Voronin pleacă. Ce averi ia cu sine?

241-voron-avereÎn aceste zile expiră mandatul de preşedinte de stat pe care îl deţine de peste opt ani Vladimir Voronin. Potrivit legii, la încheierea mandatului, ex-preşedintele primeşte o serie de garanţii sociale, şi anume: pensie, asistenţă medicală gratuită şi, o dată pe an, tratament balneo-sanatorial gratuit, de asemenea – automobil la comandă, conform limitei stabilite de Guvern. Voronin ar mai putea beneficia legal de imunitate diplomatică şi de asigurarea securităţii.

În lege nu există nici o prevedere cu privire la acordarea unor locuinţe, case sau vile. Legea privind asigurarea activităţii Preşedintelui Republicii Moldova prevede că orice preşedinte al R.Moldova, atunci când se află «în exerciţiul mandatului, este asigurat cu locuinţă de serviciu în municipiul Chişinău, dotată şi amenajată special, cu reşedinţă de serviciu în satul Condriţa şi cu vilă de serviciu în satul Holercani». Acelaşi act spune foarte clar că «în caz de încetare a mandatului locuinţa, reşedinţa şi vila de serviciu vor fi eliberate».

Murături private în casă de stat

În aceste zile mass-media a fost alertată de o versiune prin care Vladimir Voronin ar putea să plece de la postul său cu tot cu mult costisitoarea vilă de la Condriţa. Legea Preşedintelui (modificată de câteva ori din 2001 până în prezent, deşi a fost adoptată în 1995) nu prevede oferirea de vile, dar mai mulţi experţi în administrare încearcă să califice anume astfel interesul cu care a «pompat» Vladimir Voronin sume enorme de bani în acest complex, construind drumuri de milioane, aranjând cu alte milioane de lei iluminarea complexului şi alipind zeci de hectare de pădure. Până la urmă, jurnaliştii ruşi l-au prezentat pe Voronin la Condriţa ca la el acasă în ziua când se decidea plecarea lui – 29 iulie. Atunci Vladimir Nikolaevici i-a invitat să vadă şi borcanele cu castraveţi muraţi făcuţi de doamna Taisia, care deja stau aliniaţi pe rafturi pentru iarna 2010, fără să se arate semne că e pe cale să elibereze vila.

Deşi legea nu prevede, istoria recentă arată că asemenea lucruri s-au întâmplat în R. Moldova. La 25 august 2001 Guvernul R. Moldova a emis o hotărâre prin care ex-preşedintele Petru Lucinschi a primit o casă în centrul Chişinăului, cu teren aferent. «În scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai, conform cererii depuse, Guvernul Republicii Moldova hotărăşte: Se repartizează clădirea din str. Bucureşti, 76 ca spaţiu locativ cu terenul aferent conform planului anexat dlui Petru Lucinschi, cu familia sa (soţia şi fiul)». Acest document a fost semnat de către premierul de atunci Dumitru Braghiş.

«Atunci Petru Lucinschi nu avea un apartament oficial al său. S-a decis să îi fie repartizată această casă. El nu a cerut să i se dea o vilă, cum ar fi cele de la Condriţa sau Holercani. Pur şi simplu i s-a alocat o locuinţă. Aceasta a fost hotărârea Guvernului», a declarat Braghiş pentru ZdG. Solicitat să ne explice dacă ar fi posibil ca actualul Guvern să ofere preşedintelui Voronin complexul de la Condriţa, ex-premierul Braghiş a declarat: «Condriţa e proprietatea statului. Dar Guvernul poate decide ceea ce decide. Atunci Guvernul a decis despre o casă pentru ex-preşedinte. Nu ştiu ce va decide acest Guvern».

Voronin ar trebui să refuze beneficiile

Alţi experţi pun la îndoială necesitatea de a acorda lui Vladimir Voronin orice imobile. «Se ştie că cei care se află la putere îşi adjudecă pe durata mandatului de toate. Eu personal nu înţeleg de ce un ex-preşedinte, oricine ar fi el, trebuie să primească neapărat nu doar loc de trai, ci şi pensie pe viaţă, indiferent de vârsta sa. De ce el, ca funcţionar public, nu poate continua să muncească, într-o poziţie obişnuită, ca să îşi asigure un salariu, ca şi orice cetăţean al Moldovei», a opinat Victor Popa, jurist, expert constituţional. El a mai adăugat că aşteaptă chiar ca un funcţionar de asemenea rang, căruia legea îi acordă anumite facilităţi, să aibă curajul să le refuze, explicând că are de toate.

În timp ce oamenii simpli sunt sceptici vizavi de faptul că Voronin ar putea refuza ceva din beneficiile care i se acordă, juriştii rămân la fel de sceptici asupra legalităţii transferării complexului de la Condriţa în proprietate privată. «Este proprietate publică, atât vila de la Condriţa cât şi pădurea din preajmă. Este absolut ilegală orice tentativă de a o transmite în proprietate privată. O simplă hotărâre de Guvern este insuficientă în acest caz, date fiind prevederile Legii privatizării şi ale altor acte legislative, care invocă o hotărâre de Parlament în acest caz. Eu nu văd nicio posibilitate juridică legală prin care acest complex ar putea trece în proprietatea unei persoane private. Dar ştiind că Moldova e ţara minunilor, aştept să văd ce se va întâmpla cu legea, cu justiţia şi cu puterea», a declarat pentru ZdG Viorel Furdui, expert juridic al IDIS «Viitorul».

În aceste condiţii, este legal ca Vladimir Voronin să primească din momentul plecării sale o pensie în mărime de 75 la sută din salariu, ceea ce înseamnă suma de 6750 lei, asistenţă medicală gratuită pe viaţă şi, o dată pe an, tratament gratuit la un sanatoriu din R.Moldova. De asemenea, el se poate folosi de un automobil al Guvernului, în limitele stabilite de cabinetul de miniştri, poate beneficia în continuare de paşaport diplomatic pe viaţă şi de asistenţa bodyguarzilor pe o perioadă de 4 ani.

Alina RADUPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. alex

  Guvernul poate decide sa-i dea apartament in oras, dar vila e a statului. Acolo la Condrita ii ducea pe toti lacheii sai, acolo facea sedinte de Guvern sambatam untr-un cuvant avea satisfactia sa vada mukte taratoare la vila sa. Atentie ca si toti ministri au vile facute din banii statului, verificati si la Holercani!

 2. abc

  Daca toti presedintii vor pleca de la postul de conducere cu tot ce si-au asumat si furat pe timpul conducerii lor, apoi cu ce ramane tarisoara aceasta si acest biet popor. Ba chiar si acea pensie sa i-o dea in proportie de pensia unui pensionsr din R Moldova.
  Nicego sebe. Hoteti ne vredno.
  Dar mai schimbati legile sa fie si in apararea poporului ,care l-au votat nu numai in apararea sa.

 3. Ioan

  🙂 cred ca Voronin si-ar cumpara mai bine vila la Moscova sau undeva in Siberia. Stie ruseste foarte bine, romaneste/moldoveneste mai prost.

  Vremea lui a trecut si urmeaza judecata pentru toate hotiile pe care le-au facut el, familia si gasca lui de bolsevici. Bolsevici pe fata dar transformati pe din dos in oameni de afaceri de “succes”.

 4. STEFANITA

  ULTIMĂ ORĂ: Evacuări de bunuri de la vila din Condriţa
  “Potrivit unir surse demne de încredere, în dimineaţa zilei de astăzi la reşedinţa de stat din Condriţa, au început evacuări de bunuri şi de personal.”
  Vila aia nu a fost a lui Vorona?
  Vom reveni cu detalii şi cu imagini video…
  Jurnal de Chisinau

 5. STEFANITA

  Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
  marţi, 25 august 2009

  Petru BogatuComuniştii insinuează că Diacov ar fi veriga slabă din AIE

  Aşadar, Voronin s-a întors de la Soci cu un plan de spargere a Alianţei pentru Integrare Europeană. Ca să-ţi vină în cap o asemenea idee deşănţată nu-i nevoie de multă minte. Ba chiar nu-i nevoie deloc. Asta pentru că ceea ce şi-a pus în gând liderul comunist arată ca dracul.

  Cu mâinile sub masă

  Dacă ar fi vorba nu de o dispută politică, ci de o competiţie sportivă, intenţiile PCRM ar suna cam astfel: nu jucăm cu echipa adversă pe teren, discutăm cu jucătorii ei în afara lui. În fotbal un atare demers se cheamă blat. În politică – fraudă. În tot cazul, este un joc neregulamentar, cu mâinile sub masă, de unde încerci să scoţi o carte măsluită. În pocher, pentru astfel de miş-maşuri ai lua o pereche de palme, ai fi scos din casă şi aruncat afară de pe scări.

  Socoteala de acasă a comuniştilor e atât de netrebnică, încât în târgul nostru politic nimeni nu va negocia cu ei în văzul lumii. Voronin, de altfel, tocmai asta urmăreşte: să propună deschis mită pentru a corupe ulterior pe ascuns niscaiva legiuitori ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Urzeala sa e atât de vulgară, încât nu-mi vine a crede că i-ar fi fost sugerată de Dmitri Medvedev. Acesta din urmă, dacă ar fi avut ce, ar fi propus, pesemne, ceva mai de Doamne ajută.

  Numai că la ora actuală soluţii decente şi ineligibile pentru formarea în Republica Moldova a unei coaliţii de centru-stânga în dauna AIE nu există pur şi simplu. Mai curând, Voronin a intrat în biroul preşedintelui rus cu un calcul primitiv, făcut din timp încă la Chişinău, sperând să se întoarcă de la Soci cu banii de care are nevoie pentru a-şi pune planul în aplicare. Oricum ai da, Voronin anunţă o spargere a AIE prin prostituare, ceea ce reclamă, fireşte, un substanţial efort financiar.

  Coaliţia cu PCRM, o marfă de contrabandă

  Avem de a face, în fond, cu o reeditare, în condiţii noi, a afirmaţiilor din aprilie a liderului comunist care ameninţa după alegerile din primăvară că va negocia nu cu partidele, ci cu reprezentanţii lor din Parlament. Atunci oferta cinică şi ostentativă, făcută deputaţilor opoziţiei, de a se vinde comuniştilor, în cele din urmă s-a întors ca un bumerang împotriva PCRM. Partidele liberale au ieşit cu bine din această tevatură, demonstrând că politica autohtonă nu-i în întregime o marfă de contrabandă.
  Astăzi, la PLDM, PL şi AMN se adaugă şi PD. Rămâne de văzut dacă forţele democratice din Parlament, în noua lor formulă, se vor dovedi la fel de sudate şi unite ca odinioară.

  În presa rusă, după întrevederea Medvedev-Voronin, s-a lăsat să se întrevadă că la Chişinău ar exista doar două formaţiuni accesibile – Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră – pe care comuniştii le-ar putea aborda. Este vorba, se pare, de o scurgere de informaţii voită. Se bate şaua să priceapă iapa.

  Califul pe o oră

  Oricum, Voronin, pentru a sparge AIE, îi va căuta călcâiul lui Ahile. Va încerca să-l găsească, bineînţeles, în PD şi AMN.

  Astfel, se destramă, în treacăt fie spus, misterul avansurilor, pe care liderul comunist i le-a făcut lui Dumitru Diacov a doua zi după alegerile anticipate din 29 iulie. Preşedintele de onoare al Partidului Democrat este privit de comunişti, pesemne, ca o verigă slabă în AIE. De aceea, PCRM, neîndoielnic, va umbla la PD. Dar şi la AMN. Le va face, probabil, ambelor formaţiuni oferte foarte generoase, propunându-le chiar să împartă împreună puterea.

  Atâta doar că cinismul ostentativ al comuniştilor face letală orice colaborare cu Voronin. E ca şi cum nişte zdrenţe de oameni nespălaţi ar intra prin efracţie într-un salon select şi ar propune lumii alese de acolo să spargă împreună o bancă şi apoi să se aciueze într-un bordel. Ar putea cineva să accepte? Doar cine doreşte să fie calif pe o oră şi să moară, politiceşte vorbind, în cel mai ruşinos mod cu putinţă.

 6. Mihai Romanul

  Stefanita, am incredere ca Diacov este o persoana cu discernamant!

  Trebuie sa ai mari probleme de perceptie pentru a te alia cu comunistii in acest moment!…

  Cu siguranta Diacov este un om cu experienta si scaun la cap si nu se va compromite mergand intr-o “alianta” cu comunistii.

  Sunt disperati foc leprele rosii, asa incat incearca sa sape oriunde li se pare lor ca ar putea avea vreun efect… Degeaba!

  Ultimele zvacniri ale fiarei comuniste!

  JOS COMUNISMUL!

 7. mr.stefanita,sir

  cu mare interes urmaresc comentariile dv.,sunteti cel mai aprig combatant,sunt mandru ca suntem concetateni..eu as vrea sa subliniez si un alt aspect,mi se pare putin neglijat..as vrea sa vorbim nu numai de mandria noastra de a fi romani,sau de drepturile noastre legitime,asta ne exulta,poate chiar ne agita,as vrea sa vorbim si de acea tihna,de acea multumire,de acea dulce stare de a fi roman,cu toti fanariotii nostri,cu bolintinenii lui domo,cu iudeo-tiganii lui vanghelie,cu cumanii mei sau gagautii lui basescu (care eu zic ca e un tip reprobabil,dar asta nici nu mai conteaza),cu legionarii lui nuspuncine,cu ungurii nostri si cu noi toti la un loc..eu cred ca in lume,cel mai bine e sa fii roman,noi avem filozofia noastra,noi suntem cei din clipul cu baietii care au furat covorul,dar in partea a doua noi il punem din nou pe batator..fraier este ,mr.stefanita,sir,cel care poate, dar isi refuza dreptul de a fi roman..tot despartim firul in 4 cu comunisti,sau mai stiu eu ce,atunci cand toate sunt atat de clare..si aici am vorbit numai de (iertata sa-mi fie exprimarea)desfatarea de a fi roman,nu de avantajele de a fi roman..Dumnezeu este cu noi,mr.stefanita,sir…asa fascisti cum suntem noi..aici,in romania,cel mai placut este sa traiesti.

 8. pana acum,am fost un om linistit (r)

  si nu-mi explic o asemenea schimbare..n-am avut nicio treaba cu fascistii,a fost un subiect care nici nu m-a interesat,priveam si io la filme..venind pe forum basarabean si vazand cu cine sunt asimilat,parca un fior m-a cuprins,nici nu mi-am dat seama ce potential am..

 9. pana acum,am fost un om linistit (r)

  (continuare)si vreau sa spun ca noaptea,atunci cand oamenii normali numara oi,io,prin nu stiu io ce mecanisme,am inceput sa numar rusi..va rog insistent,pt.a nu ajunge la proces,sa gasiti un antidot,altfel voi fi silit sa apelez la avocati.

 10. STEFANITA

  Mihai,eu nu prea imi dau seama cine ar putea conduce barca moldoveneasca mai bine in vremurile acestea.Este atat de complicat ce se intampla acolo,incat nu pot da un pronostic fara a risca sa par pripit.Pe masura ce cunosc mai bine tabloul politic din Moldova,imi dau seama ca moldovenii singuri nu vor putea iesi din mlastina in care se gasesc.Cu siguranta rebuie ajutati de lumea civilizata,dar nu-mi dau seama cat de pregatit e Occidentul sa-i ajute ?

 11. STEFANITA

  Vladimir Voronin şi-a lăudat mandatul printre râsetele ziariştilor
  Autor: Ionel Dancu
  Data: 26 aug 2009 -Ziarul Adevarul

  Discursul preşedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, la şedinţa de miercuri în care Guvernul a demisionat, a stârnit de mai multe ori hohotele de râs ale jurnaliştilor din sala de presă.

  •”S-au depus eforturi şi aceste succese se datorează reformelor efectuate de comunişti în medicină. Ţin minte cum FMI obliga guvernul la sfârşitul anilor ’90 să închidă instituţiile de medicină primară. Noi am deschis în acest an 15 centre. Medicul trebuie să fie lângă cetăţean, atunci creşte durata vieţii”, a declarat Voronin, în condiţiile în care presa a scris în repetate rânduri că familia sa are o afacere în domeniu.
  •El nu a omis nici asistenţa pentru persoanele vârsnice acordată – datorită comuniştilor – în instituţii specializate. Numărul acestor instituţii a crescut de la patru la 180 în prezent. “În aceste instituţii ţăranii bătrâni sunt în colectiv, pot veni şi lua masa, face o baie, apoi să meargă seara acasă unde poate că au şi ei un căţeluş…”, a continuat Voronin, spre amuzamentul presei.
  •„Acum nimeni nu mai întreabă unde e Moldova – toată lumea ne cunoaşte şi ne respectă”, a spus Voronin.
  •Datorită PCRM, a spus el, a crescut semnificativ “calitatea vieţii, sănătatea societăţii şi a cetăţenilor” şi “s-a îmbunătăţit speranţa vieţii”.
  •Un alt domeniu lăudat de Voronin a fost “calitatea procesului educaţional”. Menţionând că în anul 2000, înainte de venirea comuniştilor la putere, “toţi vroiau să scoată bani din copii şi părinţi”, Voronin a subliniat că fruntaşii comunişti “au hotărât problema altfel” şi în prezent 70 la sută din instituţiile de învăţământ sunt finanţate de stat. Comuniştii au redus drastic numărul de studenţi care pot învăţa cu taxă, astfel încât în acest an o bună parte din absolvenţii de licee nu şi-au putut continua studiile. Voronin declarase anterior că “ţara are nevoie şi de tractorişti şi strungari, nu doar de profesori şi jurişti”.
  •”De asemenea, noi am îmbunătăţit şi situaţia demografică, pentru că la noi mortalitatea era ca în Africa. La început, nu ne găseam copii – apoi am găsit 680 de copii prin toate ţările lumii care au fost înfiaţi acolo sau vânduţi. În plus, am avut o atitudine foarte creştină faţă de orfelinate şi de instituţiile pentru copii handicapaţi”
  •Voronin nu a trecut cu vederea nici situaţia din agricultură. Menţionând că “pe vremea democraţilor” în Republica Moldova se ara cu boii, se semăna cu “detskaia kaliaska” (căruciorul pentru copii – n.red), se înhămau oamenii la plug, liderul comunist a spus că după opt ani de guvernare ai PCRM “în ţară sunt 10.000 de tractoare şi multă tehnică agricolă”.

  Ramane ca basarabenii sa judece ei insisi cat adevar e in spusele acestui tovaras…

 12. STEFANITA

  Oleg Voronin a furat tot ce se putea fura din Republica Molotov

  .Asa crede Aleksei Mitrofanov, un politician rus, membru in Consiliul partidului “Spravedlivaia Rossia” (Rusia echitabila).
  Mitrofanov precizeaza ca, in perioada in care a condus Partidul Comunistilor, s-a pus la punct “afacerea familiei”.

  “Oleg, fiul lui Voronin, a preluat tot ce se putea prelua si din Chisinau, si din afara Chisinaului, toate afacerile”, a afirmat Aleksei Mitrofanov. “Comunistii au o particularitate: ei vor sa detina controlul total asupra mediului de afaceri, nu impart cu nimeni nici banii, nici puterea. Si acest principiu al comunistilor este valabil din China pana in R. Moldova, tot ce acapareaza nu mai restituie. Apoi vin la putere prin alegeri, ca Voronin, si pe urma nu-i mai poti scoate”, explica Mitrofanov. Conforma declaratiei de venit, Vladimir Voronin este cel mai bogat politician din Chisinau. Familia lui detine actiuni in valoare de 325.466 de euro la “FinComBank”, care-i apartine lui Oleg, si alte bunuri de 125.194 de euro. Nu a declarat nicio masina. Ziarul “Timpul” arata ca Oleg Voronin este proprietarul unor imobile de lux din Chisinau, a cumparat la preturi de nimic diverse cladiri si terenuri pe Insula Heraclion din Grecia, din Austria si din Rusia. In aceasta perioada, feciorul lui Voronin vrea sa-si insuseasca afacerile din Kazahstan ale lui Anatol Stati, al carui fiu, Gabriel, a fost arestat pentru orchestrarea tulburarilor din 7 aprilie. Pe acest fundal de politica desantata, exista si intelectuali captivi in luntrea lui Voronin.

  Pe 4 septembrie, PCRM a incercat sa convoace o sedinta a Parlamentului, dar s-au prezentat numai deputatii comunisti – 48. Pentru ca sedinta sa fie statutara, era nevoie de minimum 52 de alesi. Vazand ca nu reusesc sa-i convinga pe cei din Alianta pentru Integrare Europeana sa participe la sedinta, comunistii si-au constituit grupul parlamentar, alegand-o in functia de presedinte al grupului pe Maria Postoico. Ei au anuntat ca vor participa la urmatoarea sedinta a Parlamentului dupa ce Curtea Constitutionala va raspunde la contestatia lor cu privire la alegerea presedintelui Parlamentului in lipsa comunistilor. Alianta a convocat adunarea Legislativului pentru 10 septembrie, iar deputatul general Vasile Turcan a spus ca si comunistii vor veni la sedinta.

  Ungaria a deschis un centru comun de vize la Chisinau

  In timp ce parlamentarii de Romania se cacaie sa dea o lege sanatoasa pentru redobandirea cetateniei romane pentru basarabeni (romani, rusi, ucraineni, evrei, gagauzi etc.), Ungaria procedeaza mult mai pragmatic si, evident, fara onestitatea cuvenita: a deschis un centru comun de acordare a vizelor chiar la Chisinau, pentru ca basarabenii sa ocoleasca Bucurestiul. Ungariei i se vor alatura din 2010 Finlanda, Belgia, Elvetia si Grecia. Toate aceste state vor oferi vize pentru basarabeni direct la Chisinau. Se asteapta ca Slovacia si Croatia sa adere la acest centru comun, care se afla in Ambasada Ungariei de la Chisinau. Iata o tendinta la care MAE are obligatia sa mediteze mai serios. Solicitantii pot obtine vize Schengen de sedere de pana la 90 de zile pentru tarile contractante, dar de la reprezentanta Ungariei, iar nu de la cea a Romaniei, cum ar fi mult mai normal. Basarabenii pot calatori astfel in Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Slovenia, Suedia sau Ungaria. Iar Bucurestiul se lauda cu… Parteneriatul Estic…

  “Rusia ii iubeste pe cei care o iubesc”

  In functie de atitudinea noii majoritati de la Chisinau, Rusia va lua o decizie corespunzatoare in ce priveste Transnistria, a amenintat Serghei Markov, deputat in Duma de Stat. Este un santaj pe fata: daca nu veti fi cuminti, vom recunoaste independenta Transnistriei, asa cum am procedat cu Abhazia sau cu Osetia de Sud! Chiar daca Tiraspolul a iesit complet de pe orbita constitutionala a Chisinaului. Markov face parte din partidul Edinaia Rossia al lui Vladimir Putin. El s-a intalnit cu generalul Igor Smirnov si i-a dat toate asigurarile ca Moscova vegheaza: “Este posibila o schimbare brusca a puterii, si, prin urmare, a pozitiei fata de tara voastra (!). Azi, noi trebuie sa intelegem in ce directie se vor indrepta schimbarile pentru a adopta decizii exacte, corecte si calme. Puteti fi siguri ca Rusia nu va trada Transnistria. Noi nu-i tradam pe-ai nostri. Rusia ii iubeste pe cei care o iubesc”.

  Basarabia “se scurge in Romania”

  Trebuie sa retinem ca Moscova nu ar putea fi contra reunificarii Basarabiei cu Romania, iar Uniunea Europeana accepta orice evolutie naturala, deci fireasca si pasnica. Circumstantele politicii mondiale permit reintregirea nationala pasnica a romanilor. Numai ca Rusia va folosi acest pretext pentru a-si eterniza prezenta militara pe Nistru. Este principalul element de care trebuie sa tinem seama, chiar daca nu este in interesul Romaniei sa-l admita. Prin urmare, exista trei optiuni posibile pentru falia geopolitica de pe Nistru:

  – * acceptam perpetuarea situatiei actuale ambigue, fiindca Rusia nu va semna niciodata de buna voie acordurile OSCE de la Istanbul din 1999, asa cum a promis pe-atunci Putin; aceasta optiune va face ca toti basarabenii sa ramana pe nedrept in afara Uniunii Europene, multumindu-se doar cu promisiunea ca, in viitor, candva, cumva, alaturi de Ucraina si de Georgia, republica lor va adera la UE;
  – * facem Unirea prin revenirea la Declaratia Sfatului Tarii din 1918, pe cale pasnica, prin vointa parlamentara liber exprimata la Chisinau; la fel ca in cazul Ciprului divizat intre Grecia si Turcia, o asemenea decizie politica ar face posibila aderarea automata a celor sase judete basarabene la UE prin intermediul Romaniei, fara Transnistria care va fi sprijinita de Moscova sa devina protectorat rusesc. Ucraina nu are sanse prea mari sa joace aici o carte importanta, asa cum viseaza;
  – * noua conducere de la Chisinau ar putea hotari exercitarea suveranitatii constitutionale asupra Transnistriei dupa modelul Georgiei, dar cu riscul unui conflict militar. O asemenea optiune extrema ar obliga NATO sa ia o decizie, iar Rusia nu ar fi capabila sa riposteze, asa cum nici in provincia Kosovo nu a reusit sa faca mare lucru. De altfel, este si singura modalitate prin care Kremlinul poate fi determinat sa-si retraga armata de ocupatie dintr-un stat declarat neutru prin Constitutie si care nu accepta trupe straine pe teritoriul lui.

  Aleksei Mitrofanov atentioneaza la postul rus de radio RSN ca la Chisinau are loc o schimbare fireasca a puterii, urmand ca Basarabia “sa se scurga” in Romania, iar Transnistria sa devina independenta. “In sfarsit, comunistii pleaca de la putere incet si trist. Ei nu au adus nimic bun tarii lor, cu exceptia faptului ca au preluat afacerile in mainile lor. In primii patru ani, ei s-au certat cu Rusia, alergau in Occident, iar dupa ce acolo i-au atentionat ca trebuie sa asigure alegeri libere, nu le-a placut si au venit in Rusia sa ceara bani. Democratii vor in Romania. Ce le impunem noi, ce vrem sa demonstram? Din 2007, cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, exista posibilitatea sa obtii pasaport romanesc in jumatate de an pentru fiecare locuitor al R. Moldova, inclusiv pentru rusi. Eu am inceput sa-i stimez pe romani pentru asta. Prin urmare, R. Moldova va adera la Romania, iar Transnistria va fi independenta. Vor inceta sa se chinuie unii pe altii. Tineretul roman va putea in sfarsit sa circule liber cu pasaport romanesc in Europa, unde vrea. Consider ca situatia din R. Moldova este excelenta. De ce sa mai reinviem URSS? Viata merge inainte, vine o noua combinatie, noi uniuni, noi aliante, iar noi tot ne lamentam. Ajunge cu aceasta prostie! R. Moldova se va dezintegra si nu este nimic rau in asta”, a precizat Mitrofanov. Pe blogul lui Ion Bargan (http://www.ionbargan.md/blog/?p=410#more-410), gasim si secretul incendierii drapelului romanesc de la Spitalul nr. 4 din Chisinau. Tanarul Pavel Grigorciuk, etnic ucrainean dupa nume si lider al Komsomolului, cu moaca lui Guevara pe piept (FOTO), a dat foc steagului si tot el si-a etalat isprava pe Internet, pe site-ul “Levaia Moldova” (Moldova de Stanga), explicand ca este contra “regimului criminal al liberalilor”.

  Oare pe cine a omorat Dorin Chirtoaca si noi n-am aflat inca?

  Cei patru lideri ai Aliantei i-au cerut lui Voronin sa-si dea demisia in fata Parlamentului, iar nu prin communicate de presa. Ei accepta un dialog direct cu Partidul Comunistilor. Vasile Grozavu de la oficiosul “Moldova Suverana” “stie” ca “SUA mizeaza pe cartea Basescu”. Reflectiile lui insa provoaca deziluzie pentru gandirea oricarui roman maturizat: “Iata, deci, planul ascuns al lui Ghimpu-Basescu. Pe 7 aprilie, Filat, Urechean si Ghimpu, dar mai ales Chirtoaca, tanarul neofascist, aveau nevoie de parlament si de presedintie ca de mere padurete. Ei nu au dorit sa se instaleze in ele ca bolsevicii in Smolnii dupa ce au urmariot cu satisfactie cum sunt incendiate “de cei care stiau ce aveau de facut”, vorba lui Dorin. Ei vroiau sa ajunga la microfoanele Comapniei de Stat “Teleradio-Moldova” ca sa intimideze masele, sa le zapaceasca. Sa le bage pe gat ideile lui Basescu si ale lui Dungaciu, care cred ca nu vom rezolva niciodata problema transnistreana si fac tot ce le sta in puteri pentru a apropia unirea”. Oare o asemenea perspectiva sa fie asa de nefasta pentru tinerii din Basarabia, indiferent de etnia lor? Oricum, in Romania, toate minoritatile sunt reprezentate automat in Parlament, asa cum nu se intampla in Rusia, in Ucraina sau in Ungaria. Drepturile lor ar fi garantate prin cea mai receptiva legislatie din Uniunea Europeana.

  Viorel Patrichi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *