Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Crima de la Străşeni. Cum…

Crima de la Străşeni. Cum a ajuns un învinuit la Spitalul de Psihiatrie

Vitalie Vlad, unul din cei patru minori care au participat la crima de la Străşeni din noaptea de 25 noiembrie 2016, este internat la Spitalul de Psihiatrie, unde va fi supus unei expertize psihiatrice. Procedura este una obişnuită în astfel de cazuri, susţine apărătorul minorului, doar că, de obicei, învinuiţii de omor sunt examinaţi ambulatoriu. În acest caz, decizia de a-l interna pe minor a fost luată de o comisie de experţi, care au ţinut cont de mai multe certificate medicale prezentate de mama lui Vitalie, care demonstrau că, în ultimii ani, acesta a avut traumatisme cranio-cerebrale, fiind supus tratamentului cu substanţe tranchilizante.

Miercuri, 8 februarie 2017, instanţa de judecată a admis demersul procurorului Procuraturii Străşeni, Tudor Bordan, autorizând transferarea minorului Vitalie Vlad din arest preventiv la Spitalul Clinic de Psihiatrie, pe un termen ce nu ar depăşi 30 de zile, durata mandatului de arest eliberată pe numele unuia dintre cei patru tineri implicaţi în omorul Cristinei, în vârstă de 14 ani. La începutul acestei săptămâni, minorul, escortat de poliţie, a fost transferat la spital, acolo unde medicii urmează să stabilească dacă acesta poate fi declarat responsabil, respectiv, dacă poate fi judecat pentru fapta comisă.

Avocat: „Vitalie a avut traume cranio-cerebrale”

Vitalie Vlad

Gheorghe Cobzac, avocatul lui Vitalie Vlad, susţine că decizia de a-l transfera pe clientul său din penitenciar la Spitalul de Psihiatrie este una care are la bază cerinţele legii, iar demersul a venit din partea procurorului care instrumenta dosarul şi nu din partea sa, aşa cum anunţa presa. „Conform Codului de Procedură Penală, în momentul când o persoană este învinuită de o infracţiune excepţional de gravă, şi anume, de omor, organul de urmărire penală, adică procurorul, este obligat să dispună o expertiză psihiatrică pentru a stabili starea de discernământ a persoanei, adică dacă acea persoană este sau nu responsabilă. Deşi în presă s-a spus că avocatul ar fi cerut asta, acest lucru nu corespunde adevărului. Eu nu am cerut expertiza. Iniţial, ne-au chemat pe noi şi ni s-a adus la cunoştinţă că se dispune expertiza ambulatorie, adică Vitalie urma să fie examinat timp de câteva ore, de către o comisie de experţi, privitor la starea sa de responsabilitate în momentul comiterii infracţiunii. Întrebările erau formulate de procuror, s-a întocmit un proces-verbal. Noi am semnat. Nu am depus vreo cerere sau vreun demers. Am zis că trebuia să se stabilească starea, pentru că eu consider că, inclusiv societatea, când află de o crimă atât de gravă, omorul unei minore de 14 ani, cu cruzime şi bestialitate, cum se vorbeşte, se întreabă dacă cei care au comis acest omor sunt sănătoşi la cap sau nu. Dar, şi legea asta stabileşte”, relatează apărătorul. Astfel, iniţial, a fost numită expertiza ambulatorie, fără internarea minorului în spital, doar că, între timp, au apărut mai multe circumstanţe noi.

Vitalie Vlad a fost adus în R. Moldova fiind extrădat după ce a fost reținut de poliția din Ungaria. foto; sputnik.md

„Între timp, am întrebat mama dacă el (Vitalie, n.r.) a avut traume pe parcursul vieţii, pentru ca examinarea lui să fie cât mai obiectivă. Mama a adus cartela medicală, fişa lui de ambulatoriu, de mic copil. De la naştere, apoi în 2006, în 2009, Vitalie a avut traume cranio-cerebrale. În cartelă e scris că a fost examinat de neurolog, de psihoneurolog. De mai multe ori, i-au fost administrate calmante. Toate documentele au fost prezentate procurorului şi experţilor. Ulterior a venit avizul Spitalului de Psihiatrie precum că ei nu pot emite o concluzie în privinţa stării de discernământ a lui Vitalie, pe motiv că examinarea lui necesită mai mult timp, în staţionar. Mie nu mi s-a comunicat acest aspect, despre care am aflat doar la judecată, când se examina prelungirea arestului. Procurorul, primind raportul experţilor, a înaintat demers la judecată pentru a cere acordul judecătorului de instrucţie şi a-l interna pe învinuitul Vitalie Vlad în staţionar. Demersul a şi fost acceptat de judecătorul de instrucţie. Noi am lăsat decizia la discreţia instanţei. Chiar mama lui Vlad singură a spus: „aş vrea să fie examinat de medici, pentru a afla ce e cu copilul meu”. Şi pe ea o interesează”, susţine avocatul lui Vitalie Vlad.

Medic: „Toţi se întorc ulterior în justiţie şi în instanţa de judecată”

Tudor Bordan, procurorul care s-a ocupat de această cauză penală, a fost transferat în altă instituţie, dosarul ajungând în gestiunea procurorei Ana Gureu. Aceasta ne-a spus că urmărirea penală este la final, iar în funcție de decizia medicilor în cazul lui Vitalie Vlad, se va decide când dosarul va fi trimis în instanţa de judecată. Procurora a precizat că ceilalţi doi minori din dosar, aflaţi în arest, au trecut deja expertizele psihiatrice, lăsând să se înţeleagă că sunt declaraţi apţi sub aspect mental.

Vasile Cazacu, şeful serviciului expertiză psihiatrico-legală cu constrângere medicală din cadrul Spitalului de Psihiatrie, ne-a declarat, la modul general, că expertiza psihiatrică este o procedură în multe cazuri obligatorie în dosarele penale. „Toţi se întorc ulterior în justiţie şi în instanţa de judecată. Nimeni nu rămâne la Psihiatrie. Totodată, majoritatea covârşitoare, conform statisticilor, sunt deferiţi justiţiei ca şi criminali de ordin comun şi doar un număr infim, bolnavi psihic, se prezintă în judecată, unde sunt disculpaţi pe motiv de boală psihică. Aşa cum a spus Matei Basarab, „omul care va fi nebun şi va ucide, de exemplu, un tată care îşi va ucide fiul, nu va fi pedepsit. Este pedeapsa de a fi nebun, care-i ajunge”. Asta e valabilă şi în prezent. Totuşi, nici acest număr infim de oameni, declaraţi bolnavi psihic, nu revin în comunitate, ci sunt, prin instanţa de judecată, îndreptaţi pentru tratament prin constrângere, de regulă cu supraveghere riguroasă, unde stau mulţi, mulţi ani. Nu e pedeapsă penală, ci o măsură de prevenire a periculozităţii bolnavului psihic”, precizează specialistul. Vasile Cazacu susţine că, în mod normal, o expertiză psihiatrică durează circa 30 de zile.

Cei patru participanţi la crimă au rămas doar trei

Vitalie Vlad este unul din cei patru minori care au participat, în noaptea de 25 noiembrie 2016, la omorul Cristinei, o tânără de 14 ani, într-o clădire nefinisată din Străşeni. Vitalie a plecat din R. Moldova la două zile de la comiterea faptei în România, acolo unde îşi făcea studiile. Poreclit „Zaiaţ” (iepure), el era cel mai mare dintre minorii implicaţi în odioasa crimă, având 17 ani. A fost localizat şi reţinut pe 6 decembrie 2016, iar la 11 ianuarie 2017 a fost extrădat autorităţilor R. Moldova. Alţi doi minori se află în arest preventiv, fiind învinuiţi de omor în acest dosar. Eugen Zagorjevschi, poreclit „Zaga”, va împlini 16 ani în martie. El era prietenul Cristinei. „Zaga” a fost primul din cei patru minori, anchetaţi în dosarul penal, care ar fi lovit în victimă. ZdG a scris anterior că, la cei 15 ani şi jumătate, minorul are o viaţă tumultuoasă, la fel ca şi tatăl său, care a fost judecat şi condamnat de mai multe ori pentru posesie şi consum de droguri, iar Eugen a fost martor, atât în dosar, cât şi la faptele tatălui. Deşi are aproape 16 ani, Eugen Zagorjevschi era înmatriculat, fără a frecventa însă, în clasa a 6-a. Anatolie Gulco, alt minor învinuit în acest dosar, va împlini 17 ani în luna mai. „Dacă el îi vinovat, el trebuie să răspundă, nu?”, spunea pentru ZdG mama acestuia, acum o lună. Un alt minor care a participat la crima din Străşeni este Vitalie Gârneţ. Acesta nu avea 14 ani împliniţi în momentul comiterii faptei, iar Codul Penal şi cel de Procedură Penală nu permit organelor de drept reţinerea şi nici măcar anchetarea copiilor care nu au împlinit 14 ani. Astfel, Gârneţ va scăpa nepedepsit.

Citiți și: Părinţii suspecţilor de la Străşeni: Între divorţuri şi puşcărie

„Nu pot da detalii despre dosar. E clar că altă persoană, „Zaga”, a fost iniţiatorul, fiind prietenul victimei. Vitalie a fost mai mult învinovăţit pentru că a plecat în România, unde învăţa. Întâmplarea a avut loc vineri. El sâmbătă a stat acasă, iar duminică a plecat în România. Apoi, mama, cunoscând că fiul ei este suspect în acel dosar, s-a dus la poliţie, unde i s-au dat câteva zile pentru a-l aduce pe Vitalie în ţară, în caz contrar, urmând să fie anunţat în căutare. Mama s-a dus la el, apoi au fost împreună până la sora ei, care locuieşte în Ungaria, de unde au luat câteva lucruri. Când se întorceau înapoi, la graniţa României cu Ungaria, ungurii l-au reţinut. Ei singuri veneau, nefiind reţinut la plecarea din România, ci la revenire”, susţine Gheorghe Cobzac, avocatul lui Vitalie Vlad.