Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Consultații juridice la ZdG

Consultații juridice la ZdG

Joi, 10 octombrie, a avut loc a doua rundă de consultații juridice la ZdG. Cele două ore programate pentru discuții cu avocatul Veaceslav Ropot s-au arătat a fi insuficiente pentru clarificarea problemelor cetățenilor, adunate de ani de zile. Deși au apelat și la alți juriști, cei veniți la redacția ZdG s-au plâns că nu li s-a făcut dreptate, astfel au hotărât să vină „la ZdG ca la o ultimă instanță”. Represiunile politice, construcțiile ilegale, litigii de muncă, dosare contravenționale, intentate la comandă – sunt doar câteva dintre problemele cetățenilor ajunși la redacția ZdG.

„Sunt nespus de mulțumit că am ajuns la dvs., am aflat care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurg pentru a rezolva problema”

Adrian Balica din Grătiești a venit la redacția ZdG pentru a vorbi cu avocatul din numele mai multor locuitori. Potrivit pensionarului, itinerarul și graficul rutelor spre comuna Grătiești nu este convenabil pentru pasageri. Totodată, Adrian Balica s-a plâns de atitudinea șoferilor față de pasageri, în special față de pasagerii vârstnici. Avocatul Veaceslav Ropot i-a recomandat pensionarului să se adreseze responsabililor de la Direcţia generală transport public din cadrul Primăriei Chișinău. Avocatul i-a mai sugerat că o petiție colectivă ar face ca cei responsabili să acționeze mai rapid. Adrian Balica a făcut notițe și s-a arătat mulțumit de întrevederea cu avocatul. „Ziua a început cu succes”, a adăugat pensionarul înainte de a pleca.

„Sunt dezamăgit de justiția din R. Moldova. Mă gândesc să apelez la Laura Codruța Kövesi”

Tot din comuna Grătiești a venit și Ion Roibu. Potrivit pensionarului, tatăl său a fost victimă a represiunilor sovietice și i-a fost confiscată averea. Deși deține acte care demonstrează acest fapt, Ion Roibu nu poate beneficia de despăgubiri așa cum prevede legea. 

Veaceslav Ropot i-a recomandat să urmeze procedura  reabilitării victimelor represiunilor politice, stipulată de lege, precizând că pentru aceasta e nevoie de timp și răbdare de  a parcurge toate etapele legale. Totodată, cei doi au convenit să se revadă în caz de necesitate.

„Am vorbit cu alți avocați și mi-au spus că posibilitatea mea de câștig este de 50 la 50”

Construcțiile ridicate ilegal sunt una dintre cele mai stringente probleme ale Chișinăului. Alexandru Buleico locuiește în centrul capitalei, într-o curte comună cu alți vecini. Unul dintre coproprietari care deține o companie, a demolat o parte din imobilul comun care este monument de arhitectură și a început o construcție fără a primi acordul notarial al lui Buleico. Din cauza construcției, în apartamentul lui Alexandru au apărut fisuri și mucegai. Construcția nu mai poate fi oprită, însă, potrivit avocatului, printr-o expertiză extra-judiciară, pot fi evaluate prejudiciile materiale aduse locuinței. Astfel, poate fi inițiată o acțiune civilă în judecată, privind încasarea despăgubirilor morale și materiale.  

„Pe parcursul vieții am lucrat la opt întreprinderi. Primeam salariu și de 1000 de dolari, ca ajungând la pensie, să mi se dea doar o alocație de 250 de lei”

Ion Spătaru, din Soroca, a atins vârsta de pensionare în 2015. Carnetul de muncă s-a pierdut, actele care confirmă stagiile de muncă la întreprinderi erau păstrare într-un subsol, dar au fost distruse de calamități naturale, iar unele din companii au fost desființate. Astfel, ajuns la vârsta de pensionare, Ion Spătaru nu a putut demonstra că a muncit. „După atâția ani de muncă, m-am ales cu o alocație de 250 de lei și o indemnizație de 100 de lei. Atât”, a povestit bărbatul cu ochii în lacrimi. Avocatul a spus că se confruntă deseori cu asemenea cazuri, i-a recomandat să solicite, după posibilitate, acte și confirmări de la foștii angajatori, privind activitatea sa de muncă, precum și să identifice martori care pot confirma că dumnealui a activat, iar în baza acestora să meargă în judecată pentru a confirma stagiul de cotizare și pentru a putea beneficia de pensie conform legii. 

„Dacă voi trece de a treia operație și voi mai avea putere de a lupta, voi merge, dacă nu…” a răspuns Ion Spătaru  cu un soi de dezamăgire și a plecat. 

„Intenționat, de opt ani, dosarele penale sunt tergiversate și nu au o soluție finală ”

Ștefan Baranov și alți localnici din Colonița au fost deposedați ilegal de terenurile agricole pe care le dețineau. Aceștia i-au acționat în judecată în ordine civilă pe cei pe care îi consideră vinovați de acest fapt, utilizând o altă procedură decât cea care le-ar fi oferit câștig de cauză. În urma întrevederii cu avocatul, aceștia au aflat că ar fi corect de inițiat o acțiune civilă de nulitate a actelor juridice pe motiv că acestea contravin legii. 

„Din cauza unor neînțelegeri cu preotul din sat, ne-am ales cu zece dosare făcute la comandă”

Ion Negură susține că, din cauza unor neînțelegeri din 2017 cu preotul din sat, s-a ales cu zece dosare contravenționale, făcute la comandă. Acesta povestește că el și soția ar fi fost bătuți, iar în prezent ar fi amenințați. Deoarece ei au epuizat căile de atac interne și nu li s-a făcut dreptate în R. Moldova, Veaceslav Ropot i-a recomandat lui Ion Negură să depună o plângere la CtEDO.