameni de acest gen sunt puţini. E vorba de 1-2%. În general, cred că orice om poate fi atras de muzica de calitate. Nu e necesar să fie muzică clasică. Poate fi şi hip-hop. Important e să fie muzică bună”, remarcă dirijorul. Totodată, Adriano menţionează că astfel de evenimente sunt prea rare pentru R. Moldova. De aceea, pentru mulţi oameni e o posibilitate de a respira aerul proaspăt al culturii. “Muzica ar putea fi acea punte de comunicare ce le lipseşte cetăţenilor R. Moldova”, consideră Adriano.

Nu oricine poate face parte din orchestră

Concertul s-a desfăşurat în scuarul Catedralei Naşterea Domnului. Preoţii au fost receptivi la cererea Orchestrei. Rugămintea lor, însă, a fost ca muzicienii să nu facă prea multă gălăgie până la încheierea slujbei de seară, după care ei îşişi erau interesaţi să asculte interpretarea tinerelor talente. Membrii orchestrei au vârsta cuprinsă între 16 şi 31 de ani. Deşi, iniţial, a fost complicat să constituie o astfel de orchestră, în special pentru că oamenii sunt sceptici şi le este greu să accepte tot ce e nou, nu oricine poate face parte din Youth Orchestra. Muzicienii doritori trebuie să treacă un fel de examen/audiere. “În aprilie, candidaţii au participat la audiţii. E o etapă obligatorie pentru a deveni participant al acestei orchestre”, susţine Adriano Marian.

Pentru prima oară, a luat trompeta în mână la vârsta de şase ani. De atunci, a încercat mai multe activităţi, dar dragostea pentru muzică a fost primordială. Între timp, a reuşit să ia licenţa în drept. În prezent, mărturiseşte că acest fapt îi este de mare ajutor în calitate de organizator a unui astfel de eveniment, şi nu doar. Înainte de concert, Adriano era oprit la fiecare pas de spectatorii care se apropiau să-i ureze succes sau de cineva dintre muzicieni care avea nevoie de ajutor. O tânără vioristă a intrat în catedrală să aprindă o lumânare. În scurt timp, a ieşit zâmbitoare, gata să-şi împartă emoţiile cu publicul care-şi ocupa locurile libere.

Concertul a durat circa două ore, timp în care a şi înserat. Hulubii, foarte mulţi în scuarul Catedralei, s-au aciuat pe acoperişul bisericii, ascultând şi ei muzica. Doar aplauzele spectatorilor mai deranjau uneori păsările, speriindu-le parcă. Acestea îşi luau zborul, făcând câteva cercuri, revenind apoi pe acoperiş. Mai mulţi spectatori nu au avut locuri pe scaune. Acest fapt, însă, nu i-a deranjat pe cei împătimiţi de muzica de calitate. Ei au rămas să o asculte din picioare. “Dacă publicul nu este interesat – pleacă. Ne-am dori ca spectatorii noştri să rămână pe parcursul întregului concert”, şi-a spus dorinţa Adriano, înaintea evenimentului. Spectatorii au rămas până la ultimul acord.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *