Cel mai ieftin film a luat Marele Premiu

421-film-ana1Filmul unei regizoare începătoare a cucerit publicul din Dubai. Deşi la noi în ţară mulţi au părut sceptici, juriul de la Gulf Film Festival i-a acordat Marele Premiu pentru Cea mai Bună Regizare. Acest fapt a demonstrat că drama unei tinere dintr-un sat din R. Moldova este un subiect interesant nu doar pentru cetăţenii noştri, dar şi pentru oamenii de peste hotare.

Natalia Şaufert a plecat în Dubai cu gândul că este invitata festivalului, pentru ca, atunci când a ajuns, să afle că, de fapt, filmul ei a intrat în concurs. Când a decis să-şi trimită lucrarea la festival, nu spera să ia vreun premiu. Îşi dorea doar ca şi cei din afara ţării să-i vadă filmul şi să se pronunţe pe marginea lui.

421-film-ana2“Ana”, în bătaia vântului

Natalia Şaufert îşi aminteşte că atunci când şi-a auzit numele ca fiind câştigător, nici n-a reuşit să conştientizeze ce s-a întâmplat. “De obicei, toţi îşi imaginează cum o să iasă pe scenă, ce-o să spună, cui vor mulţumi. Nici n-am înţeles ce se întâmplă. Toţi aplaudau, iar eu încă stăteam pe scaun, până cineva mi-a spus că trebuie să urc în scenă”, îşi aminteşte fosta concurentă. Natalia Şaufert susţine că filmul ei a fost cel mai ieftin din concurs. Ea a cheltuit circa 2000 de dolari. Vara trecută, tânăra fusese la muncă în SUA, adunând şi ceva bani pentru acest scurtmetraj, care, de facto, este lucrarea sa de diplomă.

Iniţial, filmul se numea “În bătaia vântului”. Însă, cât timp a lucrat la scenariu, s-au schimbat mai multe în relatarea subiectului, până s-a modificat şi titlul. Acesta a fost ales după numele eroinei principale. “Un titlu scurt, uşor de memorizat şi care nu va suferi modificări într-o limbă sau alta, ceea ce e benefic”, consideră ea. Pe de altă parte, Natalia a reuşit să atragă şi doi actori renumiţi. Tânăra spune că, deşi avea emoţii mari, nu i-a fost deloc dificil să-i convingă. Mai mult, atât Alexandru Şişchin, cât şi Mihai Curagău au acceptat din prima, iar atunci când regizoarea, încă începătoare, le-a spus că nu are un buget şi nu va putea să le plătească munca, aceştia s-au arătat jigniţi că a fost atins acest subiect.

421-film-ana-3Un cuvânt ar putea distruge dramatismul scenei

Scurtmetrajul, circa 25 de minute, arată istoria unei tinere din spaţiul rustic care a fost violată. Accentul se pune în mod special pe trăirile fetei, dar şi ale violatorului, scena din final fiind şi ea de o tensiune maximă. “Tot, dar absolut tot ce nu le-a plăcut moldovenilor i-a plăcut comisiei de la Festival”, spune Natalia. Ea menţionează că a primit mai multe comentarii în care o bună parte dintre concetăţenii noştri s-au arătat nemulţumiţi de faptul că scena de viol n-a fost arătată propriu-zis, dorindu-şi mai multă cruzime. Tocmai acest fapt însă a fost apreciat de juriul din Dubai, care a pus accent pe emoţiile ulterioare ale tinerei, dar şi pe reacţia tatălui, deloc tipică, la fapta fiului său.

Iulia-Laolli Mişcişina, tânăra care a jucat rolul central, nu este actriţă profesionistă, dar a reuşit să treacă probele cu brio. “Sunt pasionată de actorie. De aceea, mi-a fost uşor să intru şi să ies din rol. Filmările au fost ca o mică viaţă”, relatează Iulia.

A fost înalt apreciat şi finalul, în care mama băiatului violator se duce acasă la Ana. În drum, însă, aceasta nu scoate niciun cuvânt şi nici întâlnirea propriu-zisă a celor două nu este arătată. “Juriul a spus că, în cazul în care mama tânărului ar fi spus măcar un cuvânt, ar fi fost distrus tot dramatismul acestei scene”, susţine regizoarea. În final, spectatorii sunt lăsaţi ei înşişi să gândească ce va urma, imaginându-şi decizia Anei, decizie care, însă, succede din scenele anterioare. Câştigătoarea a primit şi un premiu bănesc, din care, evident, îi va lăsa ceva mamei, care a investit foarte mult în film, iar ceea ce-i va rămâne va investi în noua sa producţie, asupra căreia deja a început să lucreze.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *