Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Aurelian Silvestru ne învaţă „Mersul…

Aurelian Silvestru ne învaţă „Mersul pe apă”

Zilele acestea, la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”, Aurelian Silvestru, pedagog şi scriitor, directorul Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu”, şi-a lansat volumul de sinteză „Mersul pe apă”. Antologia de 940 de pagini, editată la Iaşi, face parte din prestigioasa colecţie „Ediţii Critice” şi include romane, proze scurte, legende, parabole, eseuri, maxime, versuri şi referinţe critice ale autorului. Totodată, cartea inserează şi câteva lucrări de pictură, un CD cu cântece patriotice româneşti şi un alt CD cu emisiuni de la Radio Basarabia.

Aurelian Silvestru este cel de-al 30-lea autor care apare în colecţia „Ediţii Critice” a Editurii Princeps Multimedia din România. Această colecţie include operele scriitorilor Grigore Vieru, Valeriu Matei, Nicolae Dabija şi Iulian Filip. Toate apariţiile basarabene au fost prefaţate de academicianul Mihai Cimpoi. „Aurelian Silvestru prezintă un caz singular de scriitor care angajează cititorul în parcurgerea textului cu mijloace mai eficiente decât acelea de care dispune o naraţiune obişnuită, scrisă pentru plăcerea propriu-zisă a lecturii. Deţine arta de a dialoga cu cititorul, făcându-l coautor al textelor sale”, afirmă Mihai Cimpoi. Totodată, academicianul îl denumeşte pe Silvestru un „pedagog înveşmântat în straie de moralist al timpurilor noastre”.

Daniel Corbu, critic literar şi editor din Iaşi, menţionează că „Mersul pe apă” este o adevărată biblie, o carte care fixează definitiv locul lui Aurelian Silvestru în literatură. „E o impresionantă antologie critică. Aurelian Silvestru stăpâneşte ca nimeni altul construcţia unei povestiri. Este un povestitor excelent, aşază tot ce aude, vede, citeşte în tiparele unei povestiri morale, dar nu oricum, el filtrează cultura lumii, scene celebre sau mai puţin cunoscute din viaţa unui artist, a unui rege sau a unui eveniment istoric, oferindu-le o alură originală”, susţine criticul literar Daniel Corbu.

Prezent la eveniment, Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, l-a felicitat pe autor cu această reuşită şi a remarcat stilul original al condeierului de a aborda diferite întâmplări. „Fiecare nuvelă are o tentă de roman poliţist, o „poantă” neaşteptată, o situaţie-limită, a stresului, a ineditului care-l confruntă pe personajul central şi din care el îşi developează anumite trăsături de caracter.”

Poetul şi scriitorul Emilian Marcu, venit de la Iaşi, l-a desemnat pe Aurelian Silvestru ca fiind „un doctor de suflet pentru liniştea cititorului”. Autorul mai spune că, „abordând diverse subiecte din mitologie, religie, artă, Silvestru reuşeşte să transmită un subtil mesaj despre viaţă, despre har, despre comportamentul uman. Moralismul educaţional este scopul şi vocaţia marelui scriitor”.

La lansare au fost prezente şi cadre didactice de la Liceul de Inventică şi Creativitate „Prometeu” din Chişinău, al cărui director este Aurelian Silvestru. Constantin Şchiopu, profesor la „Prometeu”, a vorbit despre semnificaţia titlului cărţii. „Mersul pe apă ar putea fi alegoria artistului. El, artistul, îşi întinde mâna, îndemnându-ne să călcăm pe apă ca pe uscat, în sensul să străbatem lumea aceasta aşa cum este, cu bărbăţie şi încredere, cu bunătate, dragoste şi credinţă, să îmbrăţişăm legile firii, să fim într-o permanentă alianţă cu noi înşine, cu cei din jur, cu valorile moral-creştine. Doar aşa vom reuşi să înfruntăm valurile vieţii, să păşim pe mare ca pe uscat. Cărţile domnului Silvestru ne oferă posibilitatea devenirii noastre”, a specificat Constantin Şchiopu.

Iulian Filip, moderatorul evenimentului, a mărturisit că acest volum este o provocare pentru cititor. „Rezultatul e de o frumuseţe aparte. Cartea îngăduie să vezi spectrul întreg de activitate, de creaţie al scriitorului, realizând un portret complex al unui autor integru”, a consemnat Iulian Filip.

Aurelian Silvestru şi-a exprimat recunoştinţa şi le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la eveniment: publicului, editorilor, scriitorilor, colegilor şi, nu în ultimul rând, familiei sale. De asemenea, şi-a exprimat bucuria că această apariţie editorială s-a realizat cu suportul acordat de personalităţi şi instituţii de pe ambele maluri ale Prutului. Scriitorul este convins că iubirea se află la temelia tuturor cărţilor bune. „Un bun scriitor este conectat la miracol. Prin miracol îl ajuţi pe om să devină încrezător în faptul că el este o minune, şi dacă-l convingi că este o minune, îl convingi să poată să meargă pe apă. Vă mulţumesc că sunteţi oameni care fac parte din categoria celor care cred că pot merge pe apă”, a conchis Aurelian Silvestru. La final, toţi cititorii au primit în dar o carte scrisă de marele prozator.

În prezent, Aurelian Silvestru lucrează asupra unei noi cărţi cu titlul „Îngerii dispar în ploaie” – o carte de memorii, despre copilăria scriitorului.

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Aurelian Silvestru se numără „Şi tu eşti singur?”, „Cel rătăcit”, „Fărâme de suflet”, „Dincolo de imposibil”, „Neodihna cuvintelor” etc.

Inga Nosii