Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cascadorul Ghenadie Gumenco: „Frica -…

Cascadorul Ghenadie Gumenco: „Frica – sentimentul care protejează”

456-ghenadie-gumencoÎnrolat în Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger”, a ajuns de neînlocuit pe platourile de filmare autohtone, dar şi peste hotare. Este mereu pregătit să încerce noi cascadorii. Consideră că adrenalina întinereşte corpul, iar frica este sentimentul care protejează atât corpul, cât şi sufletul.

Ghenadie Gumenco este unul dintre puţinii cascadori din R. Moldova şi singurul căutat de regizorii străini. A ajuns pe platourile de filmare dintr-o întâmplare. S-a menţinut pe această poziţie, pe parcursul anilor, datorită profesionalismului.

Adrenalina din cinematografie

De mic copil, visa să devină actor. Tatăl său, însă, vedea în fiu un viitor fotbalist. La dorinţa acestuia, la zece ani, a început să practice fotbalul. Totuşi, era curios să încerce şi alte tipuri de sport. În căutare de sine, Ghenadie a ajuns de la fotbal la box, după care la lupta corp la corp, sportul în care s-a regăsit. Părinţii, deşi vedeau un alt viitor pentru copilul lor, nu i-au pus piedici. Ulterior, a făcut parte din Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger”. În 1996, echipa îşi demonstra măiestria pe teritoriul unuia dintre stadioanele din Chişinău, prezentând elemente de luptă, dar şi elemente de cascadorie: sărituri din maşină, utilizarea focului, a sticlei etc.

Printre spectatori era şi regizorul Igor Talpă, care l-a remarcat imediat pe Ghenadie. Acesta a venit cu o propunere către tânărul de la „Fulger”, să apară pe marele ecrane în calitate de cascador. Iniţial, a acceptat din curiozitate. Însă, pe platourile de filmare, a înţeles că aici nivelul adrenalinei se ridică semnificativ, exact ceea de ce avea nevoie. Ulterior, mai multe personalităţi din domeniul cinematografiei au remarcat şi talentul actoricesc al lui Ghenadie. „La început, făceam curat cascadorie, după care, însă, mai mulţi mi-au spus: Tu trebuie să joci, pentru că eşti înzestrat de la mama-natură cu toate cele necesare unui actor”, spune Ghenadie Gumenco.

Pe de altă parte, bărbatul susţine că abilităţile actoriceşti le-a descoperit încă pe când făcea parte din Batalionul cu Destinaţie Specială, lucru important pentru această meserie. „Ca să poţi descoperi criminalii, trebuie să ştii cum gândesc, să te pui în locul lor. Trebuie să cunoşti psihologia umană”, remarcă acesta. Ghenadie Gumenco a jucat şi a regizat trucuri şi cascadorii ale actorilor în astfel de fime precum „Ricoşet” (1997), „Мужской характер, или Танго над пропастью 2” (1999), „Возвращение Титаника (1999), „Особый случай” (2000), „Ахиллесова пята (Двенадцатая осень)” (2001), „Заяц над бездной” (2006), „Четыре возраста любви” (2008), „Video-Vagon” (2010), „Tenis cu Moldovenii” (2012), „Toţi copiii Domnului” (2012), „Colecţia de Arome” (2013).

Banii – ceea ce lipseşte cinematografiei din R. Moldova

Ghenadie Gumenco remarcă faptul că, deseori, trucurile apărute în filmele de peste hotare sunt computerizate. „ La noi totul se face pe viu. Când în faţa ecranelor urmărim o bătălie, trebuie calculată fiecare lovitură, pentru ca să fie credibilă lupta, dar să nu fie accidentat nici unul dintre actori. Trucurile făcute de oameni sunt mult mai dinamice şi mult mai credibile. Ceea ce face omul nu poate fi efecutat de computer”, consideră cascadorul. Ghenadie este absolut convins că, în R. Moldova, sunt actori, regizori, operatori, scenarişti talentaţi. Singurul lucru care lipseşte în cinematografia noastră sunt „banii. Spun acest lucru ferm şi convingător. Investitorii noştri preferă să investească mai curând în sticle de bere decât în artă. Astfel, oamenii de artă sunt mereu în căutare de finanţări”, explică bărbatul.

Deşi i s-au făcut propuneri să plece peste hotare, Ghenadie doreşte să activeze în ţară. Tot aici speră să poată deschide şi o şcoală de cascadori. „Am încercat încă în 2004. Încercearea însă a eşuat. Totuşi, îmi amintesc că atunci au venit peste 400 de persoane să se înscrie la şcoala de cascadori, dintre care circa 80% erau fete. Ceea ce le îndruma era sentimentul adrenalinei, iar adrenalina întinereşte corpul”, accentuează Ghenadie Gumenco, sperând că, în viitorul apropiat, şcoala îşi va deschide uşile pentru toţi doritorii. Pe parcursul carierei sale de cascador/actor, Ghenadie Gumenco n-a avut nici o leziune şi asta datorită minuţiozităţii sale.

„Nu doar eu, dar nici o altă persoană din echipă n-a fost traumată. Calculez totul până la milimetru, pentru a evita orice accident posibil. Probabil, pentru această minuţiozitate şi sunt apreciat de regizorii cu care am lucrat, astfel încât mă invită şi la alte producţii”, specifică bărbatul. Deşi ar părea bizar, dar o importanţă majoră în finalizarea cu succes a oricărei cascadorii, potrivit lui Ghenadie, este frica. „Dacă în timpul pregătirii şi chiar a efectuării unei cascadorii, nu simţi nici un gram de frică, opreşte-te şi calculează totul încă o dată. Sentimentul fricii ar trebui să fie prezent la orice cascador. Acesta este sentimentul care te protejează”, explică Ghenadie Gumenco.