“Cartea nomazilor din B.”

277-caerteLa începutul săptămânii, jurnalistul şi scriitorul Val Butnaru şi-a lansat proaspătul roman «Cartea nomazilor din B.». În cadrul evenimentului a fost prezentat spectacolul «La Veneţia e cu totul altfel…», precum şi fragmente din mai multe spectacole jucate în baza pieselor scrise de Val Butnaru.

«Cartea este despre o comunitate strivită de propriul destin. Noi nu suntem încă capabili să asimilăm tot ce ni s-a întâmplat. Deocamdată, suntem cei care suportăm istoria. De fiecare dată enunţăm foamete, deportări şi tot ce ni s-a întâmplat, până la capăt nu suntem în stare să le înţelegem şi să le asimilăm. Covârşit de aceste mari tragedii prin care am trecut noi şi care continuă, se perpetuează în zilele noastre, a încercat în această carte şi în mare parte a reuşit să cuprindă toate aceste mari traume ale comunităţii noastre», a declarat Constantin Cheianu, care a moderat acţiunea.

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, prezent la eveniment împreună cu premierul Vlad Filat şi cu primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, este sigur că acest nou roman ne convinge o dată în plus că autorul, pe tot parcursul vieţii sale, a fost unul dintre oamenii care au luptat pentru a readuce valorile naţionale acasă, criticând dur persoanele sau regimurile care se străduiau să ne lipsească de ele.

«Eterna întrebare a ruşilor ne bântuie şi pe noi. Cred că aceasta-i întrebarea omenirii: Cine suntem? Ce facem? Încotro mergem?», a spus Val Butnaru despre romanul semnat de el.

În «Cartea nomazilor din B.» autorul relatează despre o călătorie fantastică printr-un tunel subteran. Eroii încearcă să înţeleagă sălbăticia demonilor, care posedă fiinţele umane. De fapt, este o poveste tristă despre “soarta oamenilor din Republică, unii dintre care, în naivitatea ce-i caracteriza, mai credeau în teoria că formau un popor, alţii, de-a dreptul inconştienţi, susţineau sus şi tare că erau o naţiune. Dar nu erau. Acel grup de oameni încă nu şi-a găsit prorocul ce i-ar purta prin pustiu şi le-ar vorbi despre adevăr…”. Printre rânduri, cititorii vor regăsi soarta oamenilor din Basarabia.

“Cartea nomazilor din B.” este publicată la Bucureşti, de Grupul Editorial RAO în colaborare cu Editura Prut Internaţional. În curând, cartea va putea fi găsită şi în librăriile din Moldova.

T.E.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *