Alexandrina Hristov despre dor şi insomnie

221-hristovDupă ce a cucerit publicul român cu piesa “Fata merge pe jos”, artista basarabeană Alexandrina Hristov îşi va lansa în România primul album, întitulat Om de lut. Evenimentul va avea loc joi, 9 aprilie, la ora 21:00, în clubul Silver Church din Capitală, informează un comunicat de presă remis de artistă.

Deşi este primul său album, nu este vorba despre un debut. Alexandrina Hristov este cunoscută publicului român încă din 2006, când Fundaţia Phoenix şi Dan Chişu i-au descoperit talentul deosebit. Acum doi ani, concertele Alexandrinei au umplut seri la rând Cafe Deko, iar piesa “Fata merge pe jos” i-a asigurat recunoaşterea. Alexandrina este apreciată şi datorită rolului său din filmul “Trois femmes de Moldavie”, în regia lui Paul Cuzuioc.

“Om de lut” a fost înregistrat în perioada iunie – decembrie 2007 (la Timişoara) şi finalizat în luna mai 2008. Albumul conţine 12 piese originale, compuse de Alexandrina în perioada 2000-2007, şi un remix de Dan Handrabur.

“Om de lut este copilul meu, un copil frumos şi sănătos, gingaş, mai mult bemol decât major, rafinat şi expresiv. Inima omului de lut bate în ritmuri de jazz, soul, funk, electropop. Omul de lut va cânta despre drum, zbor, căutări, vapoare şi mare, avioane şi ochi verzi, despre dor şi insomnie, flori şi nervi, Zorro şi Făt-Frumos… iubire şi cosmos, femei, ploaie şi vânt, despre Rege şi Regină”, spune Alexandrina despre primul său album.

Originalitatea albumului este asigurată de lipsa unei unităţi stilistice, fiind o îmbinare reuşită de soul, jazz, funk, R&B, electropop şi rock. Combinarea instrumentelor acustice (trompetă, saxofon, trombon, contrabas, acordeon, mandolă etc) cu diverse sounduri electro pun în valoare calităţile vocale deosebite ale Alexandrinei.

Artiştii care au contribuit la realizarea albumului sunt: Alexandrina – clape, voce, Petre Ionutescu – clape, trompetă, acordeon; Gabriel Almaşi – chitară, mandolă; Czifrac Ştefan – bas; Vali Potra – tobe. Invitaţi: Lucian Nagy – saxofon; K-lu – turntables; Radu Guti – trombon; Ion Vidu – tubă; Arthur Balogh – cotrabas; Tavi Scurtu – tobe electronice.
Albumul beneficiază de o a doua ceremonie de lansare, la Timişoara, în data de 16 aprilie, la Teatrul Magyar, ora 20:00, dar şi de un turneu de promovare. Începând cu luna aprilie, Om de lut va fi disponibil în magazinele Diverta şi Cartureşti din toată ţara, dar poate fi achiziţionat şi cu ocazia concertelor pe care artista le va susţine.

Alexandrina Hristov s-a născut la Chişinău. A absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Activitatea sa se leagă de muzică, pictură şi poezie, pe care le combina foarte reuşit.

Printre primele sale apariţii se numără o serie de concerte la Cafe Deko din Bucureşti. Artista a mai cântat la Festivalul de Jazz de la Garana, Festivalul Om bolnav, la Peştera Bolei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

În presa de la Bucureşti s-a scris despre Alexandrina că este născută în patria lui Grigore Vieru şi a soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, al căror talent îl moşteneşte. Ştie să picteze, să cânte la pian şi are o voce foarte apreciată. Românii o ştiu drept fata care “merge pe jos”, după numele uneia dintre piesele sale. Este poliglotă, astfel încât cântă în română, franceză şi rusă, dar probabil că şi în limba esperanto ar avea acelaşi succes.

Alexandrina are 27 de ani, o fetiţă de 7 ani şi o voce cu totul specială. Doreşte foarte mult să-şi ia fiica, Valentina, în România şi s-o înscrie la o şcoală de muzică. Alexandrina spune despre micuţă că are har. “Este cea mai talentată fetiţă pe care o cunosc”, a destăinuit încântată artista.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. elena

    Daca majoritatea artistilor din R.Moldova va fac cinste in Romania, nu acelasi lucru se poate spune si despre autoritatile de la Dv/stra care ingradesc manifestarile romanesti pe teritoriul Moldovei. Sa le fie rusine! Poate ca ar trebui ca si mamaliga moldoveneasca sa exploadeze intr/o zi. In mileniul 3 sa nu poti circula unde iti doresti si sa te manifesti -mai ales cultural- e o problema! Ce sa zic? Bafta artistei basarabene pe plaiurile romanesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *