Cărţile lui Alexandru Şoltoianu pentru toţi

Acum câteva zile, deţinutul politic Alexandru Şoltoianu a donat Bibliotecii Naţionale un impresionant lot de carte din colecţia sa. Acţiunea va continua şi în alte biblioteci şi muzee din R. Moldova, pentru care deţinutul politic va dona cărţi, culegeri de documente, articole şi fotografii.

Pentru a înţelege mai bine valoarea acestor donaţii, amintim aici date din biografia lui Alexandru Şoltoianu. Alexandru Şoltoianu are 77 de ani. S-a născut în satul Ineşti. А absolvit Institutul de relaţii internaţionale de la Moscova. A făcut parte din Frontul Patriotic Naţional din Moldova.

Potrivit dosarului penal intentat de KGB-ul sovietic, Şoltoianu a fost judecat pentru fondarea şi conducerea unui partid naţionalist, anticomunist, antisovietic. A fost arestat în luna decembrie 1972, la Lvov. A fost deţinut în lagărul nr. 19 din Mordovia, unde se afla în detenţie şi Gheorghe Ghimpu. A petrecut 14 ani în închisorile sovietice, fiind eliberat în 1986.

În cadrul evenimentului de la Biblioteca Naţională, Alexandru Şoltoianu a amintit despre cele mai impresionante evenimente din viaţa sa. Odată cu intentarea acelui dosar politic, a fost efectuată o percheziţie totală în apartamentul său, fiind ridicaţi doi saci plini cu „probe”. I-au fost arestate peste 5000 de pagini de scrieri politice. Şoltoianu pregătea o carte despre ocupaţia ruso-imperială, tirania bolşevico-comunistă şi, respectiv, despre Mişcarea de Eliberare Naţională din teritoriile româneşti ocupate de URSS.

Potrivit lui Şoltoianu, Partidul Naţional Patriotic nu a fost prima organizaţie antisovietică fondată în anii 1960. În anii 1961—1962, Şoltoianu s-a pregătit cu multă insistenţă, acumulând informaţia necesară. În 1962, a organizat, asociaţii ale moldo-românilor la Moscova, Leningrad, Kiev, Harkov, Odesa, Lvov. A fost iniţiatorul Mişcării de Eliberare Naţională din acel timp în Basarabia, nordul Bucovinei, Transnistria şi Maramureşul istoric – teritorii româneşti ocupate de sovietici. Cele 6 volume ale dosarului său penal, instrumentat de KGB, conţin importante probe în acest sens. Pe parcursul vieţii sale, cărţile au constituit un important reper, au fost adevărate îndrumare în activitatea sa politică.

În opinia lui Alexandru Şoltoianu, el a transmis Bibliotecii Naţionale nu doar nişte volume de carte, ci o parte din viaţa sa. Este vorba de 400 de cărţi rare, broşuri, albume despre istoria Basarabiei, numeroase articole decupate din ziare, adunate pe parcursul întregii sale vieţi. Colecţia personală a lui Alexandru Şoltoianu cuprinde cărţi în limbile română, rusă, germană şi chiar în arabă, el fiind orientalist, cunoscător al mai multor limbi străine (araba, persana, franceza). Printre materiale se află şi lucrări semnate de mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, scrise la sfârşitul secolului al 19-lea, volumul “Transnistria în hărţi”, un Jurnal politic, editat în anul 1975, la Amsterdam, care cuprinde opere ale savanţilor şi istoricilor basarabeni. Alte importante titluri de carte sunt “România: Ţările locuite de români”, “Note din Războiul pentru Întregirea Neamului”, “La graniţele bolşevismului”, “Renaşterea Basarabiei”, “Călătoria în Basarabia Meridională”, “Înţelepciune străbună”, “Acţiunea politicii ruseşti în ţările române”, “Istorie interzisă”, “România: Documentele Unirii”.

În semn de recunoştinţă pentru donaţie, Alexei Rău, directorul general al Bibliotecii Naţionale, i-a înmânat “Testimoniu de nobleţe şi gratitudine” şi a inaugurat fondul “Alexandru Şoltoianu” în cadrul colecţiilor speciale ale BNRM. «Alexandru Şoltoianu a intrat în istoria instituţiei pentru eternitate!»

Reporter de Gardă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Viorel

  Un erou national !
  Cum a fost Soljenityn si Saharov la rusi, asa il avem noi pe Al. Soltoianu, care si-a oferit viata pt. Patria noastra – Romania Mare !
  Numai ca din pacate, il descoperim abia acum, “gratzie” vigilentei KGB de atunci si de acum, gen Resetnikov si Voronin, calaii care l-au omorat-asasinat pe Gr. Vieru si ceilalti martiri ai neamului. Cand oare vor fi judecati si dusi la inchisoare ?

 2. sandu

  un judecator care a judecat reabilitarea acestor patrioti, se jura ca un printre turnatori, in dosarul de la KGB, figura si Mircea Druc. Sa fie oare adevarat?

 3. Toader

  Razboiul cibernetic al KGB contra Moldovei pro-liberale si democrate a inceput !
  Paginile Internet de pe Unimedia.md sunt blocate. Azi,cand am vrut sa deschid Unimedia, pe jumatate de pagina a aparut pagina http://www.vesti.md in limba rusa ! Tot pe Unimedia pagina Vitaliei Pavlicenco care militeaza pt. Re-Unirea cu Romania si care a republicat un articol incendiar a lui Vitalie Ciobanu de acum 10 ani, despre existenta “dubioasa” a RM, deci aceasta pagina este si ea blocata.
  Pagina Stelei Popa si ea este blocata. Ieri am avut probleme sa accesez si Ziarul de Garda.

  Va amintiti acum cativa ani, de razboiul cibernetic al KGB-Rusia contra unei intregi tari – Estonia ?

 4. Jokanic

  pentru Andreea Talmazan:cu scuzele de riorage ca ma abat de la subiect, pentru ca tot am adus vorba putin mai sus de carti, as pomeni cartea Ieromonahului Hristodul Aghioritul La apusul libertatii pe care daca o vei citi am convingerea ca vei avea un solid si actual subiect de dezbatere, cu adevarat nu doar interesant ci inevitabil in zilele de azi, si in cele ce vor veni. Iar daca citind in sufletul tau se va naste un mare semn de intrebare, da o fuga la Manastirea Petru Rares, la parintele Iustin Parvu (pana mai avem la cine) sau parintele Ioan Sismanian (cibernetician de profesie,din cate stiu, invitat al studentilor de la Ascor Cluj in multe randuri), ori la Casiel, langa Dej, la parintele Serafim Badila, si vei gasi nu doar un raspuns, ci mult sprijin. As fi recomnadat si pe parintele Arsenie Papacioc, dar stiu ca sanatatea si varsta nu-i permit sa mai primeasca oaspeti. In muntii nostri, putin mai la stanga pe harta, langa Hateg exista un loc de mare cinste si comoara, Manastirea Prislop, unde doarme Sfantul Ardelenilor, parintele Arsenie Boca. Toate cele bune, draga Andreea. Cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *