Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Artă la maşina de cusut

Artă la maşina de cusut

460-olesea-ionitaDesignerii din R. Moldova procură materie primă din capitala modei. În curând, brandurile moldoveneşti vor conţine doar stofă naturală. Deşi preţurile vor fi mai mari, acestea vor rămâne totuşi accesibile, iar calitatea produselor va fi una superioară.

Olesea Ioniţă este stabilită în Italia de 14 ani. Datorită muncii şi perseverenţei sale, a reuşit să-şi facă din pasiune o carieră de succes. Astăzi, ajută designerii din R. Moldova să procure materie primă de la cele mai importante fabrici de textile din Italia.

Triunghiul — punctul de pornire

Îşi aminteşte cu zâmbet de prima experienţă în design. „Aveam acasă atelierul mamei. Într-o zi, a venit un băiat din Străşeni, întrebându-mă dacă avem coton”, relatează Olesea. Băiatul dorea să-şi coase uniformă de antrenament pentru taekwon-do. Atunci, fetei i-a venit o idee. „Vrei să-l cos eu?”, l-a întrebat. Avea doar 13 ani. Nu ştia decât să facă o cusătură dreaptă la maşina de cusut. I-a luat haina, a descusut-o şi a cercetat-o amănunţit. „I-am reconstruit costumul şi am mai făcut unul nou. Ulterior, am cusut uniforme pentru toată echipa de taekwon-do din Străşeni”, relatează Olesea entuziasmată. Prima experienţă a făcut să-i crească şi mai mult interesul pentru ceea ce era interesată de mai mult timp.

Deşi a făcut studii la ASEM, n-a putut renunţa la visul din copilărie. Acesta a îndemnat-o să plece, în anul 2000, acolo unde domneşte lumea modei, în Italia, fiind angajată la un atelier din Torino. Totuşi, pentru a-şi îndeplini visul, ştia că trebuie să înveţe. Astfel, în 2003, a început să studieze Arte&Moda, pentru ca, în 2006, să intre la Institutul Feller, specialitatea Modelistică şi Merceologie, pe care l-a absolvit în 2010. În acelaşi an, şi-a deschis şi primul salon de modă – „Prima Eleganza”. Spune timid că meseria sa nu necesită talent, ci doar muncă. „Tehnica de modelare trebuie studiată. Eu fac doar artă la maşina de cusut”, explică Olesea.

460-olesea-ionita-2
 
Totuşi, moda, deseori, are o tematică: vară sau iarnă. Moda este legată de o perioadă anume, cum ar fi fustele scurte din anii ’60, sau de scena urbană: Londra, Paris, Roma, New York, Milano. „Hainele pe care le creez reprezintă moda proiectată, care respiră o arie diversă, ce aparţine la o geografie fără frontiere şi fără etichete. Piese care nu se demodează, care nu au colecţie şi care nu au anotimp sunt piese de Design şi Modă”, remarcă modelierul. Pasiunea pentru geometrie, însă, predomină în toate creaţiile Olesei. „Punctul de pornire, deseori, este un triunghi. Este forma geometrică ce se evidenţiază în piesele mele”, declară tânăra.

460-olesea-ionita-3Armonia în lucru — garanţia succesului

Olesea Ioniţă a deschis împreună cu colega sa, Debora Ingrassia, „Studioul de Modă şi Cercetări”. Printre angajaţi pot fi întâlniţi atât italieni, cât şi moldoveni. Majoritatea angajaţilor sunt foşti colegi, pe care îi cunoaşte de mult timp şi care o înţeleg dintr-o privire. Susţine că „armonia în lucru este garanţia succesului”. Deşi succesul deja i-a bătut la uşă, consideră că trebuie să mai muncească mult. Scopul său actual este să ajute producătorii din R. Moldova să scoată produse de calitate, demne să apară pe piaţa europeană/mondială. În iunie 2013, Olesea Ioniţă a instruit un grup compus din 16 tehnologi şi designeri din R. Moldova cum să modeleze şi să deseneze schiţe. Nu s-a oprit însă aici.

În perioada 19—22 februarie a.c., Olesea a fost gazda a 17 designeri din R. Moldova, pe care i-a ajutat să procure materie primă de la fabricile de textile din Italia. Aceştia au avut posibilitatea să meargă la Milano, capitala mondială a modei. Astfel, în viitorul apropiat, vor apărea colecţiile designerilor moldoveni realizate din stofe naturale: lână, coton, mătase, coloranţi bio. „Designerii moldoveni cercetează piaţa din Milano. Brandurile moldoveneşti se aprovizionează cu materie primă direct din Italia. Este un moment important pentru R. Moldova, care scrie o nouă pagină în istoria modei”, declară modelierul Olesea Ioniţă.