Când “dragostea-i prea mare”

Au decis să se căsătorească pentru că se iubesc. “Dragostea-i prea mare”, spune zâmbind mireasa. Este cazul proaspetei familii Proca. Cei doi acceptă că mulţi tineri se feresc de astfel de evenimente, dar recunosc că şi-au adunat curajul şi au decis să întemeieze o familie.

Nunta şi-au planificat-o să aibă loc anume primăvara, pentru că natura este verde şi în floare. Faptul că deja aşteaptă un copil i-a motivat şi mai mult să facă acest pas. Deşi încă nu au casa lor şi nici nu ştiu când o vor avea, tinerii sunt veseli şi optimişti. Spun că vor locui la părinţii băiatului, iar viitoarea mamă va fi alintată şi de mire şi de soarcă, căreia-i va aduce pe lume primul nepot.

“Este foarte scump să faci o nuntă”, susţin tinerii, care doar din banii adunaţi de ei şi-au organizat evenimentul. Deşi este costisitor, au decis să aibă alături mulţi invitaţi. Au mai redus din cheltuieli prin faptul că au făcut nunta la Budeşti, în curtea casei mirelui. La Chişinău, de care îi leagă multe amintiri, au venit să facă poze. Cu fotograful după ei, tinerii se plimbă prin Grădina publică “Ştefan cel Mare”. Au ales locaţia pentru sesiunea foto, “pentru că este frumos aici”, spune convins mirele.

Relaţia acestui tânăr cuplu cu Chişinăul este una specială. Deşi se cunoşteau anterior, de ziua oraşului a început frumoasa lor idilă. Era acum doi ani, îsi amintesc zâmbind.

Pentru verighete, frumoase şi scumpe, mirele spune cu timiditate că i-a ajuns un salariu ca să le cumpere. El lucrează macaragiu, iar soţia este şomeră. Nici în ziua nunţii nu au ezitat să aducă reproşuri la adresa guvernanţilor, care nu sunt pe placul tinerilor pentru că “nu fac nimic pentru ţară”, a spus mireasa, fiind mai vorbăreaţă. Ei îşi doresc ca “cei de la putere” să creeze condiţii normale de trai şi cât mai multe locuri de muncă. Tatiana este supărată că în oraş nu ai unde lucra, pentru că nu-s suficiente locuri de muncă, dar nici salarii bune.

Mireasa a crescut într-o familie numeroasă, de şapte copii, spre deosebire de mire, care este singurul copil la părinţi. Ei se gândesc să aibă doi urmaşi. Primul copil e deja aşteptat, ultrasonografia arată că e fetiţă, iar viitorii părinţii i-au ales şi numele, Carina. După un schimb de priviri, tinerii însurăţei spun că îşi doresc să aibă o familie frumoasă, să se stimeze reciproc, să se iubească şi să crească copii frumoşi.

În primele trei luni din acest an, în R. Moldova s-au înregistrat 3,9 mii de căsătorii, pe când numărul divorţurilor în aceeasi perioadă a fost de 2,8 mii, ceea ce constituie 71% din numărul căsătoriilor, arată Biroul Naţional de Statistică.

Începând cu acest an, în Moldova a fost instituită Ziua Familiei, care va fi marcată anual la 15 mai. O zi a familiei este necesară pentru a promova la nivel naţional rolul şi statutul familiei, după cum susţine Valentina Buliga, ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei. “Obiectivul principal urmărit prin sărbătorirea unei zile speciale a familiei este de a sublinia importanţa familiilor în societate şi de a promova valorile familiei – egalitatea, împărţirea responsabilităţilor casnice, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor în etate”, a mai spus ministra.

T.E.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *