Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cercetătoarea care "lucrează ca un…

Cercetătoarea care „lucrează ca un detectiv”

„Este printre puţinii cercetători din domeniul studierii istoriei monumentelor de arhitectură şi este o expertă specială din cadrul Academiei de Ştiinţe. Este şi un om deosebit”, a fost îndemnul care ne-a făcut s-o descoperim pe Tamara Nesterov, arhitect, doctor în studiul artelor, cercetător ştiinţific, femeia care vorbeşte despre monumente ca despre oameni, cu emoţie şi multă pasiune.

Spune că a ajuns să facă această meserie din hazard şi destul de târziu. Abia la docturantură a început a studia domeniul monumentelor de arhitectură. „Specificul omului este să studieze ceea ce e mai puţin cunoscut. Unii citesc detective, iar eu îmi fac meseria. Unul dintre profesorii mei chiar aşa îmi spunea: „Lucrează ca un detectiv, cu pasiune”. Când încep să mă întreb când a fost construit un monument, de către cine, cum, începe a fi interesant”, spune Tamara Nesterov, după mai bine de 30 de ani, de când s-a pasionat de patrimoniul naţional. După atâţia ani de experienţă spune că nici vorbă de plictiseală, din contra, îi place tot mai mult, încât nu-i ajunge timp să se ocupe de tot ce şi-ar dori.

„Nu doar arhitect, ci şi om de artă”

Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, care este şi ghidul Cetăţii, o cunoaşte pe Tamara Nesterov de suficient timp, încât să poată vorbi despre ea fără rezerve. Primul lucru pe care îl spune este că Tamara Nesterov este îndrăgostită de cetăţi, în special de cea din Soroca. „Este nu doar arhitect, ci şi om de artă. Ea nu vede monumentul ca pe un artefact, ca ceva lăsat moştenire, dar ca pe o operă, ca artă, ca pe ceva sfânt, ce are suflet. Este unul dintre cei mai buni specialişti în artă medievală şi în arhitectura ce ţine de monumente. Ea este omul care trăieşte aşa cum au altoit-o părinţii ei, de a fi cu adevărul, de a fi cu dreptul, de a vorbi direct şi de a nu umbla cu piatra în sân. Ea promovează valorile, asta este Tamara Nesterov”, spune dintr-o răsuflare şi pe nepregătite Nicolae Bulat.

Când studenţii de la Universitatea Tehnică, de la Arhitectură, vin la Cetatea Soroca şi ghidul îi întreabă despre Tamara Nesterov, aceştia spun că „ea este profesoara noastră”. „Acest lucru înseamnă mult, ei se mândresc că ea le este dascăl şi că îi învaţă doar de bine”, este convins Bulat. În ultimii ani, în protecţia monumentelor se implică nu doar cei care au studiat istoria, ci şi cei de la arhitectură, studenţii Tamarei Nesterov, care le este un fel de „sfătuitor de taină”, cum s-a exprimat Nicolae Bulat.

„Un cercetător infinit”

„Am întâlnit-o pe Tamara Nesterov în două ipostaze, de cea mai bună profesoară, la orele căreia studenţii ascultau cu gurile căscate despre istoria arhitecturii, apoi de colegă, la studiul Cetăţii Soroca, la proiectul de restaurare a curţii interioare, unde doamna Nesterov era marea de idei şi cunoştinţe în domeniul  istoriei arhitecturii cetăţilor de pe Nistru. Este istoricul care răscoleşte istoria doar prin cercetare adâncă, pentru a răspunde cu adevăr. Pentru mine, este singura persoană de la care poţi afla faţa adevărată a istoriei arhitecturii neamului nostru din cele mai vechi timpuri şi până în prezent”, spune cu admiraţie studentul şi discipolul Sergiu Cârja.

Cercetătoarea Nesterov este fericită că reuşeşte să trezească interesul şi curiozitatea faţă de monumentele de arhitectură. Nu ascunde că este meritul ei că  la Universitatea Tehnică are nu doar studenţi, ci şi discipoli şi că numărul acestora creşte în fiecare an. Se mândreşte cu acest lucru. Ea recunoaşte că i-a convertit pe tineri la studierea istoriei arhitecturii, iar ei o fac cu mult entuziasm. De fapt, Tamara Nesterov, după o exprerienţă de o viaţă, este convinsă că entuziasmul se transmite şi-i mândră că-i reuşeşte.

Tatiana EŢCO