Violată de 3 inşi şi de o judecătoare

Era ora 01.00. A ieşit până la un magazin din apropierea casei în care locuia, pentru a cumpăra ţigări şi cafea. De ea s-au apropiat doi băieţi. I-au arătat o legitimaţie. I-au spus că sunt poliţişti şi că reţin toate persoanele care sunt în stradă după miezul nopţii. Nu au dus-o la poliţie, cum s-ar fi aşteptat, ci pe teritoriul unui spital, unde un prieten de-al lor era paznic. Au bătut-o cu o vergea metalică. Au maltratat-o în cele mai groaznice feluri. Şi-au bătut joc de ea într-un mod de nedescris. Au violat-o toţi trei.

Aşa îşi începe, printre lacrimi, groaznica istorie Ana Mocanu, mama Elenei, o fată care a fost violată de 3 inşi cu doar 13 zile înainte de nuntă. Se întâmpla pe 10 februarie 2008, după miezul nopţii, la Malina Mică, în Chişinău. Atunci, Pavel Gortolomei, de comun acord cu Radu Gortolomei şi Viorel Băcescu, în scopul satisfacerii sexuale, au condus-o pe Elena în odaia paznicilor Dispensarului de Tuberculoză din Chişinău, unde, primind refuzul fetei de a întreţine cu ei relaţii sexuale, au lovit-o, inclusiv cu o vergea metalică, în diferite regiuni ale corpului. Loviturile i-au cauzat tinerei, conform raportului de examinare medico-legală, echimoze pe mai multe părţi ale corpului, edeme, dar şi o traumă psihică severă. După ce au violat-o, Pavel Gortolomei s-a prezentat la căminul unde locuia Elena. El a spus că-i poliţist şi a intimidat-o, pentru ca aceasta să nu depună plângere la poliţie.

Violatorii, condamnaţi la închisoare

După lungi şedinţe de judecată şi după ce dosarul a trecut prin mâinile mai multor procurori, în iunie 2009 Judecătoria Centru i-a recunoscut pe cei trei vinovaţi şi i-a condamnat la câte 5 ani de închisoare cu suspendare. Totodată, ei au fost amendaţi în total cu 700 mii de lei, deşi procurorul cerea 15 şi, respectiv, 12 ani de închisoare. Ambele părţi au atacat sentinţa la Curtea de Apel Chişinău (CAC). Violatorii, pentru că doreau absolvirea de orice vină, fata violată, pentru că dorea dreptate. Şi CAC a îndreptăţit-o. Completul de judecată a casat parţial hotărârea primei instanţe şi l-a condamnat pe Pavel Gortolomei la 6,5 ani de închisoare, pe Radu Gortolomei la 5,5 ani, iar pe Viorel Băcescu, la 5 ani de închisoare. Primii doi au fost încătuşaţi chiar în sala de judecată, iar Viorel Băcescu, deoarece nu s-a prezentat la şedinţă, a rămas la libertate. Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a menţinut decizia CAC, iar cei doi se află şi acum în penitenciarul nr 13. În timp ce fraţii Gortolomei se află după gratii, locul aflării lui Viorel Băcescu rămâne necunoscut chiar şi după 2 ani de la sentinţa de condamnare emisă pe numele său. Acesta a fost dat în căutare peste aproape jumătate de an de la sentinţă, la insistenţele mamei tinerei, care s-a interesat de soarta celui de-al treilea violator al  fiicei sale. Atunci a aflat cu stupoare că pe Băcescu nu îl căuta nimeni. Între timp, fratele acestuia, angajat la o instituţie importantă din stat, i-a propus familiei Mocanu 45 mii de euro ca să-şi retragă acuzaţiile.

Unul a fugit, altul a fost amnistiat

Istoria nici pe departe nu este una cu happy-end. În februarie 2011, judecătoarea Angela Catană, de la Judecătoria sectorului Centru, a admis cererea lui Radu Gortolomei privind aplicarea amnistiei în privinţa sa, făcând referire la Legea privind amnistia în legătură cu declararea anului 2008 drept an al tineretului. Astfel, cu largul concurs al procurorului Victor Poiată, care a susţinut iniţial cererea lui Gortolomei, acesta a fost eliberat chiar din sala de judecată. “Judecătoarea Angela Catană a avut un interes personal în acest caz. Probabil a luat mită, pentru că a dat o interpretare total greşită normei legale”, spune Ana Mocanu. Aceasta susţine că Radu Gortolomei nu cădea sub incidenţa acestei legi, deoarece, în 2008, când legea a intrat în vigoare, el nu avea statut de condamnat şi, deci, nu putea beneficia de acea lege. Astfel, spune femeia, Gortolomei a fost eliberat ilegal. De aceeaşi părere a fost ulterior şi procurorul Victor Poiată, care, deşi anterior susţinuse amnistierea, a revenit asupra deciziei şi a atacat-o la CAC. Iar magistraţii de acolo au hotărât casarea hotărârii judecătoarei Angela Catană şi au trimis cazul spre rejudecare, la un alt judecător. Între timp, Radu Gortolomei a revenit după gratii.

Plângeri “soluţionate” prin atenţionare

Deşi este convinsă că va beneficia de o hotârâre favorabilă a Judecătoriei Centru, Ana Mocanu este neliniştită. Aceasta nu-şi explică nonşalanţa cu care Angela Catană a admis cererea de amnistiere a lui Gortolomei, deşi, legal, nu putea face acest lucru. A scris plângeri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Parlament, Preşedinţie, Guvern şi Procuratura Generală (PG), în speranţa că Angela Catană va fi pedepsită. Fără rost. A primit un răspuns oficial de la Nicolae Timofti, preşedintele CSM, care a spus că “anularea sau modificarea hotărârii judiciare nu atrage răspundere, dacă judecătorul care a pronunţat-o nu a încălcat intenţionat legea. În acest context, CSM nu dispune de probe ce ar confirma că judecătorul Angela Catană a încălcat prin intenţie sau imprudenţă legea… În discuţia avută cu judecătorul Angela Catană, ultimei i s-a atras atenţia asupra neajunsurilor care au dus la casarea încheierii şi neadmiterii unor astfel de cazuri pe viitor”.

Unde-i dreptatea?

“Suntem dublu victimizaţi. Pe de o parte, prin violul la care a fost supusă fiica mea, iar pe de altă parte, prin acel act de (in)justiţie al judecătoarei Angela Catană. Oare ea nu îşi dă seama că următoarea victimă a violatorului pe care decisese să-l elibereze putea fi o rudă a sa? Cum poţi să eliberezi criminalii? Unde-i drep-tatea?”- se întreabă Ana Mocanu.

După acea noapte din februarie 2008, viaţa Elenei s-a schimbat aproape ireversibil. Nu a ieşit din casă timp de jumătate de an, după ce, pe 23 februarie, făcuse nunta. Ulterior, soţul a părăsit-o. În toate instanţele, mama sa a fost cea care a reprezentat-o. “Fiica mea nu va mai fi niciodată la fel ca înainte de viol”, spune mama Elenei.

Judecătoarea Angela Catană a fost ocupată şi nu a putut discuta cu ZdG. Grefiera acesteia ne-a spus însă că Angela Catană nu se poate pronunţa asupra unui dosar care se află pe rol şi nici nu poate comenta decizia CSM de a “o atenţiona”.

De ce nu pot fi pedepsiţi judecătorii?

Într-o emisiune televizată, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, a explicat de ce este dificil să demonstrezi coruptibilitatea unor judecători. “Judecătorii au imunitate. Pentru a începe anchetarea lor, este nevoie de permisul CSM, membrii căruia sunt colegi de facultate, prieteni cu judecătorii vizaţi. Anul trecut, am avut două cazuri când acţiunile colaboratorilor CCCEC au fost compromise pentru că unii judecători din CSM îşi preîntâmpinau colegii”, a precizat acesta.

Nicolae Timofti, preşedintele CSM, ne-a spus că poziţia oficială a CSM vizavi de cazul relatat mai sus a fost emisă în acel răspuns oficial al instituţiei. “Nu poate fi pedepsit un judecător pentru opinia sa expusă într-o hotărâre. Cineva poate să nu fie de acord, asta e altceva.” Referitor la declaraţiile lui Viorel Chetraru, Timofti spune că nu trebuie de vorbit doar despre judecători şi că şi coruptibilitatea procurorilor sau colaboratorilor CCCEC e la fel de greu de demonstrat. “Corupţie este în toate sferele societăţii. După cum spun unii comentatori politici, este şi în politică. Corupţie este în toate domeniile. Nu trebuie să vorbim doar despre justiţie. E o greşeală mare şi e nedrept. Corupţie este şi printre jurnalişti, care, pentru bani, scriu articole la comandă. Sunt discuţii. Aşa cum vorbiţi voi despre judecători, alţii vorbesc despre jurnalişti”.

Niciun judecător pedepsit penal

“Judecătorii, la fel ca şi oricare reprezentant al puterii de stat în perioada cât îşi exercită atribuţiile, ar putea comite anumite încălcări. În acest caz, eroarea care a fost comisă de judecătoarea menţionată în acest articol  a fost reparată de către CAC. Deci, nu putem vorbi în acest caz de ceva ilegal. Doar Colegiul Disciplinar al judecătorilor poate stabili, iar CSM poate confirma sau modifica abaterile disciplinare aplicate judecătorilor. Alta ar fi fost situaţia dacă încheierea judecătoarei Angela Catană ar fi fost menţinută de instanţele superioare”, crede Ion Guzun, coordonator de proiecte la Centrul de Resurse Juridice.

“Totuşi, răspunderea penală a judecătorilor poate fi aplicată în cazuri excepţionale şi discutată în cazuri concrete. Aici aş aduce un alt exemplu: emiterea încheierii ilegale privind arestul administrativ,  aplicat de fostul judecător Dorin Popovici în 2009. Acesta i-a aplicat arest administrativ Oxanei Radu, care avea la întreţinere un minor de 10 ani, deşi legea de la acel moment interzicea chiar şi reţinerea acesteia. Deci, este o vădită încălcare a normelor imperative ale legii şi pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. Până la momentul de faţă, PG nu s-a pronunţat însă asupra acestui fapt”, a amintit Guzun.

În R. Moldova nu se cunosc cazuri când un judecător a fost pedepsit penal pentru că ar fi pronunţat o hotărâre ilegală.

P.S. Numele victimei şi a mamei acesteia au fost schimbate.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. Justas

  Atît timp cît imunitatea magistraţilor nu v-a fi limitată la perioada de şedinţă de judecată, nu vor fi verificate minuţios averile magistraţilor şi rudelor pînă la gradul 4, nu numai pe teritoriul R.M., dar şi peste hotare, nu v-a fi controlul societăţii asupra lor şi nu CSM care-i protejează, nu vor fi destituiţi şi judecaţi sau măcar încasate prejudiciile statului din condamnările CEDO soarele adevărului în Moldova nu v-a răsare. Ce ţine de violatori-concluzia mai bine să fii implicat în dosar penal pentru omor în autoapărare decît să fii distus pe restul vieţii atît fizic cît şi moral.

 2. IRIS

  XXXX CATANA NU CA NU MERITA SA FIE JUDECATOR NE MAI VORBIND SA JUDECE, DAR SA STEA INTR-O CAMERA CU ACEI VIOLATORI SI PE MULTI ANI, PENTRU- CA MULTA LUME MAI PLINGE IN URMA DECIZIILOR DINSEI CARE MIROASE A BANI MURDARI….

 3. shova

  toate clanurile astea,care se hranesc din taxele noastre,sunt in slujba boborului,a contribuabilului,sau in slujba banului:cine da mai mult?
  in afara de gumenita,unde-s ceilalti judecacatori ticalosi din aprilie,care-si faceau “datoria” in 5 minute,de parca erau la o partida de sex si nu la schilodirea pe viata a oamenilor,care le pun in treuca?
  unde sa se adreseze omul simplu pt a avea un dram de dreptate in maldavia,daca unde nu te intorci,avem cirezi intregi de pungasi sus pusi din banul nostru si se acopera unul pe altul,ascund adevarul la deviza “azi a picat el,maine as putea pica eu”? de aia sunt solidari in faradelegi si n-avem cum sa le gasim ac de cojoc,pt ca toti ca unul is cu cacao la fund si nu cracnesc unul despre altul.
  statul are datoria de a proteja cetateanul care-l hraneste,dar cum ar face-o,daca primii demnitari in stat is pasibili de puscarie si ar infunda-o,daca am avea un stat de drept intr-o tara civilizata.dar avem un stat interlop intr-o tara inecata in jeg comunist-democratic,unde infloreste spaga,coruptia,hotia si nemernicia celor de sus.

 4. vera

  Angela Catana e o judecatoare nerespectabila! Nu respecta timpul -indicat pentru inceperea sedintelor de judecata: sta si palavregeste cu cunoscuta ei in camera – dosita de lume!
  Se calmeaza repede, dar se razbuna cu decizii irevocabile, impotriva persoanelor- nesatisfacute de modul de a conduce sedintele,de ea! Nu se gindeste la victime.., mai in scurt, locul ei nu trebuie sa fie la postul de judecator, ca si a altei judecatoare, care mi-a intocmit un dosar fals, lipsindu-ma de dreptul, pe care nu-l aveam: de a conduce pe viitor vehicule, neindicand motivul luarii deciziei, in baza carui act…Dorm judecatorii nostri, cand lucreaza si li-i totuna, stiind, ca nimeni n-o sa la faca nimic, ei sunt “buricul” lumii..! Au un mentalitet- departe de acel, care trebuie sa-l aiba, parca-s din Evul Mediu – ramas in urma.Cand cineva scrie vre-o plingere, in adresa judecatorilor, ei a 2-a zi deja i-s pe foaie de boala, ceruta ,de la medic, la dorinta, ca sa se tegiverseze cazul. Avocatii sunt golani de bani mari! Juristii cam fudui , iar noi, dupa parerea unora _- ratati la minte, ca-i criticam. Este descriminata populatia saraca, vulnerabila, fara cunostinte juridice. In statul nostru, nu exista Lege, care sa permita ajutorarea oamenilor, chinuiti de soarta, fiindca la acest popor nu se gindeste nimeni, in ziua de azi, numai la votul lui! “Proletatii, vceh stran,soiedineaitesi”! Tara este in criza juridica,mafia, criminalii si hotii, fac, in folocul lor politica! Tu popor, ramii, pina la urma, sa fi-i prostit si de judecator, care judeca, fara tolc,numai…mai repede sa scape de om! Afara si cu Catana si celelalte “mindrulite”, care consuma leafa statului, aducand ,pierderi de milioane, tarii noastre, fara simt de raspundere! Presedintele judecatoriei, d-nul Busuioc are tot asa apucaturi ca ele, dar cine se va plinge pe el, se va alege cu un “mijloc de covrig” mare si un nod chinuitor, in git… Cum sa se miste “carul” din loc cu asa cadre juridice- incompetente de Legea statului si popor – victima coruptiei actuale? Nici ca cum! Amin! Jos cu ei!

 5. matasaru2004

  paradox in politia RM !

  in RM rostim politist si subintelegem :violator,traficant de droguri,traficant de fiinte umane,tortionar,ucigasi…shakali,curve,porci si magari… de la sergent pana la sefii din Comisariate si Minister.
  (si este corect:,,sectia politia criminala din Comisariate,,).
  Crime grave comise de politisti care se aleg nepedepsiti sau pedeapsa cu suspendare.Ce dovedeste ca acesti politisti criminali sunt complici cu procurorii,judecatorii care asigura justitia in cazurile asemenea politist criminali.
  E timpul de facut penitenciar destinat pentru politia criminala si tatuat lor pe spate cu litere mari :,,PIDORAS,, *in traducere ,,nacialnik,,

 6. nnn

  Lui matasaru24
  In RM spunem DREPTATE dar subantelegem… jumere (jumare) furate cu dosar intentat din (xxxx).

 7. vera

  RINDUIALA PAMANTEASCA
  (cu amprente stelare)

  Cum, sa bintuie, Dreptatea,
  Injosind, Egalitatea:
  In fata Legii sunt adusi saracii,
  Acei corupti ,ce au implut toti sacii,
  Stau, i-si construiesc castele,
  Aduc mai multe,scumpe masinele,
  I-si cauta de treaba lor, oricand,
  Far’remuscari,ca sunt niste critini,
  Avind imunitate mai la toate?!

  Aplica Legea,doar pentru popor
  Si nic-odata – impotriva lor,
  Fiindca constiinta li-i patata
  De virusii,ramasi de la’l lor “tata”,
  Ce se-nmultesc ca bani’n buzunare,-
  Furati, fara sudoare,
  De pe spinarea lumii – muncitoare,
  Ce-i apreciata ,numai la votare,
  Pentru-a-i aseza ,in cresla cea mai moale!

  Pacat de statul nostru – ratacit,
  Pacat de-acest popor – nefericit,
  Ce a pierdut pe Stefan – musatinul,
  Ce ne-a lasat pamintul cu destinul,
  Cu limba mamei,ce viata ne-a dat,
  Cu tricolul,in lupte – cistigat,
  Daca, fereastra constiintei, n-o deschidem,

  Lasind, lumina pura ,sa patrunda,
  Sa spele mintea, celor – infectata;
  De boala banilor,a bogatiei – castigata,
  Sa nu avem in tara: terorizm,
  Coruptie si bantitizm,
  Violenta, fum de la tigara,
  Pedofilizm, criminali de scara larga,

  Ce se-nmultesc,de la MAI,pornind, agale,
  “Slugile” poporului – cu-apucaturi penale,
  Ce au nestinsa, dur’imunitate,
  Dar nicidecum; meritul stelei – cistigate,
  Ca ei, sa-si faca slujba,in folosul tarii,
  Dar nu, ingenunchiati,la poalele muierii!
  URA! URA! URA!- striga ofiterii,
  HUDEOA! HUDEOA! NUDEOA! – inima durerii.

 8. vera

  Gresala in strofa a 3-a:in loc de cuvintul “tricolul”, de citit:”tricolorul”. Cer scuze pentru greseli!

 9. aureliu

  “Era ora 01.00. A ieşit până la un magazin din apropierea casei în care locuia, “pentru a cumpăra ţigări şi cafea”—- da….iaka ce cauta ea dupa tigari!offfff…moldoveni….. nu ne informam dar acuzam …..! pacat ca scriem…fara a avea dovezi…! rusine……cine e aceasat doamna Mocanu….cine stie ce ascunde!

 10. strajeru

  “Ziarul de garada “—-pacat ca scrieti tot ce va cade la indemana! a venit cineva si…..at-i tiparit din prima!…..aflati cine sunt patimasii si cei care au de castigat din tot teatrul ista! Bafta doamnei Mocanu…minciuna v-a iesi la iveala! Dumnezeu vede totul!

 11. Stan

  Wai ce nesimţire pe jurnaliştii ăştia,ţacă Aurelia lui Strajeru.(De ce ţi-ai împărţit gargara în două?.Cum au îndrăznit să scrie despre lichele şi lb-gii fără să te întrebe? Dacă dumnezeu ar vedea, le-ar fi trimis câte un buboi unde trebuie,pe loc,ca să nu mai facă rău nici caprei,ptr că stiinţa spune că violatorii nu sunt în stare de un raport normal şi când n-au pe cine spurca şi nenoroci,trec la patrupede.
  Putea să caute şi cai verzi în miez de noapte,care-i problema ta? E liberă s-o facă,şi oricine ar fi,fără să fie atinsă de jeguri şi deşeuri umane ca cele din articol,care suferă de boala “sculei minuscule”.Sau tre să devii victimă ca să întelegi ce-i asta?
  Nu cer să-ţi fie ruşine,te-aş umili ptr că ţi se aude behăitul prin monitor.

 12. strajeru

  wai..”sta(Î)-na”, nu ti-am cerut cuvantul!Nu stiu cine te hraneste ca sa scrii! ….lasa cuvintele de cartier …fii realist….multe “fete” fac bani pe asta….(poate esti si tu una din-tre ele!)…

 13. Andrusha

  ooof iarasi matasaru in frunte, ca paduchele la lumina. hai mai omule incepe a lucra si a trai viata de om, i-ai saturat pe toti!!!!!!!!!!

 14. Stan

  Lelea Aurelia lui Străjeru,
  n-am sesizat gargara-ţi imediat.
  Dar ţie cine ţi-a cerut cuvântul să umileşti şi să scuipi pe durerea altora de parcă nu le-ar fi suficient deja ceea ce au îndurat? Nu cumva te-au ofensat “cuvintele de cartier”,tu însuţi fiind de cartier? Astfel de subspecii,care-şi permit din dosul monitorului să justifice violatori şi borfaşi de toată mâna,sunt pasibili de a împărţi o celulă 2×2 împreună cu aceste patrupede mizerabile.Pentru că ai un interes în toată tragedia asta,de aceea ţi s-a aprins căciula.Pentru că un adevăr nu-l rugumi nicide cum:şi bani să facă,dar are dreptul de a alege cu cine.Însă de fapt banul nu-i aparţine,pt că jeguri infecte trăiesc din a se considera patroni de “păsăruici”,care nu le aparţin.Tu câte ai pe agendă,dar câte ai vândut?
  Internetul e un progres,dar cred că a făcut mult rău lumii cumsecade decât lepădăturilor,care clocesc “afaceri” în dosul monitorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *