Cântăreaţa zburătoare

270-cebotariUna din cele mai mari soprane din toate timpurile, cântăreaţa de operă de origine basarabeană şi actriţa Maria Cebotari a revenit zilele acestea la Chişinău. Filmul documentar “Aria” a fost lansat marţi la cinematograful “Odeon” din capitală.

Regizorul acestei pelicule este Vlad Druck, iar scenariul este semnat de Dumitru Olărescu. Filmul vorbeşte despre viaţa celebrei cântăreţe pe scenele din Londra, Paris, Florenţa, Copenhaga, Milano, Bucureşti etc. Acestea sunt doar câteva din oraşele, în care Maria Cebotari a avut turnee.

Copilă fiind, nu îşi imagina niciodată probabil că va ajunge să cucerească inimile a mii de spectatori din întreaga Europă. Maria Cebotari, de fapt s-a născut într-o familie modestă, fiind al cincilea copil din cei doisprezece. A început să cânte de la vârsta de 4 ani la biserică, preotul paroh i-a remarcat talentul şi a îndrumat-o să urmeze studiile de specilitate. Astfel, ea a studiat la şcoala normală de fete Florica Niţă şi la Capela Metropolitană din Chişinău condusă de Mihail Berezovschi, după care a urmat conservatorul “Unirea” din Chişinău. După terminarea studiilor la conservator, a fost angajată ca actriţă la Teatrul de Artă din Moscova. În anul 1929 pleacă la Berlin, unde ea lecţii de canto. La 15 aprilie 1931 debutează la opera din Dresda. Ulterior este angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde rămâne până la moartea sa, în 1949. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i se conferă cel mai înalt titlu onorific existent în Germania şi Austria de atunci, de-Kammersangerin.

În anul acesta, când s-au împlinit 100 de ani de la naştere, a Mariei Cebotari, Centrul Cultural “Odeon” în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova au adus publicului în prim plan, istoria cântăreţei zburătoare.

Regizorul Vlad Druck, a spus la deschidere că s-a lucrat mult la acest film pentru că despre Maria Cebotari, la noi, cel puţin până nu demult, se vorbea cu jumătate de voce. “Ea se considera româncă, iar în film există acest moment în care actriţa spune că este româncă, şi acest lucru nu era pe plac fostului regim”, a menţionat Druck. “De fapt premiera a avut loc la Uniunea Cineaştilor în anul 2004, de atunci pelicula nu a mai rulat nicăieri, fiind cenzurată de Ministerul Culturii”, a mai adăugat rigizorul.

Aurelian Dănilă, prezent şi el la eveniment a venit cu propunerea ca în parcul Catedralei din Chişinău să fie inaugurată o alee a oamenilor de artă din Moldova.

“Este un paradox când vezi cât de scurtă este viaţa fizică a unei persoane şi totodată cât de lungă poate fi viaţa unui act de creaţie, a spus Dina Ghimpu, şefă de Direcţie la Ministerul Culturii. “Mă bucur că pot vedea istoria acestei priveghetori naţionale, despre care din păcate se cunoaşte foarte puţin, şi mă bucur că acest film este vizionat nu numai de oamenii de cultură, dar şi de cei care nu au avut ocazia să cunoască prea multe detalii despre viaţa Mariei Cebotari”, a mai adăugat D. Ghimpu.

Tatiana POTÂNGĂ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. LUDMILA

  SE VORBESTE FOARTE PUTIN,DIN PACATE,DESPRE ACEASTA MARE CANTAREATA…S-AU PUBLICAT CITEVA ARTICOLE IN ULTIMII ANI,DAR NIMENI DIN MUZICIENII DE LA OPERA NU S-A INCUMETAT SA PROPUE CA TEATRULUI DE OPERA DIN CHISINAU SA I SE DEA NUMELE “PRIVIGHETORII”,CUM A FOST NUMITA MARIA CEBOTARI.PROPUN SI INDEMN MUZICIENII DE LA OPERA SA FACA O PETITIE CATRE MINISTERUL CULTURII REFERITOR LA DENUMIREA TEATRULUI…OARE NU E FRUMOS TEATRUL DE OPERA SI BALET “MARIA CEBOTARI” ???

 2. contele de Czernowitz

  Foarte buna idee:
  Teatrul de opera si balet “Maria Cebotari” din Chisinau. Una din mandriile noastre !

 3. LUDMILA

  TOC-TOC…TEATRUL DE OPERA SI BALET CITESTE ZIARE ORI INVELESTE CU ELE PESTE AFUMAT CAND MERG LA PICNIC?

 4. LUDMILA

  D-NEI SEICANU-DIRECTOR DE TEATRU DE OPARA SI BALET.
  CE ZICETI DESPRE ACEASTA PROPUNERE?AR FI EXTRAORDINAR DE ADECVAT ACEST GEST FATA DE MAREA PRIVEGHETOARE DIN BASARABIA SECOLULUI TRECUT.
  TEATRUL DE OPARA SI BALET “MARIA CEBOTARI” !!!!!!!!!!!

 5. LUDMILA

  ADRESARE MARIEI BIESU
  DOAMNA MARIA BIESU,SUNTEM LA CURENT CU STAREA SANATATII D-VOASTRA SI VA DORIM DIN SUFLET O INSANATOSIRE CAT MAI GRABNICA ! A-TI AVUT O CARIERA MUZICALA EXTRAORDINARA ! VOCEA D-VOASTRA A FOST ADMIRATA DE TOTI !
  VA RUGAM MULT SA INSISTATI CU PROPUNEREA CATRE MINISTERUL CULTURII DE A CONFERI TEATRULUI DE OPARA SI BALET NUMELE MAREI PRIVIGHETORI BASARABENE MARIA CEBOTARI.SUNTEM SIGURI CA O ADMIRARTI SI D-VOASTRA CUM AU FACUTO MILIOANE DE EUROPENI IN SECOLUL TRECUT !
  PE TIMPUL REGIMULUI SOVIETIC NU ERA POSIBIL O ASTFEL DE PROPUNERE MOTIVINDU-SE CU FAPTUL CA MARIA CEBOTARI A CANTAT PENTRU HITLER…ACUMA INSA E POSIBILA,AJUTATINE S-O FACEM.
  DE ALTFEL SI D-VOASTRA ATI CANTAT PENTRU BREJNEV,BODIUL SI ALTI DICTATORI COMUNISTI,DAR ASTA NU V-A FACUT SA REGRETATI CARIERA DE CANTAREATA LIRICA…
  DECI,VA RUGAM MULT SA PROMOVATI SI D-VOASTRA ACESTA IDEE.STIM CA SUNTETI O FIRE SENSIBILA SI O SA ACCEPTATI.
  VA MULTUMIM ANTICIPAT.
  UN GRUP DE MUZICIENI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *