Autorul “Arborelui Eminescu” la 75 de ani

La 18 iunie, marele artist Aurel David, autorul «arborelui Eminsecu», ar fi împlinit 75 de ani. Stins din viaţă prematur, a fost sărbătorit în lipsă, printr-o expoziţie a lucrărilor sale, organizată la Biblioteca Naţională.

Aurel David a fost pictor, sculptor, grafician, a fost un artist care a conceput o serie impresionantă de lucrări monumentale, având, însă, parte de un destin tragic. S-a manifestat ca un artist esenţialmente atipic. De cele mai multe ori s-a detaşat de contextul local, deşi, cum era şi firesc, nu l-a putut respinge sau contesta de o manieră absolut radicală. Disponibilitatea sa aparte de a da curs unor proiecte la care majoritatea artiştilor timpului său nici nu râvnea, cel puţin, l-a plasat într-o categorie rară a artiştilor temerari. Opera sa este, totuşi, a unui neîmplinit, deoarece a plecat din viaţă, lăsând multe teme şi subiecte gândite, trăite sau realizate doar pe jumătate.

Graficianul Gheorghe Vrabie, cel care a scris şi o carte despre marele Aurel David, îşi aduce acum aminte de vechiul său amic cu tristeţe. A trăit prea puţin, faţă de cât ar fi avut nevoie ca să se realizeze pe deplin. «Mi-a fost profesor, vreo jumătate de an, şi chiar am făcut câteva lucrări împreună, la invitaţia dumnealui. A trăit 50 de ani, doar că în cea mai stagnantă perioadă a stagnării. Intrase într-un conflict cu conducerea Uniunii Artiştilor Plastici de atunci şi, într-o dimineaţă, a fost găsit înecat în cada de baie din atelierul său de creaţie. A murit în floarea vârstei, dar a rămas în istorie ca fiind autorul unor opere de o valoare aparte. Celebra gravură «Arborele Eminescu» este o lucrare de geniu, inspirată din personalitatea lui Mihai Eminescu, iar acest arbore hărţuit de vânt, în care au rămas doar două frunze, ca două lacrimi, impresionează şi rămâne mereu actual.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. DIMA

    “…când ştie apoi că nulitatea demagogică nu suferă nici un merit adevărat lângă sine şi că, ea şi cu semenii ei, voieşte a fi tot, atuncea vede lesne că radicalismul şi demagogia, sub scutul sufrajului universal şi al principiilor liberale de care ştiu a se servi cu mare succes, mulţumită credulităţii maselor şi slăbiciunii sau sentimentalismului oamenilor luminaţi demagogii conduc lumea la distrugerea civilizaţiunii, la haos…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *