Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Acasă la Igor Vieru

Acasă la Igor Vieru

Cine şi ce cunoaşte astăzi despre Igor Vieru? Unii vor spune că a fost un împătimit de Moldova. Alţii vor aminti că s-a născut în satul Cernoleuca şi că a trăit şi a creat în perioada 1923—1988.

Terţii vor arăta că aparţine generaţiei de pictori moldoveni care s-a impus graţie lucrărilor cu subiecte rustice. Şi vor preciza că, dezvoltând subiectele rustice, marele maestru a încercat să transmită, prin intermediul culorii, noile valori intelectuale şi spirituale ale contemporanilor săi.

Amintim că, printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără „Meşterul Manole”, „Câte ceva despre oameni şi ape”, „Moara de la Cernoleuca”, „Primăvara”, „În satul natal”, „Balada despre pământ”, „Toamna”, „Nucarii” etc.

La 9 aprilie, publicul amator de artă s-a întrunit la Liceul Republican Internat “Igor Vieru”, pentru a completa răspunsurile la întrebarea “Cine şi ce cunoaşte astăzi despre Igor Vieru?”. La liceul ce-i poartă numele a avut loc, în premieră absolută, vernisarea expoziţiei Igor Vieru (in memoriam). În cadrul evenimentului a fost prezentat un spectru larg de lucrări din colecţia familiei marelui pictor. Ideea expoziţiei aparţine directoarei liceului, Nicoleta Stati, care este şi absolventă a acestei instituţii.

Constantin Peşterean, profesor şi director adjunct, a deschis evenimentul, accentuând că vernisajul este unul deosebit de important, deoarece reprezintă o şansă de cunoaştere pentru tinerii artişti. “Numai prin muncă se obţin rezultate frumoase. Igor Vieru era foarte modest în comunicare, dar deţinea arta de a convinge prin mesajele pe care a încercat să le transmită în numeroasele sale lucrări”, a spus acesta.

Exprimându-şi profundul respect pentru marele artist, Tamara Răduc, profesoară şi directoare adjunctă, a afirmat că această expoziţie reprezintă întreaga instituţie cu numele “Igor Vieru” şi că întreaga creaţie a acestuia este un indicator în căutarea frumosului în evul plastic.

Roland Vieru, fiul artistului, a opinat că secolul XXI este secolul matriarhatului şi că datorită eforturilor feminine lumea devine mai bogată. “Este o zi cu adevărat fericită pentru cei care îl admiră pe Igor Vieru. Sunt mulţumit şi resemnat astăzi. Vreau să spun că m-am săturat să-i zic “tata”, “tăticul”, deoarece am acum vârsta lui şi pot să-mi permit să-i spun, pur şi simplu, Igor. M-am străduit să nu fiu de profesie feciorul lui Igor Vieru”.

Directoarea şi plasticiana Nicoleta Stati şi-a făcut publică admiraţia sa pentru creaţia maestrului Igor Vieru şi a adus mulţumiri tuturor celor care au onorat cu prezenţa importantul eveniment.

Oaspeţii prezenţi la expoziţie au fost oameni de cultură şi artă, exegeţi ai operei lui Igor Vieru, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai organizaţiilor internaţionale acreditate în R. Moldova şi ai instituţiilor de învăţământ. Toţi vizitatorii au putut admira lucrări de referinţă din creaţia artistului – un amalgam select între arta grafică, pictură şi scenografie.

Expoziţia Igor Vieru (in memoriam) a fost deschisă pentru public în perioada 11-12 aprilie 2011.

Victoria TATARINOVA