Aur, argint şi bronz european pentru Moldova

Nouă medalii din primele zi le ale Campionatului European la tineret la haltere. Un debut de excepţie pentru sportivii moldoveni. Elevii lui Sergiu Creţu şi Gheorghe Guţu au adus în contul Moldovei cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.

Primele medalii, şi toate de aur, au fost câştigate de unica halterofilă din R. Moldova, Cristina Iovu, la categoria 53 de kilograme, care a devenit noua Campioană Europeană la haltere. La smuls ea a avut rezultatul de 90 kg, iar la stilul aruncat a ridicat deasupra capului 105 kg. Iovu a acumulat în total 195 kg. După titlul cucerit de Cristina Iovu și Artiom Pipa a devenit campion, în categoria masculină de 69 de kilograme, acumulând un total de 308 kg. El a mai luat medalia de argint la stilul smuls, ridicând 140 kg şi medalia de bronz la proba aruncat, înregistrând 168 de kg. Încă trei medalii a obţinut Iurie Dudoglo, la categoria de 62 de kilograme. Elevul Liceului Sportiv din Chişinău a cucerit o medalie de aur la proba smuls, cu rezultatul de 124 kg, după care a mai câştigat două medalii de argint, la stilul aruncat (153 kg) şi la total (277 kg).

“Halterofilii moldoveni au avut un scop, unul pe care l-am setat împreună cu preşedintele Federaţiei de Haltere. Acest scop în mare parte se îndeplineşte. Succesul de la Bucureşti este doar o etapă, o primă etapă spre Jocurile Olimpice. Noi ne mai aşteptam la câteva locuri premiante. Lotul este foarte bine pregătit”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, solicitat de Ziarul de Gardă. Înainte de plecarea lotului naţional la competiţia de la Bucureşti, reprezentanţii Federaţiei de Haltere au comunicat că se aşteaptă la cel puţin 8 medalii, confirmând că nu există sportivi accidentaţi sau nepregătiţi, iar componenţa lotului este una deplină.

Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat pentru deplasarea sportivilor moldoveni peste 250 de mii de lei. Aceştia urmează să fie premiaţi şi pentru medaliile obţinute. Noua campioană europeană la haltere, Cristina Iovu, va ridica 39 de mii de lei drept primă pentru cele trei medalii de aur cucerite, câte 13 mii de lei pentru fiecare medalie. Proaspătul campion Artiom Pipa va primi pentru cele 3 medalii diferite 22 de mii de lei, ministerul alocând 9 mii de lei pentru o medalie de argint şi 6 mii de lei pentru una de bronz. Vicecampionul Iurie Dudoglo va fi recompensat pentru medalia de aur şi cele două medalii de argint cu 31 de mii de lei. De remarcat că primele financiare sunt de circa 5 ori mai mici decât cele oferite de minister în aprilie, anul curent, pentru evoluţia halterofililor moldoveni de la Campionatul European din Kazan. Atunci o medalie de aur “valora” 60 de mii de lei, una de argint, 44 de mii de lei, iar una de bronz, 30 de mii de lei.

Cristina Iovu a devenit pentru a doua oară Campioană Europeană la haltere, după ce în 2009 a cucerit medalia de aur la vârsta de 17 ani, tot la europenele de la Bucureşti. La Campionatul Mondial din 2009, Iurie, fratele mai mic al lui Alexandru Dudoglo, participant la Jocurile Olimpice de la Beijing, a cucerit cea mai mare distincţie din cariera sa, medalia de argint. În luna iulie, curent, Artiom Pipa a devenit medaliat cu bronz la proba smuls din cadrul Mondialelor de tineret din Malaezia. Toţi sunt membri ai Clubului Sportiv Central Dinamo.

Campionatul European de haltere rezervat tineretului se va desfăşura până pe 18 septembrie. Lotul naţional al R. Moldova este reprezentat de 16 sportivi.

Denis ZAVOROTNÎI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *