Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Acasă la Silviu Berejan

Acasă la Silviu Berejan

272-berejannRegretatul academician Silviu Berejan a fost omagiat marţi la Chişinău. Pe faţada blocului din bulevardul Ştefan cel Mare 64, unde savantul a locuit timp de 40 de ani, a fost dezvelită o placă comemorativă. Alături de familia sa, la eveniment au fost prezenţi preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, directorul Institutului de Filologie, Vasile Bahnaru, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu, mai mulţi profesori şi oameni de ştiinţă.

Dezvelirea plăcii comemorative este un semn de recunoştinţă faţă de personalitatea notorie, Silviu Berejan. După 1991, a fost unul dintre cei care au combătut constant termenul de „limbă moldovenească”, luptând pentru revenirea grafiei latine şi a limbii române. Cuvintele savantului, plasate în partea de sus a plăcii, „n-am avut şi nu avem altă limbă, decât limba română”, confirmă încă o dată perseverenţa de care a dat dovadă întru afirmarea adevărului istoric.

„Pentru Silviu Berejan, limba română a fost casa şi patria. Mi-a fost conducător la două doctorande. Pe parcurs, am preluat felul domniei sale de a reflecta asupra fenomenelor de limbă, felul de a diseca adevărul de minciună, onestitatea. Orice întâlnire era o lecţie”, a menţionat rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Gheroghe Popa. În acest context, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a spus că „în perioada renaşterii naţionale, academicianul a fost un adevărat pilon, un reper al culturii. El şi-a dorit ca limba noastră să fie stăpână la ea acasă, aşa cum spunea Eminescu… I-a reuşit pe jumătate. Noi avem misiunea de a o curăţi de impurităţi”.

Placa comemorativă a fost sfinţită de un sobor de preoţi de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, după care, apropiaţii şi persoanele care l-au cunoscut pe academician au depus flori. Soţia răposatului, Zoie Berejan, a remarcat că „a fost un om extraordinar, a fost un bun tată, bunel şi soţ… Vă mulţumesc că aţi venit să-i cinstim memoria”.

Silviu Berejan, eminent om de ştiinţă, specialist în lingvistică romanică şi slavă, a decedat la 10 noiembrie 2007. A lăsat o moştenire de peste 400 lucrări ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice, publicate atât în Moldova, cât şi în străinătate. A fost fondator al şcolii naţionale de lexicologie şi semantică lingvistică. Aria preocupărilor sale ştiinţifice a constituit-o gramatica, lexicologia, lexicografia, stilistica, istoria limbii, cultura vorbirii limbii române, semantica generală, lingvistica teoretică, romanistica, slavistica, lingvistica comparată, sociolingvistica. A fost director al Institutului de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1987—1991), academician coordonator al Secţiei de Ştiinţe socio-umane (1991—1995), director al Institutului de Lingvistică al AŞM (1995—2000). Din 2000 şi până la sfârşitul vieţii a activat în calitate de cercetător ştiinţific principal la Institutul de Filologie al AŞM.