Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Caricatura: de la zâmbet la…

Caricatura: de la zâmbet la scandal

446-alexandru-placintaCaricatura poate fi interpretată în mod diferit, de la un simplu zâmbet până la un scandal internaţional, depinde din ce parte o priveşti şi cum o interpretezi. Caricatura este arta practicată de persoane curajoase, cu simţul umorului. Recent, Strasbourg-ul a găzduit expoziţia de caricaturi a unui pictor din R. Moldova.

Alexandru Plăcintă este cel care a prezentat R. Moldova la Palatul Europei (Strasbourg), în 2013. Tânărul, care a absolvit specialitatea design, a descoperit, încă din timpul studenţiei, interesul său pentru caricatură. Astăzi, a reuşit să-şi facă o carieră în acest domeniu.

Un portret este mai banal decât o caricatură

A început să deseneze de mic copil. “În timp ce prietenii mei jucau fotbal sau se adunau pe la vecini, eu stăteam acasă, deseori singur, şi desenam personaje din desene animate, maşini, soldăţei şi, la fel ca alţi copii de vârsta mea, casa, soarele, norii”, îşi aminteşte Alexandru. Părinţii, observând pasiunea sa pentru desen, şi-au dus fiul la şcoala de pictură din oraşul natal, Ungheni. A urmat studiile la Colegiul de Arte Plastice “A. Plămădeală”, alegând specialitatea design. Fiind student, îşi făcea bani de buzunar chiar datorită specialităţii pe care o alesese. Însă, după absolvire, nu s-a angajat în domeniul pe care îl studiase. Încă de pe băncile colegiului începuse să persevereze în arta caricaturii, protagoniştii lucrărilor sale fiind colegii sau chiar profesorii. Ca meserie, însă, a început s-o practice abia peste opt-nouă ani.

Prima caricatură, cu excepţia încercărilor din timpul şcolii, şi-a făcut-o chiar sie însuşi. După care a urmat caricatura soţiei. Le-a postat pe o reţea de socializare, ca să se amuze împreună cu prietenii. În continuare, au apărut şi cele tematice. “Încerc să fac o caricatură care poartă un anumit mesaj într-o calitate bună”, explică tânărul. Caricaturistul spune că fiecare lucrare necesită timp diferit, în funcţie de complexitate şi de mesaj. Pentru o caricatură portretică e nevoie “de la cinci minute până la câteva zile. Însă cea tematică, iniţial, se naşte în imaginaţia mea, uneori chiar şi timp de câteva luni, şi doar apoi trec la executarea ei pe foaie”, îşi dezvăluie procesul de lucru Alexandru Plăcintă.

Caricaturistul susţine că ar exista o diferenţă semnificativă între realizarea unui portret şi a unei caricaturi portretice. “Pentru mine, executarea unui simplu portret este cu mult mai uşoară, chiar mai banală. În cazul portretului, doar copiezi ceea ce vezi în faţă, iar la caricatură e nevoie de modificat unele trăsături specifice, pastrând asemănarea cu originalul”, explică tânărul. Astfel, un caricaturist “în primul şi în primul rând, ar trebui sa fie înzestrat cu simţul umorului, apoi, desigur, să nu-i lipsească îndrăzneala”, gândeşte Alexandru Plăcintă. Până în prezent, a reuşit să realizeze caricaturi ale diferitor persoane influente atât din R. Moldova, cât şi de peste hotare.

Caricaturile nu ar trebui să ofenseze

Alexandru a reprezentat R. Moldova la Strasbourg cu o serie de caricaturi ale şefilor de delegaţii ai celor 48 de ţări participante la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei. Susţine că reacţiile acestora au fost pozitive, deoarece “europenii sunt foarte deschişi şi apreciază acest gen de artă. Am revenit acasă cu încrederea că fac bine ceea ce fac şi că trebuie să continui”, spune tânărul. Totodată, caricaturistul adaugă că, până în prezent, protagoniştii lucrărilor sale, indiferent dacă sunt sau nu celebri, au o atitudine pozitivă, deoarece “caricaturile mele creează doar zâmbete şi voie bună, nu sunt făcute să ofenseze pe cineva, desigur dacă persoana vizată are simţul umorului”, spune Alexandru.

Totuşi, un dram de ezitare a avut şi el, în special atunci când au apărut caricaturi ale lui Mahomed. “Mi-am pus întrebarea: Oare este posibil şi de la o caricatură de-a mea să izbucnească un astfel de scandal?”, spune Alexandru. “Caricatura o poţi interpreta în mod diferit, de la un simplu zâmbet până la un scandal internaţional, depinde din ce unghi o priveşti”, adaugă el. Alexandru Plăcintă n-are restricţii în ceea ce face. Realizează caricaturi pentru oricine. Unele dintre ele, ulterior, le publică. Însă ceea ce redă în caricaturile sale “este doar viziunea mea despre persoana respectivă sau despre anumite situaţii. Nu urmăresc niciun scop ascuns”, declară Alexandru.