Acasă la Dumitru Matcovschi

La 20 octombrie, poetul, prozatorul şi publicistul Dumitru Matcovschi, membru titular al Academiei de Ştiinţe a R. Moldova, a împlinit 73 de ani. Evenimentul festiv s-a desfăşurat acasă la Dumitru Matcovschi, în satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, la Muzeul, inaugurat acum un an, în casa unde s-a născut şi a copilărit scriitorul.

Dumitru Matcovschi recunoaşte că, chiar şi peste ani, casa părintească, înălţată încă prin anul 1880 de către buneii săi, Anton şi Agafia, rămâne cel mai drag trofeu al vieţii sale. “E veche, e aşa cum a fost acum 132 de ani.  Tot ce înseamnă amintiri din copilărie, amintiri despre părinţi, despre sat, e legat de această casă. Îi mulţumesc surorii mele, Valentina, că, în lipsa noastră, are grijă ca Muzeul deschis aici să fie mereu ospitalier, primitor, cu toţi cei care vor să-l viziteze”, ne-a spus poetul, după ce a revenit la Chişinău de la Vadul-Raşcov.

La evenimentele din satul de baştină al scriitorului s-au adunat oameni de cultură, muzicieni, pedagogi, liceeni, scriitori, rude, prieteni, cititori pasionaţi de poezia şi de muzica scrisă pe versurile lui Dumitru Matcovschi.

Timp de două zile, sărbătoritul a primit felicitări, urări de sănătate şi de prosperitate. În numele Academiei de Ştiinţe a R. Moldova (AŞM), prim-vicepreşedintele AŞM, academicianul Teodor Furdui, i-a adresat omagiatului un mesaj de apreciere din partea conducerii AŞM, subliniind  valoarea operei şi a întregii activităţi a scriitorului. “Academicianul Dumitru Matcovschi este mândria poporului nostru, este o personalitate care şi-a jertfit sănătatea pentru poporul nostru, pentru idealurile naţionale, pentru a obţine independenţa ţării. Este şi va rămâne un Om cu literă mare”, a menţionat academicianul  Teodor Furdui, oferindu-i sărbătoritului Diploma de Merit a AŞM şi un premiu.

Şi Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, a transmis un mesaj de felicitare şi de apreciere scriitorului Dumitru Matcovschi, subliniind valoarea operei sale poetice.

În cadrul evenimentului, Alexandrina şi Dumitru Matcovschi, alături de cele mai apropiate rude, au sărbătorit şi Nunta de Aur, cu emoţii, responsabilitate şi sentimente alese, la fel ca în prima zi.

Dumitru Matcovschi, profund emoţionat, a recunoscut că viaţa familiei sale a fost separată în două perioade: până pe 17 mai 1989 şi după acea zi, când devenise victima unui grav accident rutier. A rămas în viaţă graţie medicilor basarabeni, care au făcut un adevărat miracol, redându-i viaţa şi capacităţile de luptător, dar şi datorită soţiei sale, Alexandrina, care a fost îngerul său păzitor în acea perioadă grea de suferinţă.

În cadrul evenimentelor aniversare, s-a desfăşurat şi cea de-a doua ediţie a Festivalului de poezie şi cântec “Dumitru Matcovschi”. La ediţia din acest an au participat 70 de declamatori ai creaţiei maestrului Matcovschi şi interpreţi ai melodiilor compuse pe versurile poetului. La concurs au participat tineri din Suceava (România) şi Cernăuţi (Ucraina).

Anisia Gulcă, din Ungheni, şi Luciana Spânu, din Călăraşi, au intrat în posesia premiului mare în cadrul festivalului “Dumitru Matcovschi”, scrie Impuls TV, un post local de televiziune din Şoldăneşti. “Balada lui Fimca” şi “Tu eşti ca marea”, în interpretarea Anisiei şi a Lucianei, au adunat cele mai multe aplauze ale spectatorilor, dar şi cele mai importante aprecieri ale juriului.

Amintim că Dumitru Matcovschi a editat peste 50 de volume, care i-au adus titluri, merite, recunoştinţă şi aprecieri pe parcursul vieţii.

Întrebat ce îşi propune pentru 2013, când urmează să se desfăşoare cea de-a 3-a ediţie a Festivalului de poezie şi cântec “Dumitru Matcovschi”, poetul a spus că, mai întâi, ar trebui să ne revedem sănătoşi, şi la anul.

Reporter de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  DRAGOSTEA lui D.MATCOVSCHI

  Nistrule – cu apa lina,
  Cu copaci frumosi pe mal,
  Petrele le speli cu grija
  Ca un mare gospodar,

  Ce te-a indragit poetul
  De cand era tinerel,
  Scriindu-ti,in seri cu luna:
  Versuri – cantate din struna…

  Tu tot duci apa la vale,
  Ca poetul gandul sau,
  La UNIREA de hotare –
  Hacuite de-un calau,

  Care a distrus poporul
  Basarabiei de-atunci,
  Dorind,sa ucida gandul,
  Sa nu mai fie haiduci.

  Lasata, sa zaca-n jale,
  In durere si mult chin,
  Basarabia, nu moare:
  Are limba si destin!

  Amintirile se-aduna,
  Poetul le pune-n vers,
  Toata lumea sa-l auda:
  – Nistrule,eu, te iubesc,

  Pentru tine ,azi, traiesc,
  Gandind, la podul de flori,
  La acei ce odihnesc,
  La un rasarit de zori..!

 2. Agata

  A scapat, sarmanul, viu, din acel accident capacana atentat terorist al cazacilor de peste Nistru si al ocupatiei rusesti.
  Din pacate, alte zeci de personalitati militante moldovene pentru Re-Unirea noastra cu România, au fost omorâti, otraviti, iradiati, lichidati. Lista este lunga…

 3. vera

  …SI ASTAZI

  Oameni cu sufletul curat,
  Mai sufera si astazi,
  Altii de mult au decedat,
  Nemaivazandu-si, fratii.

  Calaii urmaresc pe-acei,
  Ce i-si iubesc plaiul,
  Comand-omoruri pentru ei,
  Sa nu le-auda graiul.

  Cati inca vor mai suferi
  Pentru aceasta palma…
  Dusmanul,de loc, nu-i va geli:
  Dorindu-le, sa moara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *