Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cea mai selectă "Eminesciană" de…

Cea mai selectă „Eminesciană” de la Galeria „C. Brâncuşi”

O jumătate de secol pe aripile picturii

50 de ani de activitate creatoare, 50 de ani de muncă, de plăcere, dar şi de dăruire de sine, a sărbătorit Ion Daghi, marţi, 25 septembrie. Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Expoziţional “C. Brâncuşi”, unde a şi fost inaugurată expoziţia personală a artistului plastic.

Chiar din primele clipe de comunicare, pictorul a recunoscut că deja îi este dor de linişte,   în condiţiile în care oaspeţii şi vizitatorii expoziţiei i-au adus o stare de bucurie. “În astfel de zile am cele mai mari emoţii. E ceva greu de explicat”, spune Daghi.

La expoziţie, din  rândul celor 127 de lucrări prezentate, nu a lipsit nici primul tablou al talentatului artist, “Ceainicul”, pictat în anul 1953.

O parte din lucrările vernisate sunt din seria “Eminesciana”, toate fiind inspirate din lirica filosofică a Luceafărului poeziei româneşti. Pânzele inserate în această serie au fost  apreciate după merit de către criticii de artă. Chiar şi titlurile lucrărilor exprimă mesaje estetice sugestive, cum ar fi: “Auzi prin stropii ploii”, “Ontogeneză lirică”, “Explozii sentimentale”, “Întrepătrunderea lumilor”, “În abis”,  “Lumina cugetelor sacre”, “Nebuloasa Eminescu”…

Printre vizitatorii expoziţiei au fost şi studenţi ai distinsului pictor de la Universitatea Tehnică din Moldova, fiecare având o invitaţie personală. Nona Ramona Carp este stundentă în anul 3, la design. A venit la expoziţie nu doar pentru că a primit o invitaţie personală, ci pentru că îi plac lucrările profesorului său. Cel mai mult o fascinează lucrările academice şi cele care reflectă prezentul. Ca profesor, spune Nona, Ion Daghi este o persoană veselă, dar şi exigentă.

Lucrările artistului sunt apreciate şi de colegii săi de breaslă. Pictorul Petru Balan spune despre Daghi că este “un autor extra-elevat, cel  mai bun pictor care a pictat vreodată opera lui Eminsecu, şi că un altul nu mai există în R. Moldova. Orice tablou al său e o lucrare monumentală, fenomenală, o lucrare scrisă de un filosof asemeni lui Eminescu.”

Pictorul Gheorghe Vrabie a declarat pentru noi.md că “tablourile lui Daghi conţin o gamă redusă la un segment mai restrâns al spectrului cromatic, iar altele sunt cuprinzătoare, extinzându-se de la cele mai întunecate culori şi tonuri de albastru, maroniu, indigo şi negru până la cele mai fine nuanţe cromatice şi tonale de azuriu, verde, galben, roz şi alb. Şi într-un caz, şi în altul ele exprimă, în simboluri şi alegorii, trăiri sufleteşti cu semnificaţii divine”.

Deoarece pe parcursul anilor a  participat la numeroase expoziţii în Chişinău şi în mai multe oraşe din România şi din alte ţări, astăzi nu duce lipsă de admiratori ai pânzelor sale, atât compatrioţi, cât şi pasionaţi de artă de peste hotare. Ion Daghi spune că a vândut vreo 70 de picturi. Iar cele mai scumpe opere sunt cele din “Eminesciana plastică”, care costă de la 500 USD şi mai mult. Tot la expoziţie a fost prezentat şi un album cu datele bibliografice ale artistului.

Pictorul a fost însoţit la eveniment de Tamara Daghi, femeia care îi este alături de 46 de ani. Ea spune că viaţa unei soţii de pictor este destul de dificilă, dar că ea a fost pregătită de o astfel de viaţă. Au fost alături mereu, chiar şi atunci când lucrările soţului erau neglijate.

Ion Daghi, la cei 76 de ani, pe lângă pictură şi sculptură, mai este şi doctor în ştiinţe pedagogice, conferenţiar universitar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. El a mai publicat şi un şir de lucrări ştiinţifice în domeniu. Este autor al mai multor lucrări monumentale.

Maestrul deţine mai multe premii, cum ar fi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici (anii 1974, 1983, 2002), este cavaler al ordinului “Gloria Muncii”, deţinător al medaliilor “Pentru distincţie în muncă”, “Meritul civic”, “Mihai Eminescu”.

Ecaterina GAIBER